Læs partiernes holdninger her. Byrådsmødet er i gang, og budgetforhandlingerne viser, hvor partierne står offentligt.
Socialdemokratiet
“Vi kan ikke se den store idé i skolefællesskaber, og vi vil heller ikke være med til, at de ældre kun får rengøring hver 4. uge. Og hos ungdomsskolerne ser vi ikke, at vi kan spare 50 procent. Vi vil ikke være med til at smadre ungdomsskolerne i byen og på landet,” lød det fra gruppeformand Steen Bundgaard.
Til gengæld vil man gerne være med til en skattestigning på 0,2 procent.
“Det er, fordi vi har en forhåbning om, at en stigning af den størrelse vil kunne godtages,” lød forklaringen.
Venstre
Venstre vil gerne være med til at hjælpe ungdomsskolerne, så her ser man ikke en besparelse på 50 procent.
“Til gengæld mener jeg også, at vi skal bevare veteranindsatsen,” lød det fra Claus Berggren, gruppeformand for Venstre.
Han og Venstre er afvisende over for en skattestigning.
Daniel Madié, Konservative:
“Randers skal føre en politik nu, der betyder, at om fem-ti år skal flere af vores borgere klare sig så godt, at de kan klare sig selv og andre.”
“Det her budget kommer til at gøre ondt. Vi vil ikke være med, hvis aftalen ikke sikrer, at vores kommune går en lysere fremtid i møde.”
Frank Nørgaard, DF
“Vi har i Randers omkring 40 specielt dyre enkeltsager. Det, der er præsenteret her, er en slags skolestrukturreform. Det vil vi fra DF ikke være med til lige nu. Skolen skal ikke ændres nu. At spare på veteraner kan vi heller ikke være bekendt.”
“Vi er ikke afvisende over for skattestigninger. Opgør med den omkostningsbestemte husleje. Folk kan flytte til Randers og få en billig husleje. Det kan ikke passe.”
Erik Bo Andersen, Østbroen.
“Ser gerne, at man især kiggede på at stoppe med Klimabroen indtil videre. Vi mener ikke, det nuværende budgetforslag er noget, vi kan stå inde for. Så noget skal ændres.”
Rosa Lykke Yde, SF
“Vi er nødt til at se nærmere på det sociale område. Der er nogle handicappede familier, som vi ikke lovgivningsmæssigt kan give andre og billigere tilbud. Men byrådet har ikke taget hånd om det i tide. Det har været underfinansieret i flere år. Det er derfor, vi sidder her i dag. Vi bør sikre os, at det fremover ikke kommer til at udfordre kommunens økonomi.”
Hun tilføjer:
“Når 500 høringssvar er kommet vores vej, så synes jeg, vi bør gøre os umage.”
SF har foreslået en skattestigning.
Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten
“Vi vil sikre tryghed for kommunens mange børnefamilier, så de ved, at deres børn har adgang til nok pædagoger og medhjælpere i daginstitutionerne. Vi vil sikre, at vores ældre borgere kan være trygge ved, at der er hænder nok i hjemmeplejen. Og vi vil sikre, at mennesker med handicap får den hjælp, de har brug for. Men den slags ord er tomme, hvis de ikke følges op af handling.”
“Derfor vil vi droppe det kommunale skattestop.”
“Vi vil stoppe opsparingen til Klimabroen – og i stedet bruge pengene på vores børn og ældre. Og vi vil indføre et stop for flere akademiske konsulenter på Laksetorvet. De penge kan bruges bedre på blandt andre mennesker med handicap. Den gode nyhed er, at hvis et flertal i byrådet er enig med Velfærdslisten i de prioriteringer, så er der råd til, at vi kan sikre velfærden. Så er der råd til, at vi kan forhindre de forringelser, der lægges op til.”
Mogens Nyholm, Radikale Venstre
“De partier, der ender med at tage ansvar, vil få det hårdt. Det ender med, at man kommer til at stemme noget igennem, som man er imod. Sådan er det.”
“Vi ser masser af tidsler i budget-buketten. Vi vil beskære og luge ud i flere af dem. Men desværre kan vi ikke fjerne dem alle.”
Radikale Venstre er med i en mulig skattestigning.
Frida Valbjørn Christensen, Enhedslisten
“Står det til Enhedslisten, bør budgettet omprioriteres. Vi kan allerede nu fjerne finansiering på flere politiske udvalg og blive færre politikere til næste år. Vi foreslår også at fjerne flere højtlønnede og højtuddannede i administrationen.”
“Vi synes ikke om at lave en skattestigning blot for at gøre det. Men hvis det kan redde et børnehus, specialskolen og andre velfærdsydelser, er vi med. Der skal reddes så mange ting på velfærdsområdet som muligt.”
Bjarne Overmark, Beboerlisten
“Man taler ikke så meget om, hvem der har haft ansvaret for budgetterne de seneste år. Det må vel være flertalspartierne, der har stået bag budgetterne, der har ansvaret for det her budgets skid.”
“Vi fra Beboerlisten har jo knap nået en halv vaniljekrans og en kvart kop kaffe, før forhandlingerne var ovre for vores vedkommende.” “Jeg stemmer ikke for dette budget.”
Lars Axel Nielsen, Liberal Alliance
“Jeg vil ikke stå her og fortælle åbent, hvad jeg vil forhandle om. Men der er ingen tvivl om, at jeg vil læse de mange høringsforslag med interesse. Jeg håber, at så mange partier som muligt vil stå sammen om dette budget.”
Henriette Malland, løsgænger
“Jeg håber, vi vil gå en mere social, bæredygtig vej på socialområdet. Og selvfølgelig skal vi løfte socialforvaltningen med de manglende 65 millioner kroner.”
“Det er ikke en farbar vej at gå at spare på specialskolerne. De har fået besparelser de seneste ni år. En god inklusion er ikke en spareøvelse. Det handler om, at man finder det sted til eleverne, hvor de føler, at de hører til.”
Jens Peter Hansen, løsgænger
“Som den 12. og sidste taler i rækken, så vil jeg spare jer for mere varm luft.”
“Lad os nedlægge Landdistriktsudvalget. Vi kan i stedet få del i en masse grønne puljer. Og så skal vi kigge på den kollektive trafik i byerne. Vi kan sagtens spare på afgangene. Vi er i forvejen den kommune, der leverer 16. flest køretimer i den kollektive trafik.”
“Vi kan spare tre millioner kroner på at sænke køretaksten for de kommunalt ansatte. Af en eller anden grund får man den højeste takst, selvom vi før har besluttet at sænke den.”
“I de høringssvar, jeg har læst, er der ingen, der nævner, at de er kede af at spare på kommunens kommunikationsindsats. Det kunne være en vej at gå.”
“Og vi har ikke turdet kigge på det op til et kommunalvalg. Men vi har masser af borgere, der betaler for egne veje. Hvorfor kan man ikke indføre det for alle veje?”