Af Kian Johansen, redaktør Din Avis
Sandheden er, at mange kan have et misbrug, som de formår at skjule for både sig selv og andre. Det er her, vi som venner og familiemedlemmer kan gøre en forskel ved at være opmærksomme og turde sige noget, når vi ser, at noget ikke er, som det skal være.
At tage den samtale kræver empati og omsorg, men det kan være netop det, der hjælper nogen til at finde vej ud af mørket. Så hvis du ser, at en ven, en nabo eller et familiemedlem kæmper, så vær modig og tag snakken. Det kan være den handling, der gør hele forskellen
Lone Fogsgaard Rasmussen har åbent delt sin kamp mod alkoholmisbrug – en kamp, som længe foregik i stilhed, uden at nogen omkring hende opdagede det.
Det kan du læse om på side 12-13 i denne uges udgave af Din Avis. Eller læs artiklen online her.
Det er en påmindelse om, hvor let det er at overse tegnene på, at nogen vi holder af, kæmper med noget svært. Det er ikke fordi, vi ikke ser, at noget er galt, men ofte er vi tilbageholdende med at tage det op. Måske fordi vi ikke vil virke dømmende, eller fordi vi ikke ved, hvordan vi skal gribe det an.
Vi må huske på, at det at række ud ikke handler om at dømme, men om at vise omsorg. Det handler om at være der for hinanden, især når livet bliver svært. At sige noget kan være en måde at vise, at vi ser den person og bekymrer os for deres velbefindende. Det kan være den nødvendige åbning, der får dem til at erkende, at de har brug for hjælp.
Det kræver selvfølgelig mod at tage den snak. Det kræver, at vi tør være sårbare og ærlige. Men det kræver også empati – at vi kan sætte os i den andens sted og forstå, at de måske selv er bange for at indrømme, hvor svært det egentlig er. For mange er det at bede om hjælp forbundet med en stor skam eller frygt for at blive afvist. Derfor kan det betyde alt, når nogen, der holder af dem, tager det første skridt.