Røgskader efter brand, lange dage i Randers og for mange andre forretningsben betyder at isenkræmmer fra Nordjylland lukker sin butik i Randers.

Kop & Kande-skiltet på Torvegade i Randers midtby bliver taget ned i denne uge.

Dermed er det slut med kædens butikker i Randers.

Samtlige medarbejdere i isenkram-butikken blev opsagt for tre måneder siden, og nu er butikken lukket, efter at de har været i butikken i opsigelsesperioden.

Det fortæller indehaver Morten Brix Jensen, der stadig har to fysiske butikker i Brønderslev og Hjørring samt den webshop, som fulgte med købet af konkursboet efter C&C Isenkram for godt halvandet år siden. For ikke længe siden lukkede han også Kop & Kande-butikken i Randers Storcenter.

»Jeg er lige kørt træt. Ikke fordi der er noget galt med Randers, men det er bare for lang afstand. Jeg bor jo også i Brønderslev. Afstanden er for stor. Og så havde branden også en betydning, selvom det ikke var den afgørende faktor,« fortæller Morten Brix Jensen ærligt.

Røg, brand og transport

Butikken på Torvegade blev ramt af røgskader for anden gang på under to år her i foråret. Begge brande opstod i baggården mellem Torvegade og Kirketorvet.

Men branden var ikke den afgørende faktor, selvom Morten Brix besluttede ikke at fylde butikken op med varer igen. Derimod opsagde han sine medarbejdere. Planen var ellers, at han skulle finde en partner eller en butiksansvarlig, der kunne tage den fysiske tørn i Randers. Men den løsning kom ikke i stand. Så derfor løb Morten Brix Jensen sur i transporten fra hjemmet i Brønderslev og den tid, han brugte i Randers.

»Jeg havde besluttet mig for, at jeg ikke skulle det her mere. Jeg havde jo håbet, at jeg kunne have overdraget til nogen andre. Så skete det her med branden, og så købte forsikringen alle varerne i Randers. Derfor fyldte jeg ikke hylderne igen i butikken på Torvegade,« forklarer han.

Han har lejemålet på Torvegade et års tid endnu, så derfor vil han også forsøge sig med en outlet-butik eller et lagersalg i den kommende tid.

»Men først skal jeg lige have ansat nogle til at drive det.«

Plads til Kop & Kande

»Det er også kommet bag på mig, hvor stort et arbejde det er at drive en webshop. Det svarer jo nærmest til at drive to fysiske forretninger. Det er ligeså hårdt arbejde at stå i de fysiske butikker som det er at drive en webshop i denne branche, så jeg kunne ikke overkomme mere,« lyder det fra Morten Brix Jensen.

Selvom han nu trækker sig tilbage til det nordjyske, håber han, at der bliver plads til Kop & Kande-navnet i Randers igen.

»Det er lidt ærgerligt for en by som Randers. Størrelsemæssigt burde der jo kunne være en Kop & Kande også.«

Nu er der lukket tre-fire isenkræmmerbutikker i Randers inden for få år. Er det på grund af en hård branche eller tilfældigheder?

»Jeg tror, det er tilfældigheder. Altså, Charlotte, som havde Kop & Kande-butikken tidligere på Østervold, havde jo en super god butik. Butikken i Randers Storcenter gik fremragende. Og den tidligere C&C Isenkram var så uheldig at gå konkurs. Hvis der kommer en ny isenkræmmer, der vil arbejde hårdt for det, så er der plads til en ny Kop & Kande i Randers.«

Kæmp alt det I kan

Morten Brix Jensen kommer dog med et hjertesuk. Han lægger ikke skjul på, at han brænder for at drive sin forretning med fysiske butikker. Kontakten med kunderne er det væsentlige.

»Men der er jo ingen tvivl om, at hele mønstret i kundeadfærden er ændret. Man vil jo rigtig gerne parkere ude foran døren. Det skal være så nemt som muligt. Og derfor er der også rigtig mange, der handler på nettet. Så midtbyerne får det da sværere og sværere.«

Og så kommer han med en opmuntrende bemærkning til de mennesker, der fortsat driver butik i Randers.

»De andre, der har fysiske butikker i byen og har haft det i alle årene, synes jeg jo, vi skal kæmpe alt, hvad vi kan, for at der stadigvæk er butikker i bymidten. Personligt vil jeg gøre alt for at holde mine butikker kørende i Hjørring og Brønderslev.«