Ældre Sagen, Rotary og flere lokale foreninger skal til at finde nye lokaler efter at Randers Kommune vil have lejemål ved siden af Borgerservice tilbage.

Flere foreninger med fokus på de ældre i Randers bliver med stor sandsynlighed husvilde til næste år.

Det sker, efter at Randers Kommune nu har gang i en større rokade af egne lejemål og opsigelser af blandt andet to lejemål i Gudenåcentret.

Juridisk er kommunen helt på den rette side af loven, og politikerne nikkede tidligere i år ja til, at der skulle ryddes op i kommunens lejemål.

Alligevel kommer det som et chok for mange. Både for flere politikere, som Din Avis har talt med, og for de foreninger, der nu bliver ramt.

»Når det nu er noget, der kommer til at få betydning for den borgergruppe, som vi i udvalget jo netop repræsenterer. Så ville det jo være naturligt, at vi havde fået at vide, hvad er det for noget,« mener Ellen Petersen (S), der formand for Omsorgsudvalget.

Vi taler om Rotaryhuset, der ligger lige ved siden af Borgerservice på Tørvebryggen. Her vurderer både Erik Mørck Jensen, der er direktør for Rotaryhuset Randers ApS, og Klaus Bræmer-Jensen, formand for Ældre Sagen Randers, at langt over 500 personer ugentligt bruger lokalerne. Samtidig vurderes det, at lokalerne bruges i mere end 200 dage om året.

Her har en afdeling af Rotary siden 2011 lejet sig ind i de kommunale lokaler. Fremsynede folk fra Rotary oprettede et ApS i 2011 og fik dermed mulighed for at leje sig ind i lokalerne med en 10-års uopsigelig kontrakt og med 12 måneders opsigelse.

Udnyttet lokalerne

Selskabet Rotaryhuset Randers ApS har løbende lejet ud til blandt andet Ældre Sagen, der tilmed har kontor i bygningen, og som deler et kæmpe mødelokale med alle de andre foreninger, der holder til i Rotaryhuset. Der er brugt mere end 300.000 kroner på at indrette lokalerne med AV-udstyr, et komplet udstyret køkken og i det hele taget gøre lokalerne optimale til ældre mennesker.

»De penge vidste vi godt, at vi ikke fik ind igen. Men det ærgerlige er, at vi efter så mange år endelig var begyndt at få et overskud på driften. Jeg sidder jo som direktør for selskabet, men det får jeg ikke penge for. Vi er en gruppe rotarianere, der bruger vores egen tid på at vedligeholde huset og blandt andet vise det frem og finde nøgler frem,« lyder det fra Erik Mørck Jensen.

»Vi har virkelig udnyttet lokalerne. Om dagen har der været foredrag og møder, og om aftenen har flere af Rotarys afdelinger holdt deres møder,« fortæller Klaus Bræmer-Jensen, der er formand for de 14.000 randrusianske medlemmer af Ældre Sagen.

Der er busafgange lige uden for døren, og alle gangbesværede kan komme ubesværet ind i lokalerne, uanset om transportmidlet er en rollator eller en kørestol.

»Jeg er næsten sikker på, at forvaltningen ikke havde opsagt lejemålet, hvis de vidste, hvor mange der bruger dem hver dag,« siger en ærgerlig formand for Ældre Sagen, Klaus Bræmer-Jensen, der dog allerede har fået tilbud om andre lejemål i Randers.

»Men det bliver en udfordring at finde de rette lokaler. Selvom der er mange ledige lejemål i midtbyen, så skal der være adgang på gadeplan og gode busforbindelser, og der må ikke være trapper op til lejemålet,« lyder det fra formanden, der erkender, at kommunen juridisk har al ret til at opsige lejemålet.

Og den ånd og samhørighed, der er i Rotaryhuset, kommer ikke igen.

»Rent moralsk mener jeg, at det er forkert at opsige lejemålet. Jeg kan kun håbe på, at politikerne nu vil det anderledes,« siger Klaus Bræmer-Jensen.

Og den beslutning kan politikerne diskutere tirsdag i denne uge, når der holdes møde i miljø- og teknikudvalget. Sagen er nu også kommet på byrådets dagsorden mandag den 16. december.

»Jeg vil bare sige, at dem, der vedtager budgettet, de burde jo måske have anmodet forvaltningen om at se, hvad konsekvenserne af deres budget bliver. Og jeg mener, at i det mindste burde formanden og medlemmerne af Omsorgsudvalget have vidst det her noget før,« mener Bjarne Overmark fra Beboerlisten.

Man vidste det ikke

Det lader ikke til, at et stort flertal af politikerne anede, at forvaltningen ville lukke Rotaryhusets aktiviteter ned. Først i slutningen af sidste uge fik de en orientering fra forvaltningen, efter at Ellen Petersen (S), der er formand for Omsorgsudvalget, bad om at få oplysninger om sagen.

Det skete efter flere henvendelser fra ældre, der er bekymret for fremtiden.

Hun ville gerne have været orienteret tidligere.

»Jeg mener, at det ville have været rimeligt. Når det nu er noget, der kommer til at få betydning for den borgergruppe, som vi i udvalget jo netop repræsenterer. Så ville det jo være naturligt, at vi havde fået at vide: Hvad er det for noget?,« undrer hun sig til Din Avis.

Bjarne Overmark fra Beboerlisten kendte heller ikke til planerne. Han kobler det sammen med de store besparelser i budgettet, som et flertal har stemt igennem. Det flertal er Beboerlisten ikke en del af.

»Jeg vil bare sige, at dem, der vedtager budgettet, burde jo måske have anmodet forvaltningen om at se, hvad konsekvenserne af deres budget bliver. Og jeg mener, at i det mindste burde formanden og medlemmerne af Omsorgsudvalget have vidst det her noget før.«

Han tilføjer:

»Det er først bagefter, at flertallet bliver klar over, hvad det egentlig er, de har vedtaget. Det er jo ikke bare en leg med tal, det der foregår i et budget. Og hvad koster den her omlægning af lejemål så? Hvad er der egentlig opnået ved hele den øvelse her?,« spørger han.

»Jeg har sagt til forvaltningen at de skal tage en dialog med Ældre Sagen og de andre foreninger om, hvad der egentlig er op og ned i det her, og hvad vi kan gøre,« siger borgmester Torben Hansen (S).

Borgmesteren på banen

Borgmester Torben Hansen er med al sandsynlighed den politiker, der først fik kendskab til, at en del ældre fremover ikke skal mødes i Rotaryhuset. Heller ikke han var helt klar over, hvor mange der rent faktisk brugte huset.

»Jeg har forståelse for foreningernes bekymringer, og vi forsøger at finde løsninger. Nu kommer sagen på udvalgsmøde (tirsdag den 26.11, red.), så må man jo tage en snak om, hvordan man så får det her håndteret. Jeg har sagt til forvaltningen, at de skal tage en dialog med Ældre Sagen og de andre foreninger om, hvad der egentlig er op og ned i det her, og hvad vi kan gøre,« siger han til Din Avis.

Jens Heslop er direktør for Udvikling, Miljø og Teknik, og det er hans afdeling, der har undersøgt, hvordan man rydder op i lejemålene i Randers Kommune.

»Vi vil gerne bruge de lokaler, som Rotary lejer. Til samtale- og behandlingslokaler til Familiecentret og til PPR, som vi samler der,« forklarer han.

»Hvis vi som kommune har en bygning, vi ikke skal bruge, så må vi godt leje den ud, hvis vi måske skal bruge den om nogle år. Ellers skal vi afhænde al den ledige kapacitet, vi har. Vi skal ikke bruge skattekroner unødigt.«

I det her tilfælde har kommunen lokaler, som man kan gøre ledige ved at opsige et lejemål og så bruge det til kommunale formål.

»Og så skal vi som udgangspunkt gøre det. Det er den juridiske del af det,« forklarer Jens Heslop.

»Vi er godt klar over, at alle de berørte foreninger er noget utilfredse med det, fordi de har nogle fine lokaler dernede. Vi har allerede snakket med dem om, om vi kan finde nogle lokaler andre steder. Her er så lidt forskelligt, om man er en folkeoplysende forening, eller om man ikke er en folkeoplysende forening, om vi kan hjælpe,« lyder det.