Det er ikke det at sælge sin kunst, der driver Mia Brejnholm Nielsen. Hun holder i langt højere grad af at undervise.

AF CECILIE BISGAARD

Mia Brejnholm Nielsen elsker at tegne, male, kreere kunstværker i ler og undervise. De passioner har hun nu valgt at kombinere. Hun har nemlig åbnet sit eget kunstværksted på Mariagervej.

Hun blev for cirka fire år siden uddannet billedkunstlærer, og hun har i omkring 20 år undervist og stået bag forskellige kunstworkshops. Det har både været i hjemmet, på aftenskole og andre små lokaler. Men ikke så store som de nye.

»Jeg har en datter, der er 24 år nu. Jeg kan huske, da hun var barn, og vi skulle holde børnefødselsdag, bad hun mig om at tage nogle af mine malerier ned fra væggene, fordi de var for vilde,« griner kunstneren, der også bor i Randers.

Hun har været kreativ hele sit liv. Hun har malet og tegnet, siden hun var barn, og hun gik også på et kreativt hold i ungdomsskolen. Ler kom til senere.

»Det er noget, jeg ikke kan undvære. Det er en kæmpe passion,« siger Mia Brejnholm Nielsen.

De sorte streger

Værkstedet har fået navnet Sortestreger.

»Jeg arbejder altid meget med sorte streger. Den kan være tynd, den kan være tyk. Den kan køre hurtigt – nærmest vibrere,« siger Mia Brejnholm Nielsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet

Der kommer i hvert fald workshops med ler som omdrejningspunkt. Måske kommer der også akvarel-workshops. Foto: Martin Ballund

»Der er flere, der har sagt, at de kan se, når det er noget, jeg har lavet. Stregerne kendetegner min stil, og min kunst er næsten altid tegnet op med en sort streg – både på lærred og keramik. Min stil er kommet med årene.«

Sortestreger åbnede officielt lørdag den 16. november, men kunstneren har haft lokalerne i noget tid, så hun har allerede haft nogle folk inde til workshops.

»Jeg var grædefærdig«

Det var egentlig mening, at værkstedet skulle åbne i sommer. Mia Brejnholm Nielsen havde slået op på Instagram, at hun var på vej til at åbne, da der skete noget.

Hun er nemlig ikke kunstner på fuld tid. Hun har et deltidsjob ved siden af. Lige nu underviser hun på STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) i Viborg, men i sommer var hun vikar i en kantine. Hun tog fat i et fad, der var gået i stykker, og det resulterede i, at hun skar en sene over i sin tommeltot.

»Jeg var grædefærdig. Jeg måtte ikke bruge min hånd i tre måneder. Jeg har både haft gips, skinne og slynge på. Først her den 20. oktober måtte jeg bruge min hånd igen – for du må heller ikke bruge de andre fingre, når du skærer senen i tommeltotten over,« fortæller hun og fortsætter:

»Hånden er stadig lidt stiv, men jeg kan bruge den mere og mere. Jeg kan sagtens arbejde med den, så det er fint.«

Værksted, ikke butik

Som sagt er Sortestreger et kunstværksted. Det er nemlig vigtigt for Mia Brejnholm Nielsen at understrege, at det ikke er en butik. Du kan selvfølgelig altid lave en aftale med hende, hvis du ønsker at kigge på hendes kunst. Hun overvejer også, hvor tit der skal være åbent for salg, men hun har ikke lagt sig fast på noget endnu.

»Jeg skal lige finde min vej,« siger hun.

Lokalerne på Mariagervej er derfor i højere grad et sted, hvor hun selv vil arbejde, og hvor hun vil arrangere workshops.

»Det kan være alle mulige workshops. Det kan være lerrelieffer eller finurligt og fantasifuldt keramik, som vi former, maler og glaserer samme dag. Måske kommer der akvarel. Det er stadig i støbeskeen,« siger kunstneren.

Artiklen fortsætter under billedet

Mia Brejnholm Nielsen har tegnet, malet og været kreativ, siden hun var barn. »Det er noget, jeg ikke kan undvære,« siger hun. Foto: Martin Ballund

Lerrelieffer er tredimensionelle kunstværker, hvor man har vægdekoration, hvor der ligesom »stikker noget ud« på en plade af ler.

»Det kan være et fiskehoved med en sommerfugl i munden. Mange laver også kager, isvafler og hotdogs. Jeg er mest til de finurlige, kunstneriske og fantasifulde ting,« siger hun.

»Et kæmpe pres«

Lokalerne er perfekte til det formål, som Mia Brejnholm Nielsen har, fortæller hun. Der er et lokale, som er »lidt galleriagtigt«, og så er der et lokale, hvor hun kan have sin keramikovn og holde workshops.

»Det er dejlige lokaler. De er lidt ramponerede, men det passer perfekt til et værksted og workshops. Der er mange kvadratmeter, så der er plads til lager, keramikovn og til selv at arbejde,« siger hun.

Hun har ikke noget mål om, at Sortestreger skal give store overskud. Det vigtigste er, at det kan løbe rundt.

»Det er ikke penge, der driver mig,« siger hun og fortsætter:

»Jeg vil gerne lave skønne, inspirerende workshops. Jeg kan bare godt lide at undervise, og at andre mennesker får noget med. Og så glæder jeg mig bare til selv at få ro til at arbejde med billeder og keramik.«

Hun har tidligere undervist på blandt andet AOF i Randers, så det med at hjælpe andre er ikke noget, der er fremmed for hende.

Som sagt har Mia Brejnholm Nielsen valgt at have et deltidsjob ved siden af Sortestreger. Det betyder, at hun tre dage om ugen er i Viborg for at undervise på STU. Ellers er hun i kunstværkstedet.

»Det ville være et kæmpe pres for mig, hvis jeg skulle leve af det. Så det er godt at have en base. Det er svært at sælge – sælgeregenskaber er ikke lige mig. Jeg har bare ikke rundsave på albuerne,« siger hun.