Kong Frederik hørte alt om om Fodboldlinjen Randers, da John Witting var i audiens efter mere end 40 år som folkeskolelærer i Randers.
Det er ikke så tit, at læreren og ildsjælen John Witting bliver en smule mundlam, beæret og stolt.
Men det gjorde han, da han i mandags var forbi Amalienborg for at komme i audiens hos Kong Frederik.
Alle, der har modtaget fortjenstmedaljen efter 40 års ansættelse, og som gerne vil tage turen til hovedstaden for at tale med kongen, får lov til at tale med ham i et kvarters tid.
»Det var en stor fornøjelse. Ja. Det må jeg sige. Kongen er meget opmærksom og smilende,« lyder det efter en lille tænkepause fra John Witting, der er en af bagmændene bag Fodboldlinjen Randers, som hver uge sender lidt over 2.000 randrusianske skoleelever ud på fodboldbanerne til morgentræning og giver dem stolthed, samvær og så meget andet end fysiske færdigheder.
Det er som folkeskolelærer, at den nu 67-årige John Witting fik medaljen for 40 års tro tjeneste tidligere på året.
Rent faktisk har han været ansat i næsten 41 år i skolevæsenet. En regnefejl og lidt uopmærksomhed forsinkede fejringen lidt.
Han er gået ned i tid og har kun syv timer om ugen på Vestervangskolen. Resten af tiden bruges på at træne elever på Fodboldlinjen i Randers.
Præsenteeer gevær
Besøget på Amalienborg var en oplevelse, som han vil huske resten af livet.
»Når du kommer indenfor på Amalienborg, så står der gardere hele vejen. Og de slår jo hælene sammen og præsenterer gevær, efterhånden som du kommer forbi dem. Ligesom at du er på vej til en fest på slottet. Det er jeg jo ikke vant til. Men det var en god oplevelse. Meget professionelt.«
Han fortæller ivrigt videre:
»Og så kommer du ind i et forrum. Der er der også livvagter inde. Inden du skal ind, så får du at vide, hvordan du skal opføre dig foran kongen. Og der var masser af politifolk ude på slotspladsen. Så man passer godt på de kongelige. Det gør de. Når du går, så saluterer de dig også. Så jeg tror, at mange af dem, der kommer derop, får en god oplevelse.«
John Witting har undervist børn i 40 år i den randrusianske folkeskole. Men det var ikke det, han talte så meget om inde hos kongen.
John Witting
Født i 1957. Opvokset i Randers-forstaden Dronningborg, hvor han stadig bor.
Læreruddannet fra Silkeborg Seminarium i 1983 med linjefag i historie, dansk og idræt/svømning.
Startede som lærer på Nørrevangsskolen i 1983 og arbejdede på Hobrovejens Skole i 30 år.
Efter skolens omlægning i 2015 flyttede han til Vestervangskolen, hvor han fortsat underviser syv timer om ugen.
Træner og medstifter af Fodboldlinjen i Randers.
Medforfatter til historiebøger til undervisningsbrug.Tidligere divisionsspiller for Randers Freja.
Grundlagde og var i 21 år redaktør for Kridtstregen, et tidsskrift om kvindefodbold, som senere blev overdraget til DBU.
Gift med Hanne Lise Paysen, SFO-leder og tidligere dansk mester i kvindefodbold.
Huskede linjen
»Vi snakkede jo om Fodboldlinjen og Danskernes Idrætspris. Den plejer han jo at møde op til hvert eneste år. Men lige da vi modtog den i 2020, der var han der ikke. Og det er den eneste gang i mange år, at han har misset den. Men han kunne godt huske, at vi vandt,« fortæller John Witting, der især var stolt af én ting.
»Han kunne godt lide det sociale element. Altså det der med, at det er en bred linje. Og at man kan rumme alle, uanset fodboldmæssige kvaliteter, og at man bliver niveaudelt uden problemer,« fortæller John Witting med glæde i stemmen.
»Jeg synes også, han bød fint ind til at tale om de forskellige ting. Han spurgte om, hvordan man fik fat på trænere. Og hvem der trænede. Og hvor mange piger der var med. Han var meget interesseret.«
Han tilføjer: »Han spurgte for eksempel, hvordan man får finansieret det. For i Randers Kommune har vi jo haft nogle forskellige problemer. Med Nordic Waste og med et stort kommunalt underskud på budgettet. Og det fortalte jeg så også om, at det var jo byrådet, der afsatte pengene i budgettet.«
Interessant projekt
John Witting fik også fortalt kongen, at Fodboldlinjen tilbyder de unge uddannelser, for eksempel en lederuddannelse og en dommeruddannelse.
»Vi har lige uddannet seks nye dommere. De har bestået eksamen her i tirsdag i sidste uge. Og de skal i gang med at dømme med det samme.«
Kongen fortalte også John Witting, at han kunne gå ind og læse noget mere om dem, der fik fortjenstmedaljen. Alle, der modtager medaljen, leverer nemlig en levnedsbeskrivelse til Kongehuset, som gemmes for eftertiden. Det var en tradition, som Dronning Margrethe indførte i 1981.
»Og han sagde, at han var meget interesseret i at læse mere om Fodboldlinjen. ’For jeg synes jo, det er et meget specielt og interessant projekt’.«