Få historien om, hvordan julens start og slut er blevet vendt på hovedet, og et bud på, hvor du kan tage dine kære under armen og hygge igennem på nogle af Østjyllands bedste historiske julemarkeder.

AF SIMON CARLSON OG STINE ØSTERGAARD

November er over os, og det er blevet tid til julemarkeder. En tradition, der efterhånden virker lige så dansk som anden på julebordet og en fransk kartoffel med brun sovs. Men julemarkedet, som vi kender det i dag med boder og et udsalg af hjemmestrik, dekorationer, julegodter og snak med naboen over en kop gløgg, er en ganske ny form for fejring af julen her til lands.

Det fortæller historiker Benno Blæsild fra Allingåbro.

Fra Tyskland til Tivoli

Det var Tivoli i København, som i midten af 1990’erne importerede den primært tyske tradition i forsøget på at booste besøgstallet med en ny højtidssæson.

På det tidspunkt var Benno Blæsild direktør i Den Gamle By i Aarhus, og her så de, hvordan danskerne hurtigt tog julemarkedet til sig og omfavnede stemningen.

»Derfra bredte det sig som en steppebrand, fordi julen forandrede sig i takt med, at vi forandrede os. Fra år 2000 blev det nærmest en institution fra de største steder til de mindste sogne og alle landsbyer med respekt for sig selv havde et julemarked. Det var, fordi danskerne var klar til den fejring af julen,« siger Benno Blæsild og uddyber:

»Det blev en måde at fejre den del af julen, som ikke ligger inden for hjemmets fire vægge, fordi vi i dagligdagen ofte er spredt for alle vinde. Vi sender jo ikke julekort mere, og her er julemarkedet blevet en fantastisk platform, fordi julen i bund og grund handler om kærlighed. Den kan man bedst formidle kropsligt og ikke så godt via en email over internettet. Derfor er det blevet vigtigt for os til jul at komme ud og møde dem, vi har brug for at sige glædelig jul, til og høre, hvordan det går, og ønske held og lykke fremover. Det er selvfølgelig også vigtigt, at man kan købe en hæklet nisse og hjemmelavet julepynt, men det er relationen mellem mennesker, det virkelig handler om, og alt det, man kan få sagt hen over gløggen og æbleskiverne,« forklarer Benno Blæsild.

Engang startede julen først den 24.

Han bemærker, at de lokale julemarkeder nærmest er blevet en afløser for de historiske traditioner på gårdene, hvor man indbød sine naboer til julegilde, når grisen og fedekalven var slagtet.

Her startede julen først 24. december ved solnedgang og fejringen fortsatte frem til kyndelmisse 2. februar, hvor fasten startede.

Sådan er det ikke længere. Nu starter fejringen af julen i stedet lang tid før juleaften med blandt andet julemarkederne.

»Vi har faktisk vendt en seks ugers højtid om. Hvor det hele tidligere først startede 24. december, så er det nu næsten der, det hele slutter, når vi ved midnat sidder fuldstændig udsumpet og ser julehøjmesse fra Peterskirken i fjernsynet. Så orker vi ikke mere. Og vi har også brugt alle pengene,« noterer Benno Blæsild.

Herunder har du din guide til, hvor du i Østjylland kan bruge lidt af julebudgettet på nisser, julepynt, julegaver og ikke mindst masser af hyggelig julestemning.

Julemarked i over 30 år​

Aarhus, der ifølge flere politikere i byen fremover skal være en juleby på højder med tyske Lübeck, bugner i disse dage med julemarkeder. Der er både det oplyste Tivoli Friheden, gode gamle traditioner i Den Gamle By og det helt nye bæredygtige julemarked i Domen.

Det helt traditionsbundne og ældste finder man i Ridehuset, som har været der i over 30 år. Her finder man unikt kunsthåndværk, delikatesser og dekorationer, hvor både moderne trends og gamle håndværkstraditioner har plads. Her er også en café, hvor man kan købe gløgg og æbleskiver.

I Ridehuset er der rig mulighed for både at købe unikke julegaver og få fingrene i det fineste håndlavede julepynt. Pressefoto/Tor Birk Trads

Julemarkedet har åbent hver dag fra 29. november til 22. december i hverdagene klokken 12 til 18 og i weekenden klokken 11 til 17. De 80 stande skifter ugentligt, så man kan sagtens få en ny oplevelse, selv hvis du besøger det flere gange.

Bagedyst om sommeren – julemarked i december​

Måske er du en af dem, der i disse dage følger med i Den Store Bagedyst på DR1 og i hvert afsnit ser Clausholm Slot stå flot frem i sommersolen. Her i den tidlige vinter er det famøse bagedysttelt skiftet ud med gran og juleboder.

Duften af kager, kan du nok godt regne med, stadig er der, for ud over juleboderne er der aktiviteter for store og små som blandt andet den lille småkagedyst. Du kan også køre i hestevogn eller se udvalgte åbne rum på slottet, der er et af Jyllands få rigtige kongeslotte, hvor Frederik IV boede.

Clausholm Slot indbyder til en magisk juleoplevelse på slottet med julemarked. Pressefoto

Clausholm Julemarked i Voldum er åbent 23.-24. november samt 30. november-1. december klokken 10-16.30. Entré kan købes i døren eller på hjemmesiden.

Har du ikke fået nok slots-julehygge, kan du weekenden efter, 7. og 8. december, tage til Lions Hvorslevs julemarked på Ulstrup Slot, der i år har rekordmange boder. Hinnerup Garden giver koncert i slotsgården lørdag, og julemanden kommer med hesteoptog søndag. Det er klokken 10-16 begge dage.

Mølle(h)jul i december ​

Julen indtager den gamle kornmølle Gl. Rye Mølle på den første søndag i advent, søndag 1. december, klokken 10-16. Inde i møllen fra 1872 vil der være juleboder og salg af håndværk, og der er også et juleværksted for børn, hvor årets julepynt kan fremstilles.

Som et ekstra juleminde kan man få taget et billede sammen med nisserne i den gamle mølle, og klokken 16 kaldes julemanden frem fra sit mølleskjul – og hvis du er heldig, har han slikposer med.

Julemanden lægger vejen forbi julemarkedet ved Gl. Rye Mølle. Pressefoto

Hele dagen sælges der gløgg, æbleskiver, te, kaffe og boller i møllens julepyntede omgivelser.

Weekenden efter er der julemarked på Vestermølle, der ligger på østsiden af Skanderborg Sø. Her har møllegården ligget gennem flere hundrede år, som over årene har haft forskellige møllehuse – alle neden for mølledammen og indtil 1940 havde møllen et vandmøllehjul som drivmiddel for kværnen inde i møllen.

Det hyggelige julemarked på Vestermølle er i december. Pressefoto

Julemarkedet i møllen og smedjen er åbent 7.-8. december åbent klokken 10-16.

Jul på landet som i gamle dage

Lørdag 30. november og søndag 1. december forvandles Det Grønne Museum til en hel juleverden, hvor mere end 60 boder fyldt med kunsthåndværk, uldvarer, keramik, trævarer og masser af julelækkerier venter.

Om lørdagen kan børn og barnlige sjæle prøve kræfter med flødebolleværkstedet og selv dekorere deres flødebolle, og om søndagen er der jule-klippe-klistre-værksted. Begge dage kan man også deltage i honningkage-værkstedet eller få taget årets julebillede i udstillingen.

Det Grønne Museum inviterer til decideret julemarkedsweekend 30. november og 1. december. Foto: Det Grønne Museum

Ekstra julehygge kan man få på en tur i hestevognen eller Lions Club Gl. Estrups hyggelige tog ‘Futte’ i det forhåbentlig skønne vintervejr udenfor mod en mindre egenbetaling.

Billetter til julemarkedet giver adgang til både Det Grønne Museum og Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum, der også juler i november og december.

Jul på Slottet​

Ét af de mange steder, julemanden lægger vejen forbi, er til Jul på Slottet – julemarkedet på Fussingsø Slot ved Randers.

Her sælger kræmmere fine juleting og -pynt til hjemmet, små og store gaver, juletræer og julegodter. Der er også juleklip, tombola, gløgg og æbleskiver og kaffe og klejner. Lige som et rigtigt, lokalt og hyggeligt julemarked skal have.

Entréen giver adgang til slottet, der er pyntet op med juletræer, dekorationer, nisser og engle til julemarkedet 23. og 24. november klokken 10-16.

Fussingsø Slot er fyldt op med hyggelige juleboder sidst i november. Pressefoto

Det store julemekka​

Er du til det helt store udvalg af adventskranse og juledekorationer, adventsgaver, julesnacks, garn og strik, hudpleje, skøn keramik, julepynt og mere, så kan du lægge vejen forbi Ebeltoft Idræts- og Kulturcenter.

Det er præcis en måned før jul, 24. november klokken 10-16, at idrætscenteret viser sig fra sin mest julede side.