Der er ikke meget liv tilbage på havbunden i Randers Fjord, der mangler gode levesteder for fisk, planter og bunddyr. Det kommer der nu med 70 små stenrev.

Naturfonden har i sidste måned givet 1,5 millioner kroner til Randers Kommunes projekt om at anlægge flere stenrev i Randers Fjord. De er nu snart i mål med at indsamle de tre millioner kroner der skal til for at anlægge 70 mindre stenrev på en cirka 8,5 km lang strækning fra udmundingen af Randers Fjord og ind til udløbet af Øster Tørslev Å.

For siden 1950’erne er bunden i Randers Fjord blevet bar. Væk er bundplanter og tang som blandt andet ålegræs, vandaksarter og blæretang. Derfor mangler gode spisekamre, opvækstområder og skjulesteder for fisk.

Det er svært for både planter og dyr at holde sig selv i livet på den golde fjordbund, som den ser ud nu. Foto: Henrik Leth

»Hvis man kigger ude på bunden nu, så er der et tykt lag mudder, og hvis man stikker en finger ned i bunden, så er der iltfrie forhold. På grund af næringsstoffer og alger, der er faldet ned på bunden og alt det organiske materiale der ligger og gør det blødt derude. Det betyder, at det er svært for en plante som ålegræs at spire. Det samme for små muslingelarver. Det er i det hele taget svært at overleve på den bund, fordi den er og blød og iltfri nede i mudderet.«

Det forklarer Anne Magrethe Wegeberg, som er biolog ved Randers Kommune og projektleder.

»Det er svært at overleve uanset om man er en plante eller et dyr,« konkluderer hun om Randers Fjords nuværende tilstand.

Derfor er målet altså, at genskabe noget af den stenbund, som engang var i fjorden. Om 10 år skulle fjorden igen have en række levende små rev fyldt med mange forskellige arter af tang og et væld af liv.

»Det er dog også vigtigt for fjordens miljø, at næringsstoftilførslen fra landbruget reduceres. Det vil give en langt højere biodiversitet i hele fjorden og også på de mange små stenrev,« understreger Anne Magrethe Wegeberg.

Fjordfolket er med i styregruppen for stenrev i Randers Fjord. Pressefoto

Fjordlivet er dog godt hjulpet på vej med de stenrev, der blev anlagt i 2023 sydvest for Udbyhøj.

»Vi kan se på det stenrevene, vi allerede har derude, at efter et halvt års tid er der pludselig fyldt med tangplanter. Imellem de her tangplanter lever der en masse små dyr. Så begynder der at komme en masse småfisk, som spiser dem, og det tillokker så nogle større fisk,« fortæller Anne Magrethe Wegeberg.

»Som det er nu, er der ikke meget mad, så fiskeyngel vokser langsomt og bliver faktisk sjældent rigtigt voksne, inden de bliver spist af større rovdyr. Når der er et stenrev er der mulighed for at få mad, vokse hurtigt og gemme sig, og det er jo sådan fjorden har været førhen.«

De første stenrev blev anlagt på initiativ af miljøgruppen Randers Stenrev. Projektet blev overtaget af Randers Kommune, men samarbejdet består også om de nye stenrev sammen med foreningen Fjordfolket.

»Det er jo supergodt, man har nogle lokale frivillige., som blandt andet filmer og følger med i udviklingen af livet på fjordbunden. De spiller en væsentlige rolle i at se, hvad der kommer ud af det og få det formidlet og også at få penge søgt hjem,« siger Anne Magrethe Wegeberg.

Før stenrevene kan anlægges skal der gives tilladelse fra Kystdirektoratet og derefter laves et udbud for projektet. Anne Magrethe Wegeberg forventer derfor, at udlægningen af de 1200 kubikmeter sten vil kunne gå i gang lige omkring starten af år 2026.