Otte gange om året arrangerer Randers Bibliotek en helt særlig læsekreds, der handler om både frisk luft og fællesskab, tænkepauser og trivsel.

»Jeg har arbejdet i socialpsykiatrien i mange år, så omsorg har været en stor del af mit professionelle liv.«

»Okay. Har du oplevet, at arbejdet kom for tæt på? At du tog arbejdet med hjem?«

»Ja, jeg oplevede også at brænde ud. Jeg gik ned med stress to gange.«

Ordvekslingen er begyndelsen på en samtale mellem to kvinder, Jonna Munkholm og Kirsten Hviid, og de kender ikke hinanden. Endnu.

Det er torsdag formiddag, og ved Bistrup Gods traver cirka 20 mennesker rundt – to og to som Jonna og Kirsten – og snakker, sludrer og taler om dagens emne: omsorg. På forhånd har de læst en bog af samme titel – Omsorg – som er en del af Aarhus Universitetsforlags serie Tænkepauser, der dykker ned i vidt forskellige emner, fortæller Randers Bibliotek i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Cirka 20 mennesker deltog, da bibliotekets Tænkepauser og Traveture mødtes ved Bistrup Gods for at tale om emnet ‘omsorg’. Foto: Julian Drud Sørensen

Alle deltagere læser den samme udgave af Tænkepauser, som Randers Bibliotek har valgt til lejligheden, og så mødes de et særligt sted, hvorfra de begiver sig ud på gåtur, mens de snakker om, hvad de har læst. Snakke, som kan føre til anekdoter, minder, fortællinger om op- og nedture, diskussioner, spørgsmål – og måske ligefrem venskaber.

Tænkepauser og traveture

Initiativet hedder Tænkepauser og Traveture, og det er et af mange initiativer på Randers Bibliotek med trivsel i fokus. Og netop trivsel sætter biblioteket spot på hen over efteråret.

Det sker under temaet ’Ha’ det godt’, som – udover en lang række arrangementer – blandt andet rummer et større forskningsprojekt, der undersøger sammenhængen mellem folkebibliotekernes tilbud og den enkelte brugers trivsel.

Det kunne for eksempel være et tilbud som Tænkepauser og Traveture, som Randers Biblioteket etablerede, da corona-epidemien ramte i 2020. Og som takket være stor opbakning stadig lever i bedste velgående – fire torsdage om foråret og fire torsdage om efteråret.

Selskab og fællesskab

Inger Nygaard Kaad fra Randers Bibliotek er en af de to medarbejdere, der står for initiativet, og hun forklarer, at Tænkepauser og Traveture har flere formål.

Det handler om litteraturen, om den friske luft og om lokalkendskabet, men det handler i den grad også om det gode selskab og fællesskab. Og om det trygge rum, der ofte opstår, selvom deltagerne som udgangspunkt ikke kender hinanden.

Mange udveksler oplevelser og erfaringer fra deres eget liv, og det giver gåturene noget helt særligt, mener Inger Nygaard Kaad, som nævner et eksempel fra det første arrangement i efterårssæsonen.

»Jeg kan huske, at jeg går forrest, og bag mig går to kvinder og snakker. De kender ikke hinanden, men de har begge læst Tænkepauser-bogen ’Alene’. Så fortæller den ene, at hun mistede sin mand for to år siden, og at hun savner ham helt vildt. Hun fortæller også, at hun især husker hans store, dejlige bjørnekram, og at hun er ked af, at hun ikke nåede at få flere af dem. Den anden kvinde lytter nærværende. Og så spørger hun: ’Vil du have et kram af mig?’ Det var simpelthen rørende,« fortæller hun.

»På den måde handler det her initiativ om rigtig meget andet end bare bøgerne,« siger hun.

Klokken er 12, og to timers travetur er forbi. To timer, der har budt på masser af grin, gode snakke – og sat tankerne i gang.

»Jeg er oplivet af gode oplevelser og gode input. Det har givet mig noget at tænke over de næste mange dage,« fortæller Kirsten Hviid.

sra