Virksomheden Buchs i Randers har været med til at lancere en banebrydende ny teknologi, der kan få helt særlig betydning for synshandicappede.
AF MILLE WINTHER
For nylig var der en fotoudstilling i Langelinie Pavillonen i København, hvor kunstværker blev præsenteret på en ny og anderledes måde. Fotografierne var hængt op på væggene, som man kender det fra andre udstillinger, men ved siden af hvert foto var der et identisk motiv, hvor konturerne var anderledes. I stedet for et fladt fotografi bulede motivet ud af billedet i forskellige niveauer.
Disse bulede udgaver af billederne er blevet til via en særlig teknologi, som Randers-virksomheden Buchs har investeret i.
»Ja, det er lidt nørdet,« anerkender Thomas Søby, der er direktør i Buchs, da Din Avis Randers ringer.
Buchs har i mange år arbejdet med brailleskrift (blindskrift) i deres arbejde med at producere blandt andet medicinalemballager. Og nu har de spillet en væsentlig rolle i udstillingen, der gjorde det muligt for synshandicappede at opleve kunst på en helt ny måde.
»Vi har en printer, der kan printe blindeskrift. Og så har vi investeret i noget software, hvor man kan opbygge et billede i alle de niveauer, man vil. Så du kan lave konturerne af et ansigt dér, hvor næsen sidder, hvor øjnene sidder, konturer i håret og den slags. Det er dét, man kalder elevationsprint, hvor man kan printe, så niveauerne bliver følbare,« forklarer Thomas Søby.
Selve teknologien er udviklet af Canon i USA, og da Canon ønskede at udbrede den avancerede teknologi i Danmark, kontaktede de Buchs.
»Vi havde købt en af de her nye printere, allerede inden teknologien blev kendt. Så da Canon rakte ud, var det oplagt for os at implementere den. Jeg tror ikke, der er andre i Danmark, der kan lave det,« fortæller Thomas Søby.
Helt nye muligheder
At teknologien blev præsenteret i kunst på en udstilling var blot en af mulighederne for at bruge teknologien. Thomas Søby forklarer, at teknologien også har potentiale til at optimere formidling og skiltning i det offentlige rum.
»Vi kan producere det på alle mulige overflader, der blandt andet gør det muligt at anvende udendørs. På oversigtskort for eksempel,« siger Thomas Søby og fortsætter:
»I Randers har man for eksempel for nylig indviet Storkeengen – et fantastisk område ved Gudenåen. Her kan de besøgende færdes på stier i grus, asfalt og på trækonstruktioner, der bevæger sig ud over vandet. Informationen om området ville man kunne printe som blindskrift og så arbejde med teksturer for hvert underlag, der giver den svagtseende mulighed for at orientere sig om området. Det er bare en anden måde at formidle på.«
Indtil videre er udbredelsen af teknologien stadig i sin spæde start, og om den vil blive benyttet i det offentlige rum, ved endnu en udstilling eller noget tredje, må tiden vise.
Den nye teknologi er blevet implementeret i Danmark i et samarbejde med Buchs, Canon Danmark, Dansk Blindesamfund, PMH Systems og virksomheden RIAS.