Hun havde altid tænkt, at hun ville blive sådan en, der ofte skiftede branche. Men at være selvstændig og de mange opgaver, der hører med, har gjort, at Dorte Heitmann i dag har en af landets største helsekostbutikker.
AF CECILIE BISGAARD
Det var egentlig et tilfælde, at Dorte Heitmann for 20 år siden faldt over det lokale, som Gaias Basar i dag ligger i.
Hun boede i Mundelstrup lige uden for Tilst, og hun havde i mange år vidst, at hun gerne ville åbne sin egen helsekostforretning. Nu var hun endelig et sted i sit liv, hvor det både privat og økonomisk gav mening. Hun var derfor på jagt efter det sted, hvor hendes butik skulle ligge.
»Jeg kiggede på forskellige byer, og allerede dengang var der butiksdød i Hammel og Odder. Og jeg havde et krav om, at det skulle være i køreafstand fra mit hjem,« fortæller hun.
Hun kiggede derfor i avisen. Hun fandt et lokale i Randers, som hun skulle kigge på. I Storegade.
»Jeg havde aldrig været i Randers før, så jeg vidste ikke, hvad Storegade var for noget,« griner hun.
Hun fandt dog lynhurtigt ud af det og besluttede sig for, at det nok ikke var det rigtige sted. Med på turen til Randers havde Dorte Heitmann sin søster, og sammen gik de lidt rundt i byen. De fandt hen i Houmeden, hvor der var et lokale, der stod ’Til leje’ på.
»Jeg tænkte, at det så hyggeligt ud, så jeg spurgte straks udlejeren, om jeg kunne reservere det, til jeg havde snakket med banken,« siger Dorte Heitmann, der i dag bor i Randers.
»Det var da helt vildt«
Det er som sagt to årtier siden, og 4. november kan Gaias Basar fejre 20-års-fødselsdag.
»Den første lørdag, jeg havde åbent, tænkte jeg, at det var da helt vildt med alle de mennesker, der kom. Jeg anede ikke, at der var marked hver lørdag,« griner Dorte Heitmann og fortsætter:
»Jeg er virkelig glad for, at jeg fandt det her sted til min butik. Jeg har stor glæde af torvemarkedet hver lørdag. Dem, der køber blomster og grøntsager der, kommer også ind her – og omvendt. Jeg er heldig, at butikken ligger lige i det her hjørne af Randers, hvor der er så meget liv og gode caféer og tøjbutikker. Det betyder meget.«
Artiklen fortsætter under billedet
Dengang, Gaias Basar åbnede, var butikken kun halv så stor, som den er i dag. Men i 2014, da thaimassøreren, der havde lejemålet ved siden af, lukkede, fik Dorte Heitmann de to lokaler slået sammen.
»Butikken er i dag en af de kvadratmetermæssigt største helsekostbutikker i landet – det er atypisk, at den ligger i provinsen,« siger hun.
Samarbejde med Moder Jord
Som sagt havde Dorte Heitmann i mange år vidst, at hun gerne ville åbne sin egen helsekostforretning. Hun er blandt andet uddannet helsekostvejleder, og så har hun en professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Interessen startede helt tilbage, da hun var barn. Da hun var omkring syv år, havde hun et familiemedlem, der fik konstateret leukæmi.
»Hun brugte kost og alternativ behandling, og hun blev rask. Det fik mig til at tænke, at når jeg blev stor, så skulle jeg lære, hvad det var for noget,« siger hun.
Og det blev altså til Gaias Basar.
Dorte Heitmann har aldrig været i tvivl om, at ’Gaia’ skulle indgå i navnet.
»’Gaia’ er moderjord, og jeg har altid tænkt på det som et samarbejde med Moder Jord på grund af de økologiske produkter. Basar er et sted, hvor du kan få alle mulige ting – så man kan sige, at navnet betyder ’alle mulige ting fra Moder Jord’,« forklarer hun.
Tror på kødmandskab
Efter 20 år med samme butik kan det ikke undgås, at man tænker over fremtiden. Det har Dorte Heitmann også gjort. Da hun trådte ud af Helsam-kæden i september efter seks år som medlem, skulle hun tage stilling til, om hun ønskede at fortsætte som selvstændig. Og det gjorde hun.
»Jeg ville blive ved. Og jeg tror på, at jeg står stærkere alene. Jeg tror, vi skal være noget helt særligt, for folk gider ikke kæder. De kan godt lide den lille lokale butik. Og hvor mange år, jeg bliver ved, er så mange år, som der er kunder til det. Jeg tror på, der er kunder til mindst ti år endnu,« siger hun og fortsætter:
»Som selvstændig kan jeg hele tiden følge med – ikke kun med nyheder. Jeg kan bedre reagere, hvis jeg fornemmer, at en bølge er på vej. Lige nu er det meget økologiske fødevarer. Især frø og nødder. Og for tiden går børn og unge meget op i krystaller og det spirituelle.«
Artiklen fortsætter under billedet
Hun har dog overvejet, om hun skal gøre noget anderledes – blandt andet ved at udvide med en webshop.
»Men jeg tænker også: ”skomager, bliv ved din læst”. Jeg tror på købmandskabet, og det er også det, jeg er god til,« siger hun.
Dorte Heitmann er selvstændig, så hun er jo selvfølgelig meget mere end en købmand.
»Markedsføring tager tid, men det er også, fordi jeg synes, det er spændende. Jeg er også HR-chef, sælger, indkøber og dekoratør,« siger hun og fortsætter:
»Jeg havde nok altid tænkt, at jeg ville blive en, der skiftede job hele tiden. Men når jeg så alligevel har været her i 20 år, så er det netop, fordi jeg har så mange kasketter.«
»Det er vores berettigelse«
Selvom hun altså har overvejet en webshop, så tror Dorte Heitmann alligevel på, at det er en fysisk butik, der gør Gaias Basar til noget helt særligt.
»Vi skal være konkurrencedygtige. Her tænker jeg ikke nødvendigvis på prisen. Det, at vi kan rådgive og vejlede, er vores berettigelse. Så kan det godt være, at du tænker, vores kunder køber varerne på nettet næste gang, de skal bruge dem, men jeg synes, vores kunder er meget loyale. De vil gerne støtte butikken.,« siger hun.
Hun rådgiver kunderne, når de kommer i butikken. Hun spørger ind til, hvilke problemer de har, og om de tager medicin.
»Jeg har et produkt, der virker mod modløshed og tristhed. Men det hæmmer for eksempel også virkningen af øvrig medicin, og det er ikke så smart, hvis du er på p-piller. Den vejledning får du ikke på nettet. Vi tager udgangspunkt i det hele menneske og kundens situation,« siger butiksindehaveren og fortsætter:
»Det er derfor, jeg er nødt til at have faglært personale. Der er bare ting, som du ikke får at vide, når du handler på nettet.«
Der er ti medarbejdere – inklusiv Dorte Heitmann selv – i Gaias Basar. To af dem er ufaglærte ungarbejdere, der gør rent og laver sløjfer til julegaveindkøbene.
»Vi ville slet ikke kunne følge med, hvis dyrt, faglært personale skulle stå og pakke gaver ind,« siger Dorte Heitmann.
»Det må vi ikke sige«
Der er dog også noget andet, der gør, at det er nødt til at være uddannet personale, der står i Gaias Basar.
Lovgivning.
Der er nemlig stramme regler for, hvordan du må vejlede om naturmedicin. Du må for eksempel ikke vejlede om sygdomme.
»Stress er en sygdom, så vi må ikke sige, at vi har noget mod det. Men hvis du for eksempel har søvnproblemer, så kan naturmedicin gøre meget. Der er baldrian og humle, som de fleste kender, og så er der noget, der hedder tryptofan, som også bidrager til en bedre søvn,« siger Dorte Heitmann og fortsætter:
»En stor del af uddannelsen til helsekostvejleder i dag handler ikke om, hvordan tingene virker. Det handler i stedet om, hvad du må sige, når du vejleder.«