Af Malte Larsen, Medlem af Folketinget, Randers Nord-kredsen for Socialdemokratiet

Regeringen har præsenteret et uddannelsesudspil, der vil skabe nye muligheder for de unge, også på vores egn. Som socialdemokrater er vi optaget af at sikre lige adgang til uddannelse, og derfor er det vigtigt for mig at give jer en status på, hvad der er på vej, og hvordan vi kan skabe bedre rammer for alle unge.

I Danmark har vi et stærkt uddannelsessystem, der fungerer godt for mange unge. Samtidigt befinder vi os i en situation, hvor vores ungdomsuddannelser ikke i tilstrækkelig grad afspejler alle unges ønsker og behov. Det gælder også her i Randers, hvor det langt fra er alle, der efter 9. klasse er klar til at træffe et endegyldigt valg om deres videre uddannelse. Samtidig er de boglige gymnasier i praksis den eneste mulighed for at opleve et rigt ungdomsmiljø i nærheden af, hvor de unge bor. Det er i mine øjne ikke en holdbar løsning.

Derfor er der grund til at glæde sig over regeringens uddannelsesudspil, hvor vi blandt andet vil oprette en ny gymnasial uddannelse – en epx. Det er en gymnasieuddannelse, der henvender sig til dem, som vil prøve kræfter med både det teoretiske og det praktiske. Og den er til dem, der måske har brug for lidt længere tid til at finde ud af, hvad de virkelig brænder for, samtidig med at de får del i et levende ungdomsmiljø med plads til både læring og fællesskab.

Samtidigt investerer vi et milliardbeløb i epx, fordi det naturligvis skal være absolut top-kvalitet. Vi skal ikke gøre det her med et halvt hjerte. Samlet løftes ungdomsuddannelsernes økonomi med 2,3 millarder kroner, eller hvad der svarer til 10 procent.

Vi skal løfte de unge ved at tilbyde dem et reelt og attraktivt alternativ til det boglige gymnasium uden at lukke dørene til videregående uddannelser på universitetet eller professionsuddannelser. Her kan man vælge en linje, der passer til ens faglige interesser eller nysgerrighed, og alle muligheder for videre uddannelse forbliver åbne. På epx – en erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse – vil der være plads til både at arbejde med konkrete, virkelighedsnære projekter og samtidig fordybe sig i fag, der giver mening for den enkelte.

Det er også vigtigt for mig, at vi med epx sikrer, at uddannelsestilbuddene kommer tættere på, hvor de unge bor. I landdistrikter og tyndtbefolkede områder, hvor ungdomsuddannelser i dag er truet af lukning på grund af faldende ungdomsårgange, kan epx være en del af løsningen. Flere unge vil kunne tage en ungdomsuddannelse i deres lokalområde, og det betyder, at vi kan bevare uddannelser over hele landet – ikke kun i de større byer.

Uddannelsesudspillet handler ikke blot om at reformere. Vi skal bevare alt det, der fungerer godt i dag. Men vi skal også sikre, at fremtidens unge får et attraktivt alternativ til det traditionelle boglige gymnasium – et gymnasium for dem, der vil kombinere teori og praksis. Og et gymnasium, der ligger tæt på, hvor de bor, med et stærkt ungdomsmiljø, hvor de kan vokse både fagligt og socialt.

Jeg håber naturligvis, I vil være med til at deltage i debatten om, hvordan vi skaber et bedre uddannelsessystem for vores unge.