I 2007 stødte Camilla Willesen på Jens første gang. I 2014 begyndte hun at skrive en roman om hans liv. Den 25. oktober bliver hendes debutroman, ‘Ser du ilden mor?’, udgivet.

AF CECILIE BISGAARD

Det har krævet timevis af research. Faktisk ved Camilla Willesen ikke, hvor lang tid hun har brugt på det. Men det er meget. Rigtig meget. For hun har dokumentation for alt, hvad der sker i hendes debutroman ’Ser du ilden mor?’.

»Som forfatter har min opgave været at fortælle historien ud fra de informationer, jeg har samlet sammen. Det har været en helt fantastisk opgave. Men da jeg fandt ud af, at han var blevet skilt, tænkte jeg: ”Hvordan kringler jeg lige den?”,« siger hun.

Bogen handler om Jens, der bliver født 1. januar 1792 – uden for ægteskab. Læserne bliver taget med på en rejse gennem hans liv, hvor han hele tiden »kæmper for at være noget«.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

BLÅ BOG: Camilla Willesen

39 år

Født og opvokset i Risskov

Bor i dag i Haslund

Mor til to drenge

Hendes debutroman ’Ser du ilden mor?’ udkommer 25. oktober

»Romanen behandler samfundet, som det så ud på det tidspunkt. Den handler om skilsmisse, som var fy fy dengang, mobning, ægteskabelige problemer – ting, som vi også diskuterer i dag, bare fra en anden synsvinkel,« siger forfatteren, der bor i Haslund lige uden for Randers.

Forfatterdrømmen

Lige siden folkeskolen har 39-årige Camilla Willesen vidst, at hun ville være forfatter. Hver gang hun i dansk fik et hæfte fyldt med gamle eksamensopgaver, valgte hun altid den, hvor man fik nogle informationer, som man så skulle skrive en historie ud fra.

»Jeg har altid vidst, at jeg havde noget at fortælle, men jeg vidste ikke hvad. For jeg kan ikke skrive fantasy, hvor jeg skal finde på alt muligt. Jeg er nødt til at have nogle informationer, som jeg kan bygge en historie på,« fortæller hun.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at ’Ser du ilden mor?’ er en historisk roman.

Camilla Willesen er genealog. Det vil sige, at hun har taget nogle særlige kurser i slægtsforskning. Hun har også arbejdet på et arkiv i en årrække. Og det var faktisk i den forbindelse, at hun første gang stødte på Jens.

Artiklen fortsætter under billedet

Camilla Willesen arbejder allerede på en efterfølger. Den skal handle om Peder, der er søn af Jens, som er hovedperson i ‘Ser du ilden mor?’. Arbejdet kan du se på væggen bag forfatteren. De farvede papirer er noter til bogen. Foto: Cecilie Bisgaard

Det første møde

Jens er nemlig en rigtig person. Han blev født i 1792, levede sit liv, hvor han blandt andet blev gift, fik ti børn og blev skilt, inden han døde som 92-årig – en meget høj alder på det tidspunkt.

Da Camilla Willesen arbejdede på arkiv omkring 2007, fik hun en opgave, hvor hun skulle skrive nogle håndskrevne slægtsinformationer rene. Da hun kom til Jens, der var den sidste person på listen, stod der ”Alle data savnes”.

»Det skal man ikke sige til mig. For jeg ved, de data findes,« fortæller hun og fortsætter:

»Først tænkte jeg, at han da kunne få en fødselsdato og en dødsdato. Så fik han også en konfirmationsdato. Så en vielsesdato.«

Datoerne fandt hun i gamle kirkebøger, og det var sådan, at hendes interesse for Jens blev vakt. For der stod nogle ting, som hun ikke kunne få til at passe.

Artiklen fortsætter under billedet

Som motivation har Camilla Willesen forlagets udtalelse om hendes debutroman til at stå på sit arbejdsbord. »Det er stærke og hjerteskærende skæbnehistorier,« står der blandt andet. Foto: Cecilie Bisgaard

»Ved konfirmationen hed han et andet navn, der ikke var registreret i kirkebogen. Det hang ikke sammen. Jeg tænkte: ”Birthe” – det er Jens’ mor – ”hvad har du rodet dig ud i?”. Og så begyndte jeg at undersøge nogle ting,« siger forfatteren og fortsætter:

»Da jeg skrev de slægtspapirer rene, kunne jeg bare se, at Jens skulle have en stemme. Bogen er også dedikeret til Jens. Han har nu fået en stemme gennem mig.«

17 år med Jens

Som sagt stødte Camilla Willesen første gang på Jens i 2007, så bogen ’Ser du ilden mor?’ har været længe undervejs. Meget af tiden er brugt på research om Jens og personerne i hans liv. Selve arbejdet med at skrive bogen startede i 2014. Undervejs er hun også blevet mor til to drenge.

Efter at have arbejde på bogen i et par år holdt forfatteren en længere pause.

»I slutningen af 2017 var jeg til et foredrag med en forfatter, der fortalte om, hvordan man gør sin slægt levende. Det kunne noget. Han fortalte nogle ting, der gjorde, at jeg nu kunne se Jens komme til live, og jeg kunne se, hvordan jeg skulle formidle Jens,« siger hun.

Hun skrev det første udkast, men hun var stadig ikke helt tilfreds med det.

»Jeg tænkte: ”Det bliver aldrig til noget, det er noget lort”,« siger debutforfatteren grinende.

Jens’ egen stemme

Men i 2020 skete der noget. Camilla Willesen læste romanen ’En anden gren’ af Jesper Wung-Sung.

»Det gav mig inspiration til måden, ’Ser du ilden mor?’ er skrevet på. I ’En anden gren’ fortælles historien skiftevis fra Jesper Wung-Sungs oldemor og oldefars synspunkt,« siger hun og fortsætter:

»Alt det, jeg havde skrevet, var mig, der fortalte. Nu tænkte jeg, at Jens da skulle have sin egen stemme og fortælle om sit eget liv. I hele første kapitel og den første del af sidste kapitel er det Jens, der fortæller. Det gør han også løbende gennem bogen. Nogle steder har han et helt kapitel. Andre steder er det fem-syv linjer, hvor han fortæller, hvad der er sket, og hvordan han ser på tingene.«

Artiklen fortsætter under billedet

Titlen ‘Ser du ilden mor?’ er en sætning, som hovedpersonen Jens siger til sin mor, efter præsten – og verden – endnu en gang ikke har været sød ved Jens. Foto: Cecilie Bisgaard

I Jens’ fodspor

’Ser du ilden mor?’ foregår de samme steder, som Jens levede: i Løgstør og omegn. Camilla Willesen har i sit researcharbejde været alle de steder, som hun beskriver i bogen. Hun har blandt andet stået på en mark, hvor der engang lå et hus – det hus, Jens blev født i.

»Jeg har gået rundt i Løgstør, for at mærke hvordan fjorden dufter, alt efter hvor man er i byen – hvordan lyder blæsten i træerne? Jeg har hørt, hvordan det lyder, når man træder på gulvet i kirkerne. Jeg har hørt rumklangen. Den er bare forskellig fra kirke til kirke. Jeg har brugt alle mine sanser for at beskrive det,« siger hun.

Hun har også været en del gange forbi Den Gamle By i Aarhus for at se på huse fra den tid og for at mærke stemningen.

Nulevende slægtninge

Fordi Jens er en rigtig person – og fordi han fik børn – så findes der i dag nulevende efterkommere af hovedpersonen i ’Ser du ilden mor?’. Dem har Camilla Willesen naturligvis også snakket med.

»Enkelte af dem er lidt bekymrede, og nogle synes, det er helt fantastisk, at jeg har skrevet den her bog,« siger hun og fortsætter:

»Jeg bruger betegnelsen ’historisk roman’, fordi der er nogle kunstneriske friheder. Jeg har dokumentation for alle begivenheder, og at alle personer har eksisteret, men nogle gange skal de fra A til B, og hvordan gør man lige det – jeg har også været nødt til at skabe situationer, hvor de kunne snakke om noget, der sker senere i bogen.«

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: ‘Ser du ilden mor?’

Den historiske roman ’Ser du ilden mor?’ er Camilla Willesens debutroman.

Den udkommer den 25. oktober på forlaget Forfatterskabet.

Den 26. oktober er der bogsignering i Bog og Idé i Randers Storcenter.

Bogen handler om Jens, der bliver født uden for ægteskab i slutningen af 1700-tallet, og de ting, der sker i hans liv. Jens er en virkelig person, og alle data er historisk korrekte – inklusive navnene på alle personer og Jens’ skilsmisse.

Forfatteren arbejder lige nu på endnu en bog, der får Jens’ søn Peder som hovedperson.

Romanen er som sagt bygget på fakta, og selvom Camilla Willesen har ”fyldt hullerne ud”, så har hun i høj grad kæmpet for, at ’Ser du ilden mor?’ skulle være så virkelighedstro som overhovedet muligt.

»Hvis forlaget har villet ændre noget, der skete, så kunne jeg smide dokumentation på bordet og holde på, at det var sådan, det skulle være. Og når jeg har gjort det, så har det aldrig været et problem,« siger forfatteren.