Han understreger, at han ikke kunne have gjort det alene. Uden støtte fra holdkammerater, undervisere, skolen og fagforeningen var det »aldrig i livet« sket.

AF CECILIE BISGAARD

Randrusianske Hozan Ibrahim er netop blevet verdensmester.

Han er blevet verdensmester i en meget specifik kategori. Søndag og mandag var han nemlig med konkurrenceholdet på Tradiums frisørlinje til VM for frisørelever i Paris. Som hold fik de en sølvmedalje, og Hozan Ibrahim blev individuel vinder af kategorien ’long curly hair’.

»Drømmer jeg eller hvad?« siger han efter hjemkosten til Randers og fortsætter:

»Det var fantastisk. Det er så vildt. Det er en drøm for mig. Nogle gange er en drøm for høj til at nå, men det var det ikke den dag.«

Artiklen fortsætter under billedet

Hozan Ibrahim, der bor i Randers, fik en individuel guldmedalje og en sølvmedalje i holdkonkurrence, da han sammen med Tradiums konkurrencehold var til VM for frisørelever. Privatfoto

»Jeg gik amok«

Konkurrencen er på tid. Deltagerne får tyve minutter til at lave en håropsætning, der lever op til nogle krav. Kategorien ’long curly hair’ handler om at lave krøller i langt herrehår og få de bløde krøller til at se maskuline ud, fortæller Luna Bergmann Winkler, der er leder af Tradiums frisøruddannelse.

Det er ikke kun slutresultatet, der tæller. Undervejs i håropsætningen vurderer dommerne også deltagernes arbejdsmetoder.

»Da jeg var færdig og gik rundt og kiggede på de andre, tænkte jeg, at jeg havde en chance. Alle sagde, at det, jeg havde lavet, var pænt, så jeg håbede på det. Men små fejl kan ødelægge meget,« fortæller Hozan Ibrahim, der er kurdisk og kom til Danmark i 2016 fra Syrien.

Artiklen fortsætter under billedet

Ifølge lederen af Tradiums frisøruddannelse handler ‘long curly hair’ om at lave krøller i langt herrehår og få de bløde krøller til at se maskuline ud. Privatfoto

Til prisoverrækkelsen sad han i salen sammen med sine holdkammerater og undervisere. Over højttalerne blev sjettepladsen annonceret. Så femtepladsen. Fjerdepladsen.

»Da de kom til tredjepladsen, tænkte jeg: ”okay det var ikke mig igen”. Da de ved andenpladsen heller ikke sagde mig, lagde jeg hovedet i mine hænder. Det tog lidt tid, før de kaldte på førstepladsen. Da de sagde mit navn efterfulgt af ’Denmark’, gik jeg amok,« fortæller han.

»De har gjort alt for os«

Som sagt var det Tradiums konkurrencehold, der var afsted til VM i Paris. Holdet bliver – udover den almindelige undervisning og praktiske erfaring på lærepladserne – undervist af Tina Bak Christiansen og Camilla Wahl Bach.

»Hvis det ikke var for dem, så havde jeg aldrig klaret det her. Aldrig i mit liv. Det er den største oplevelse at få en førsteplads, og mine lærere og Tradium har gjort alt for os. De har brugt meget tid på at træne os. De kommer først, for uden dem havde jeg aldrig vundet den her,« siger verdensmesteren.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er Camilla Wahl Bach (til venstre) og Tina Bak Christiansen, der står for at træne eleverne på Tradiums konkurrencehold. Privatfoto

Hozan Ibrahim er fjerdeårselev og skal til svendeprøve i april. Under sin uddannelse har han været i lære hos Chlou i Harridslev.

»Min mester Christina Skjødt har også hjulpet mig meget. Man kan ikke få en førsteplads eller noget andet stor uden nogen, som støtter og hjælper dig. Man kan ikke gå selv,« siger han og nævner også Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund som en stor støtte.

Den individuelle guldmedalje blev som sagt ikke Hozan Ibrahims eneste medalje ved VM. I holdkonkurrencen ’Gents Fashion’ fik han sammen med Emma Skjoldager, Freja Hauge og Laura Jørgensen en andenplads og dermed en sølvmedalje.

Artiklen fortsætter under billedet

HoHozan Ibrahim fik sammen med sine holdkammerater Freja Hauge, Laura Jørgensen og Emma Skjoldager en sølvmedalje i kategorien Gents Fashion. Privatfoto

Højt niveau på Tradium

Det er ikke kun Hozan Ibrahim, der er glad for sin individuelle sejr og holdets sølvmedalje. Luna Bergmann Winkler, der er leder af Tradiums frisøruddannelse, er også stolt.

»Jeg kan næsten slet ikke sætte ord på det. Det er så stort, som det kan blive. Jeg bliver helt rørt som uddannelsesleder, og jeg tror slet ikke, jeg har forstået det endnu,« siger hun og fortsætter:

»Det er anerkendelse af skolen høje faglige niveau og en kæmpe cadeau til de to undervisere, som er ansvarlige for konkurrenceholdet. Det er selvfølgelig en del af deres arbejde, men de gør også en kæmpe ekstra indsats for de elever.«

Hun fortæller, at det ikke er alle erhvervsskoler, der har mulighed for at afsætte ressourcer til et konkurrencehold. Derfor er hun glad for, at Tradium kan.

»Det er en kæmpe mulighed for os. Vi kan vise, at vi er en skole med et meget højt fagligt niveau, der gør det bedste, vi kan, for at vores elever skal blive så dygtige som muligt,« siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

»Da jeg var færdig og gik rundt og kiggede på de andre, tænkte jeg, at jeg havde en chance,« siger Hozan Ibrahim. Privatfoto

Luna Bergmann Winkler fortæller, at det er ekstra flot med en randrusiansk verdensmester, fordi de i andre lande har et helt andet setup.

»De træner for eksempel på en helt anden måde i Italien. Hozan har passet sin skole og sit arbejde ved siden af, så det er så flot,« siger hun og fortsætter:

»Når man vinder, og hele salen går amok, så føler man sig meget stolt af sit fag. Det er en oplevelse, som man aldrig får igen – Hozan gør nok ikke, men jeg håber da, at der er andre elever fra Tradium, der gør.«

Det er ikke kun slutresultatet, der tæller. Undervejs vurderer dommerne også deltagernes arbejdsmetoder. Privatfoto