Bygningen er lavet, så den passer ind i den omgivende natur. I området omkring er der også anlagt en biodiversitetspark.

»Selvom huset officielt er ejet af Randers Kommune, så er det jo jeres mødested. Med indvielsen i dag er Randers Kommunes rolle som bygherre slut, og jeg vil derfor officielt overdrage nøglerne til huset til jer. Der er en nøgle til hver af de 13 landsbyer i landsbyklyngen.«

Ordene kommer fra den tale, som Anne Hjortshøj (S) holdt i fredags, da der var indvielse af det nye Klyngehus i Albæk.

Beboerne i Albæk har arbejdet på at få lavet et nyt mødested i landsbyen i flere år, og nu er visionen indfriet. Klyngehuset er et nyt mødested for uorganiseret idræt, friluftsliv og fællesskaber. Det fremgår af en pressemeddelelse.

»Vi har glædet os utrolig meget til denne dag og til at vise vores landsby og landsbyklynge frem. Siden byggeriet gik i gang, har vi fulgt nysgerrigt med, og mange har lagt deres daglige gang forbi byggeriet. Jeg ved, at mange glæder sig til at se det færdige resultat,« siger Bent Eriksen, der er formand for Albæk Borgerforening, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Ved indvielsen overdragede formanden for Landdistriktsudvalget, Anne Hjortshøj (S), 13 nøgler til de 13 landsbyer i landsbyklyngen. Foto: Jan Szwed

Fra flade fodboldbaner

Med sin placering midt i Naturpark Randers Fjord er Klyngehuset designet til at harmonere med de naturlige omgivelser. Huset er bygget efter den frivillige bæredygtighedsklasse i træ med et grønt sedum tag, der giver huset et naturligt udtryk. I huset er der blandt andet toiletter, bad, grejbank, udekøkken, en stor terrasse til fælles arrangementer, brændeovn og to rum, der kan indrettes til forskellige arrangementer.

»Det er faciliteter, der kan bruges af alle naturelskere, vandrere og motionister. Det kan være folk fra lokalområdet, men det kan også være borgere fra Randers. Bussen holder lige ude for døren, og Klyngehuset er derfor også et tilbud til alle borgere om at komme ud og opleve vores landsbyer, natur og fjord,« sagde Anne Hjortshøj, der er formand for Landdistriktsudvalget.

Artiklen fortsætter under billedet

Huset er bygget efter den frivillige bæredygtighedsklasse i træ med et grønt sedum tag, der giver huset et naturligt udtryk. Foto: Jan Szwed

Klyngehuset er bygget på de gamle boldbaner i Albæk.

»Man kan næsten ikke forestille sig, at der for blot et år siden stod et gammelt klubhus, og arealet omkring klubhuset var helt fladt. I dag kan vi se, at området har fået et helt andet udtryk og en helt ny funktion. De flade græsplæner er blevet ombygget til et mere varierende landsskab med masser af biodiversitet og klimatilpasning,« sagde politikeren også i sin tale.

Omkring bygningen er der anlagt en biodiversitetspark med engbeplantning, vådområder, regnvandssøer og særligt udvalgte træsorter, som understøtter biodiversiteten i området.

Et hus for alle

Både besøgende og lokale beboere kan frit benytte husets faciliteter – hvad enten man er privatperson, forening eller institution. Klyngehuset er åbent dagligt fra klokken 8 til 22. Det er også muligt at bruge Klyngehuset til private arrangementer, men da huset er et åbent mødested, kan der være flere brugergrupper til stede samtidig.

»Med det her projekt er der skabt nye rammer for fremtidens landsby og mødested. Her er plads til, at nye fritidsaktiviteter kan spire frem, og nye møder mellem mennesker kan opstå,« sagde Anne Hjortshøj.

Klyngehuse er skabt i et samarbejde med lokale ildsjæle, Randers Kommune og Vandmiljø Randers. Klyngehuset Kronjylland er finansieret af den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Nordea Fonden, LAG Randers-Favrskov samt Randers Kommune. Det samlede anlægsprojekt ligger på 13 millioner kroner.

default

ceb