Det Grønne Museum efterlyser genstande til ny udstilling om menneskets brug og påvirkning af naturen fra 1950 og helt frem til i dag.
AF SIMON CARLSON
En varmelampe til pattegrise, Ugens Rapport, et haglgevær, Kirsten Hüttemeiers skåneærmer og en udstoppet labrador.
Det er ikke Egon Olsen, der er i færd med at planlægge sit næste kup, men Det Grønne Museum i Auning, der efterlyser genstande fra danskernes hjem til en helt ny udstilling om menneskets brug og påvirkning af naturen fra 1950 og helt frem til i dag. Det skriver Det Grønne Museum i en pressemeddelelse.
Den kommende udstilling, ”Danmarkshistorie 1950 – NU”, bliver Det Grønne Museums første store signaturudstilling og vil spille en central rolle i at definere museets profil mange år fremover.
Udstillingen skal vise, hvordan vi som mennesker har påvirket og brugt naturen gennem de sidste 75 år.
Men udstillingen handler ikke kun om fortiden.
Vi lever i en tid, hvor kloden er presset af klima- og biodiversitetskrise og en voksende befolkning, der alle ønsker at leve det bedst mulige liv. Derfor skal udstillingen også give anledning til at reflektere over fremtiden og mulighederne for at skabe en bedre balance mellem menneskets behov og naturens overlevelse.
Utraditionelle metoder
Museet håber på, at udstillingen vil skabe forståelse for både andres og egne valg, samt underbygge troen på, at vi kan gøre en forskel, og derfor er der brug for hjælp, siger museumsdirektør Anne Bjerrekær.
»Vi har brug for hjælp. At skabe en udstilling om de sidste 75 år er ikke helt let – mange af de ting, der har været en hel almindelig del af vores hverdag, er allerede blevet smidt ud. For at udstillingen skal blive komplet, har vi brug for danskernes hjælp til at finde dem. Derfor prøver vi denne måske lidt utraditionelle opfordring til at gå på jagt i gemmerne og hjælpe os med at fortælle historien,« siger Anne Bjerrekær.
Artiklen fortsætter under billedet
På museets hjemmeside kan man finde en liste over de genstande, museet efterlyser.
Listen spænder fra køkkenudstyr og jagtredskaber til landbrugsgenstande og hverdagens apparater. Hvis du har en genstand, der kunne være relevant for udstillingen, opfordres du til at kontakte museet.
Se også listen herunder:
Efterlysningsliste
Det Grønne Museum efterlyser en række genstande til udstillingen ”Danmarkshistorie 1950 – NU”,
1950’erne: Elektrisk kogeplade, side by side haglgevær(perioden 1910 – 1970), Flueskab
1960’erne: Fryser, Jagttegn fra 1969, fuldmonteret siddende ræv
1970’erne: Fuldmonteret labrador retriever evt. anden jagthund, farebøjler – helst Protekta-bøjler, men museet er også interesserede i andre og senere typer, sobindsel (perioden 1970 og frem), varmelampe til pattegrise, krydderihylde med krydderikrukker, trailer
1980’erne: Mikrobølgeovn, plastikbæreposer fra discountbutikker (Aldi, Netto, Fakta, Rema etc.), gyllebom med slæbeslanger og/eller nedfælder (perioden 1980 og frem), emballage og reklame vedr. lørdagskyllingen, ’Ugens Rapport’ kun numre med artikler af Freddy Wulff
1990’erne: Foodprocessor, Kirstens Hüttemeiers skåneærmer, fældehoved + arm fra Silvatec 454 TH (1990 eller nyere model), udstoppet Ross høne
2000’erne: Genstande eller fotografier fra et samtalekøkken, riffel m. natoptik og lyddæmper, termisk spotter (gerne hele udrustningen inkl. beklædning) brugt til mårhunderegulering (i perioden 2000-2020)
2010’erne: Hochsitz/jagttårn (også lidt ældre model kan bruges), sous vide
2020’erne: Mælkekartoner og andre emballager fra Arlas ”CO2-neutral”-kampagne i 2020, mountainbike brugt til kørsel i skoven, skovbevis fra Den danske Naturfond – meget gerne med personlig fortælling, skovbevis fra Klimaskovfonden – meget gerne med personlige fortælling