Af Erik Bo Andersen, byrådsmedlem for partiet Østbrone

I et debatindlæg 18. september fra formanden for DI Randers/Norddjurs, Peter Bogh Lindgaard og direktøren for Business Randers, Jens Enevold Kristensen, undrer man sig over manglende politisk vilje til at engagere sig i bedre vilkår for erhvervslivet og viljen til at forbedre samarbejdet mellem virksomhederne og Randers Kommune.

Det sker på baggrund af endnu to analyser, der placerer Randers kommune i den virkelige tunge ende af erhvervsvenlighed på henholdsvis en 90.-plads ud af 93 kommuner i forudsætninger for regional vækst i 2024 og en 70.-plads på DI’s analyse, lokal erhvervsvenlighed ud af 91 kommuner.

I Østbroen deler vi fuldt ud denne bekymring.

Det bliver vi simpelthen nødt til at have løst.

Men det kræver vilje fra kommunens ledelse og de folkevalgte politikeres side. I Østbroen føler vi os ikke ramt af kritikken for manglende politisk interesse, for vi rækker jævnligt hånden ud for at høre om, hvad vi kan gøre bedre, men vi er åbenbart alene om det i Byrådet.

I Østbroen har vi rejst sager om en ny erhvervsstrategi, men blev stemt ned. Vi har senest foreslået, at begge byrådsgrupperinger fik plads i det nye af borgmesterens erhvervsstrategiske forum. Det blev stemt ned.

Nu vil næste step fra Østbroens side være at foreslå, at kommunens erhvervsafdeling lægges ind under Business Randers og samle alle kræfter et sted.

Kun ved at samle kræfterne kan der ske en forbedring. Det betyder større fokus fra det offentlige med målrettede indsatser ind imod virksomhederne, og for virksomhederne vil det betyde en indgang, mere indflydelse på samarbejdet og ikke mindst medbestemmelse.

Kigger vi ind i andre kommuner, såsom Esbjerg, Skive med flere, som ligger i den øverste tredjedel, og kigger på deres organiseringer af erhvervsindsatserne, så forstår man godt, hvorfor det går dem bedre.

Her har man nemlig samlet indsatserne et sted, og man har samlet alle medarbejderresurserne og ligger med en firedobling af medarbejdere i deres Business-organer.

En samlet enhed, hvor man kan koordinere indsatser og styrke målrettet imod virksomhederne.

I Esbjerg har man 19 medarbejdere i deres Business Esbjerg, mens vi har fem i vores.

Skal Randers Kommune udvikles, så har vi brug for virksomheder, og virksomheder har brug for, at vi som kommune samarbejder bedre og mere effektivt, så nu er det tid til, at vi sammen skaber det bedste rum for udvikling, nemlig at samle kræfterne i et Business Randers.