Af Vitus Jordan, Formand for Lev Randers

Den ene skandale omkring Neptunvej-byggeriet afløses af den næste.

Byrådet har nu – omsider – fået den advokatredegørelse, som skulle handle om, hvad Randers kan lære af fadæsen.

Redegørelsens opdrag fra maj 2024 var egentlig rigtig godt beskrevet: Kig tilbage på det oprindelige byggeri af 48 lejligheder i 2010 – og helt frem til i dag.

Men noget må være gået galt, da man først gik igang under juraens skarpe spotlys.

For selvom redegørelsen nu udtrykker meget kraftig kritik af kommunens beslutninger og forvaltning, er det alligevel lykkedes systematisk at pille de allermest ufordelagtige dele ud af historien.

Det er sket ved at nøjes med at gå tilbage til starten af 2022. Man sletter fortiden så at sige. Og det er sket ved at lade redegørelsen stoppe allerede for et år siden. Altså dengang i september, da Planklagenævnet – meget velbegrundet – annullerede kommunens egen byggetilladelse. På den måde usynliggøres også fremtiden. Alle de nyeste fejlslutninger, fortæller redegørelsen nemlig ikke noget om.

Det er ulovligt at opføre boliger på Neptunvej, siger redegørelsen trods alt ganske klart. Lokalplansområdet er beregnet til noget helt andet. Faktisk er det ganske ulovligt med bygninger til offentlige formål på Neptunvej, fordi de helt enkelt ikke er præciserede i lokalplanen.

Så det er vel vel kun et spørgsmål om tid, inden pråsen går op: at det vil være ligeså forkert at flytte Marienborgvejs aktivitetstilbud hen til de seks huse. De huse, som nu på 12. måned står ulovligt opførte.

Når redegørelsen er blevet skåret sådan til, at den vender ryggen til fremtiden, så svæver vilkårene for de 48 udviklingshandicappede, der bor der nu, stadig helt uløste i luften. De bor i smukke bygninger, i rå omgivelser, midt i tiltagende støj, trafikale problemer, luftforurening og andet, som hører til i et industri- og erhvervsområde. Ja, kig selv forbi en dag.

Når det handler om borgernes ve og vel, er der desværre ikke megen læring at hente i redegørelsen. Dette og meget mere kan man læse om i det åbne brev, som Lev Randers har måttet sende til Randers Kommune, og som nu findes på foreningens facebook.