Tre østjyske familiefædre fra Ry, Randers og Ugelbølle har succes med podcast, hvor de lader paraderne falde og tager hul på seriøse samtaler om det, der betyder noget, når man nærmer sig de fyrre.
Af Grethe Bo Madsen, Jyllands-Postens Lokalaviser
»Hvad talte i om?« »Øh… ingenting.«
Latteren runger i Anders Rasmussen stue. Sammen med vennerne Jacob Ramsay og Benny Christiansen er han i færd med at forklare om baggrunden for de tre familiefædres fælles projekt, podcast-serien Tilsyneladende Voksne – Ædru Fuldemandssamtaler.
»Vi har jo allesammen fået det spørgsmål af konen, når vi kommer hjem efter en aften i byen med vennerne. Det er jo bare tit sådan, det er. Mænd mødes om en aktivitet – sport, en film i biografen eller står og sparker dæk – og der er ikke lige rum for de dybe samtaler,« konstaterer Anders Rasmussen.
En god dyb samtale
»Det er jo ikke fordi, vi ikke kan tale om følelser. Men der mangler måske lige det rum, hvor man har mulighed for at gøre det. Når man så er til fest og får noget i glasset, så er det som om man får gang i nogle af de her dybere samtaler, og vågner op næste dag med følelsen af, at det var egentlig en rigtig god samtale. Men også med følelsen af at vi kun har haft den på grund af alkoholen.«
»Hvorfor kan vi ikke bare få paraderne ned? Hvorfor er det så svært at åbne op,« tilføjer Jacob Ramsay undrende.
Han og Anders har været bedste venner siden børnehaveklassen på Gyvelhøjskolen i Galten, hvor de begge er vokset op. De har fulgtes ad gennem livet og været på den nærmest obligatoriske ”dannelsesrejse” sammen ud i verden efter gymnasietiden. Omkring den tid mødte de Benny Christiansen, og de tre fulgtes ad gennem deres studietid i Aarhus.
I dag er de i sluttrediverne og har fuld fart på familielivet og karrieren. Anders bor i Ry, Benny i Randers og Jacob i Ugelbølle, og selvom de ikke har tid til at mødes så ofte som tidligere, har de et stærkt og varmt venskab og er hinandens fortrolige.
»Vi har jo fået mange forpligtelser – børn, familie, job – og så går der måske nemt en måned mellem at vi ses. Jeg tror, de fleste familiefædre genkender det: Vi higer efter en kort pause fra vores travle liv med madpakker, bleskift, småskænderier og leverpostejshverdag, hvor vi kan pleje venskaberne. Desværre ender det alt for ofte med en film eller en fodboldkamp på sofaen og lidt anekdoter fra hverdagen. Vi får ikke rigtig talt sammen,« konstaterer Benny.
»Fedt med noget vedkommende«
Træt af alle de overfladiske bemærkninger fik Anders en god ide. Hvad nu, hvis man erstatter alkoholen med tre mikrofoner, sætter en god time af og optager samtalerne til en podcast, så andre kan spejle sig i dem, og måske genkende noget i sig selv.
»Jeg tror, det gik op for mig, at det faktisk var rigtig fedt, når vi talte om noget vedkommende. Noget der virkelig betyder noget for os,« forklarer han.
Jacob og Benny var hurtigt med på ideen, og uden nogen erfaring med podcast overhovedet kastede de sig ud i det. På Lynfabrikken i Aarhus lånte de udstyret og begyndte af optage de første samtaler.
»Podcasten er blevet det rum for en dybere samtale om mere eksistentielle emner, som vi har savnet. Nu ved vi, at når vi mødes, så er det for at have en samtale om et emne og komme i dybden med det. Og fordi det er en podcast, og vi optager samtalen, så er vi også forpligtet til at få talt tingene ordentligt igennem. Derfor er det ikke bare en diskussionsklub,« understreger Anders.
Samtalerne handler om de store ting i livet, når man nærmer sig 40 år i alt for hurtigt tempo. Ting, der betyder noget: Relationer, familie, kærlighed, sundhed, ro og refleksion. Emner, som de håber, andre kan relatere til.
Autentiske samtaler
Før hver samtale aftaler de et emne, men skriver kun kort nogle stikord ned, når de mødes, lige inden der trykkes på ”optag”.
»Selvfølgelig reflekterer vi lidt over emnet på et ubevidst plan, men der er ikke nogen stor forberedelse. Det er vigtigt for os, at samtalerne er autentiske,« understreger Jacob.
»Det er også lidt charmen i det. Det skal være en spontan samtale, og man skal kunne mærke, at det er en samtale mellem tre gode venner, som andre kan lytte til og blive en del af og forhåbentlig spejle sig i. Det skal være ægte. Hvis det blev scriptet, ville det autentiske forsvinde. Der findes et utal af podcasts, der forsøger at belære folk om det ene eller det andet. Vi er ikke eksperter. Vi er bare tre almindelige venner, som snakker om noget, der optager os, og som andre garanteret også har tænkt over. Jeg tror, det er styrken i det,« uddyber Anders.
Samtalerne kan undertiden godt udvikle sig til nogle heftige diskussioner, men fordi de kender hinanden så godt, får de talt tingene godt igennem.
»Vi er jo trygge i hinandens selskab, og så kan man godt udfordre hinanden lidt på holdninger og meninger. Det er samtaler, hvor vi kommer vidt og bredt omkring. Det handler meget om at turde være nysgerrige på hinanden på det lidt dybere og emotionelle plan,« forklarer Jacob.
Humor er vigtigt, men…
Og så er der jo altid lynaflederen: Humor.
»Humoren er vigtig for os, og den skinner også igennem i samtalerne. Vi er jo os selv, og vi kan ikke lade være med at bruge humoren, men vi er også bevidste om, at den ikke må sende samtalerne ud på et sidespor. Humor er en god connector, men mange mænd har sikkert også oplevet at blive fejet til side med en eller anden joke eller humoristisk bemærkning, når de har forsøgt at åbne op, så derfor er humoren også lagt lidt i tøjler, mens vi optager,« griner Benny.
De første afsnit af podcasten gik i luften for et par uger siden. Nu venter de tre venner på reaktionerne. De første – fra venner og familie – er lovende.
»Vi har fået flere positive tilbagemeldinger, og det er selvfølgelig rigtig dejligt. Især at høre folk sige, at de synes, det er fedt, vi har turdet tage emnerne op og også at høre, at de sagtens kan relatere til dem. Det er jo hele formålet,« siger Benny.
Styrker venskabet
Som en sidegevinst oplever de nu, at deres venskab har fået en ny dimension.
»Dybe samtaler er måske ikke lige absolut nødvendige for et godt venskab, men de giver helt klart en anden dimension til det. Jeg oplever, at det styrker vores venskab. Vi bliver klogere på hinanden på et dybere plan, og vi får set nogle andre sider af hinanden. Jeg synes, det giver vores venskab ekstra værdi og dybde,« konstaterer Jacob Ramsay.
»Og så synes jeg egentlig også, at jeg selv vokser som menneske ved at have fået et rum for de her snakke.«
Podcasten ’Tilsyneladende Voksne – Ædru Fuldemandssamtaler’ er gratis og tilgængelig på Spotify og Apple.