Randers FC’ træner Rasmus Bertelsen har hele livet boet i Aarhus-forstaden Lystrup, og han mærker godt på hjemmefronten, at momentum er vendt i det østjyske.

Af Anders Michaelsen, Jyllands-Postens Lokalaviser

Fodbold er et simpelt spil. 22 spillere jagter bolden i 90 minutter, og til sidst vinder AGF ikke, når de spiller mod Randers FC.

Okay, det er ikke helt sådan, den tidligere topangriber Gary Lineker så famøst formulerede sig i kølvandet på englændernes semifinale-exit ved VM i 1990, hvor man tabte til Tyskland på straffespark. Men omskrivningen af citatet rammer nu alligevel meget godt det, der i en årrække har været lidt af en østjysk fodbold-sandhed.

Og med god grund.

For fra 2015 og frem til 2021 mødtes Randers FC og AGF sammenlagt i 17 kampe i både superligaen og pokalturneringen, uden at det på noget tidspunkt blev til en aarhusiansk sejr over kronjyderne. I årene inden var det heller ikke ligefrem, fordi AGF-sejrene stod i kø.

Så desperate tider kræver desperate handlinger – for AGF’s Randers-kompleks var på et tidspunkt så udtalt, at den aarhusianske fanfraktion ’Tossehjørnet” tilbage i 2021 inden et pokalopgør mellem de to hold valgte at udføre et decideret voodoo-ritual på Randers’ maskot i form en blå tøjdyrs-hest ved stadionsøen.

Hesten blev både stukket med ”hviie” nåle og overhældt med Ceres Top, inden den blev ofret til søen og ænderne i den. Aarhusianerne tabte godt nok den efterfølgende kamp med randrusianerne. Men måske virkede ritualet alligevel en smule – altså hvis man har hang til den slags overtro – for efterfølgende er det i hvert fald som om, at bøtten er vendt godt og grundigt på hovedet i det østjyske lokalopgør.

For i dag skal man helt tilbage til 2021 for at finde Randers FC’ seneste sejr over de aarhusianske lokalrivaler. Sort magi? Eller måske mere jordnært – er det et decideret AGF-kompleks, man har fået i Randers?

»Det håber jeg da ikke,« lyder det fra Randers FC’ cheftræner Rasmus Bertelsen, der griner, da avisen spørger ham på telefonen forud for lørdagens østjyske derby.

»Men jeg er da godt klar over, at vi i de sidste sæsoner ikke har fået skovlen under dem. Det var et par tætte kampe sidste år, hvor de scorede i slutfasen i begge kampe, så i stedet for at det kunne have været fire point til os, så endte det med at blive fire point til dem,« siger cheftræneren.

AGFs Nicolai Poulsen har en fortid i Randers. Ikke mange Randers FC fans bryder sig om det skifte. Foto: Jens Dresling, Politiken

Midt i frokosten

Kampene er dog langt mere end bare kuriøse statistikker, hvis man spørger Randers FC’ nuværende cheftræner:

»Arbejdsmæssigt er jeg jo ren randrusianer. Men jeg har boet i Lystrup hele mit liv, så af civil status er jeg jo nok aarhusianer, og det var jo også i Aarhus, jeg var vant til at komme ude på stadion med min morfar, da jeg var en lille dreng. Og så er 80-90 pct. af min omgangskreds jo AGF’ere, så de her kampe betyder selvfølgelig noget ekstra,« siger Rasmus Bertelsen.

Noget som spillerne i omklædningsrummet også bliver opdraget i:

»De nye spillere i truppen fornemmer også, at de her kampe er specielle. Der er nærmest en overlevering fra de spillere, der har været i klubben i længere tid, og det er jo også grunden til, at det kan leve videre,« siger Rasmus Bertelsen, der også selv bliver mindet om opgørets betydning:

»Når du er til frokost, så kommer dem, der arbejder i klubbens administration også lige forbi og siger: ”Nu er det fandeme vigtigt i weekenden, at I vinder”. De her opgør fylder altid lige lidt mere,« siger han.

Engang var der »dejlig ro«

Rasmus Bertelsens trænerkarriere begyndte også i Aarhus-klubberne Lystrup IF og Skovbakken IK, inden turen gik videre til Vejle. Men langt de fleste år af sit fodboldliv har Rasmus Bertelsen brugt i det kronjyske.

Siden 2009 har han haft et væld af roller i det randrusianske – bl.a. som ungdomstræner, chefscout og assistenttræner for Randers FC’ førstehold, inden han i starten af sidste år fik nøglerne til cheftrænerkontoret fra Thomas Thomasberg, som i stedet tog til FC Midtjylland.

Gennem alle årene i det randrusianske har Bertelsen da også mærket på hjemmefronten i det nordlige Aarhus, at der de seneste par sæsoner er sket noget med dynamikken mellem de to østjyske rivaler.

»Dem i min omgangskreds, der holder med AGF, de stikker lidt mere til mig nu, og de er blevet lidt mere vokale, end de var i den periode, hvor de havde svært ved at slå os – der var der dejlig ro på,« siger han.

AGF er ved at leve op til sit potentiale

Men hvad er forklaringen egentlig på det her lokale momentum-skifte?

»Generelt er AGF et godt sted og har været på vej et godt sted hen længe. De havde lige den sidste sæson med David (Nielsen, tidligere cheftræner for AGF, red.), hvor det gik lidt meget i fisk for dem, men ellers synes jeg jo, de længe har været på vej opad både sportsligt og setupmæssigt.«

»Så det er vel mere dem, der er ved at leve op til deres potentiale end os, der har gjort så forfærdeligt meget anderledes,« siger Randers FC-træneren.

Men har det ikke en betydning inden kampen, at man ved, at man har en mindre god statistik mod sin direkte modstander?

»Nej, det betyder ikke ret meget, også fordi der er så relativt stor udskiftning i den her verden. Det er sjældent, at man har de samme spillere over ret lang tid. Men det er klart, at når vi lige har haft to uger i træk her med FC Nordsjælland ude, og så med FC Midtjylland, hvor vi jo har sådan en historik, der nærmest går 10 år tilbage, så kan man ikke undgå, at det kommer til at fylde lidt. For spillerne kan også fornemme, at det er et tema forud for kampen,« siger Rasmus Bertelsen.

Patrick Mortensen, AGF-anføreren. i aktion mod Randers FC på Cepheus Park i Randers, tirsdag den 30. maj 2023. AGF endte med at vinde 3-1. Foto: Ernst van Norde

Imod FC Nordsjælland havde randrusianerne ikke fået en sejr på kunstgræsset i Farum siden 2015, en statistik som stadig står ved magt efter 1-1 i sidste uge. Og inden seneste møde med FC Midtjylland havde man ikke vundet i de foregående 30 opgør mod midtjyderne – en voldsom statistik, som nu hedder 31 kampe efter en sen straffesparks-udligning af Herning-mandskabet i overtiden.

Ovenpå to gange remis, forudser Randers FC-træneren også, at det igen-igen bliver en tæt, men også intens omgang, når holdet lørdag skal en tur til Aarhus:

»AGF er et meget intenst fodboldhold både i stil og i spillertyper. Så det bliver helt sikkert med knald på og også en fed kamp. Og så handler det selvfølgelig om for os, at få kampen over på vores præmisser i perioder, spille ud af deres pres, og være lidt rolig på bolden, så vi ikke bliver trykket alt for meget ned mod vores mål af de der meget offensive wingback, som de har, og deres to yderstopper, som også godt kan lide at gå rigtig højt op i deres restforsvar. Det skal vi se om, vi kan undgå – for der er AGF rigtig stærke,« siger Rasmus Bertelsen.

»Men jeg føler også, vi står et godt sted. Nu har vi også fået en fod indenfor top 6, så det går jo alt i alt fornuftigt. Og det kunne endda have gået endnu bedre. For vi har en del point, som vi har smidt i løbet af sæsonen. Men vi vælger at se positivt på det og bruge vores sæsonstart som et tegn på, at vi har sat noget rigtig solidt sammen, og at vi kan konkurrere med alle holdene lige nu,« fastslår Randers FC’ cheftræner.

Om et nyt østjysk momentumskift er på vej eller det bliver status quo afgøres lørdag kl. 16, når AGF og Randers FC tørner sammen på Ceres Park. Kampen vises på TV3 Sport.