Informationsmøder skal forklare os hvad der kommer til at ske de næste 4 år.

Energistyrelsen har givet grønt lys til undersøgelser af CO2-lagring i undergrunden, og et af de udvalgte steder er lige nord for Randers i Gassum.

Hvis alt går efter planen, vil CO2-lagringsprojektet kunne lagre op mod 250 millioner ton CO2 – det svarer til Danmarks samlede udledninger de sidste 10 år.

Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, kalder det et ”historisk første skridt” mod at bruge undergrunden til at bekæmpe klimaforandringerne. Projektet er nøje vurderet og anses for realistisk og sikkert.

Konsortiet bag Greenstore-projektet består af Harbour Energy, som operatør, INEOS Energy og Nordsøfonden, der er statens undergrundsselskab. Konsortiet fik i juni i år tildelt Greenstore-licensen, der dækker området mellem Randers og Hobro.

”Klimaforandringer er en af de største udfordringer i vores tid, og lagring af CO2 er et vigtigt redskab til at nå klimamålene. Derfor er Greenstore-projektet vigtigt for Europa, Danmark og ikke mindst for Gassum-området. Vi er stadig i en undersøgelsesfase, og vil gerne allerede nu inddrage borgere og erhvervslivet i lokalområdet, gå i dialog med alle interesserede og fortælle om det projekt, der ligger foran os,” siger Anne-Mette Cheese, Landechef for Harbour Energy Danmark og fortsætter:

”Til mødet vil vi fortælle om, hvad der kommer til at ske de næste 3-4 år, hvad vi skal undersøge, og hvorfor vi mener, at undergrunden i området er egnet til lagring af CO2. Vi vil også fortælle mere om processen og tegne en tidslinje for hele projektet.”

Hvordan virker det? Det hele begynder med at fange CO2 fra eksempelvis cementfabrikker. CO2’en renses og køles ned, så den bliver til væske, som herefter transporteres enten med tankbiler eller gennem rørledninger til lagringsstedet. Her pumpes den mindst 800 meter ned i undergrunden, hvor den fordeler sig i sandstenslag under en tæt lerkappe. Det er en teknologi, der har været brugt med succes i Norge siden 1990’erne – og nu er Danmark klar til at tage føringen.

Hvad betyder det for dig? For lokalområdet mellem Randers og Hobro kan CO2-lagringsprojektet betyde jobs, investeringer og en plads på verdenskortet som pionerer i den grønne omstilling. Greenstore-projektet, drevet af Harbour Energy og flere andre partnere, har potentiale til at reducere CO2-udledningen med op til 5 millioner ton om året.

Der inviteres til informationsmøde i Gassum Aktivitets- og kulturhus, Nyvej 1A, 8981 Spentrup. 1. oktober 2024 kl. 17.00 – 18.30. Du skal tilmelde dig her