Fra 1. januar 2025 må husejere ikke længere selv tage deres asbesttag ned uden en autorisation. Men dem, der selv vil gøre det inden, er presset, fordi der ikke er nye tagplader at få.
Vest for Randers i et klassisk 1960’er-parcelhus, og som mange andre huse fra den tid er det beklædt med asbesttag.
Et tag, husejeren egentlig gerne vil udskifte, men der er et stort problem: Det er ikke til at opdrive nye eternittagplader før om flere måneder.
Årsag? At det fra 1. januar 2025 ikke længere er lovligt for den almindelige dansker selv at udskifte asbesttag.
»I mine øjne er det fuldstændigt sindssygt. Man er med til at smadre de små samfund som vores, hvor flere af de billige huse bliver usælgelige. Her har folk jo ikke råd til at bruge ekstra på at skifte taget,« siger Jens Poulsen.
Et halvt år
Den nye lov blev vedtaget af Folketinget i juni, og der gav man så husejere et halvt år til at få udskiftet taget, hvis de altså selv vil gøre det.
Herefter vil det udelukkende være håndværkere med autorisation, der lovligt kan håndtere asbesttag.
Jens Poulsen mener ikke, at det er fair med så kort varsel. Især ikke når man tager den lange leveringstid på nye tagplader i betragtning.
»Jeg kan få mine tagplader i december, og der går jeg simpelthen ikke i gang med at udskifte taget. Jeg må vente til næste år, og så må jeg tage den bøde, der kommer, hvis jeg selv gør det,« siger han.
»Måske er jeg efterfølgende nødt til at finde et sted at grave tagpladerne ned, ligesom det i forvejen sker, når man afleverer dem på genbrugspladsen. Men det burde da ikke være nødvendigt,« fortsætter husejeren.
Farligt selv at udskifte
Hos Videnscentret Bolius har man hørt om udfordringerne med at få leveret nye eternit-tagplader til udskiftningen af asbesttag.
Men videnscentrets fagekspert Tine Sode hilser alligevel lovændringen velkommen.
»I lang tid har vi rådet folk til ikke selv at pille asbesttag ned, da det kan være farligt. På den her måde undgår vi, at folk selv roder med det,« siger Tine Sode.
Ifølge hendes oplysninger er der over 100.000 huse i dag, som er beklædt med asbestholdigt eternittag.
Og hovedparten er på parcelhuse fra 1960’erne, ligesom Jens Poulsens.
Hun tror ikke på, at det bliver så meget dyrere at få udskiftet taget med de nye regler.
»Når hele den her hype har lagt sig, tror jeg, at priserne stabiliserer sig. Husejere behøver jo heller ikke tage asbesttaget ned, hvis det ikke er nødvendigt. Det siger loven intet om,« forklarer Tine Sode.
»De fejler ingenting«
Under alle omstændigheder er Jens Poulsen bekymret for den pris, han ender med at skulle betale for at få andre til at skifte sit tag.
Og han mener sagtens, at han selv og håndværkere i omgangskredsen kan stå for at tage det ned forsvarligt.
Kan du ikke se, at det er fornuftigt med lovgivning, så der ikke bliver spredt giftigt asbest af nogen, som ikke kan finde ud af at håndtere taget?
»Jeg kender mange tømrere, der har arbejdet med asbesttag i flere år, og de fejler altså ingenting. Det hele er blæst op til noget, det slet ikke er. Man skulle tro, det var en epidemi, hvor folk lå og døde på stribe,« svarer Jens Poulsen.
God ide – eller ej
TV2 Østjylland har spurgt folketingspartiernes beskæftigelsesordførere, om de er klar til at udskyde loven, så den ikke gælder fra 1. januar 2025, men først senere, så husejere som Jens Poulsen kan nå at få tagplader hjem og udskiftet taget.
Om det er en god idé, er der stor politisk uenighed om.
Torsten Gejl fra Alternativet skriver, at hans parti gerne vil se på at forlænge perioden, hvis det betyder, at flere tage vil blive skiftet. Dina Rabjerg fra Det Konservative Folkeparti vil bakke op om et forslag om udskydelse, hvis det bliver foreslået.
Også Liberal Alliance er åbne over for at udskyde aftalen.
»I Liberal Alliance er vi glade for, at vi strammer reglerne for arbejdet med asbest. Modsat dengang man brugte materialet, ved vi i dag, hvor store konsekvenserne er, hvis materialet ikke håndteres forsvarligt. Meningen var dog aldrig at haste en ny praksis igennem, som virksomheder ikke kunne nå at indrette sig efter – og det var ligeledes afgørende, at husejere havde mulighed for at udskifte gamle asbestfyldte tag ud, inden aftalen trådte i kraft. Er denne mulighed hindret grundet f.eks. leveringsvanskeligheder på eternitplader, synes vi, at det er relevant at kigge på om ikrafttrædelsen skal udskydes,« lyder det fra partiet.
»Det slår folk ihjel«
I den anden lejr er blandt andre Victoria Velásquez fra Enhedslisten, der er stor modstander af en udskydelse.
»Det burde være ulovligt asap. Det slår folk ihjel,« skriver hun til TV2 Østjylland.
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Jens Joel vil ligeledes heller ikke ændre på loven. Den skal gælde fra 1. januar 2025, hvis det står til ham.
»Asbest er virkelig farligt og sundhedsskadeligt. Et forsigtigt gæt er, at 300 danskere, hvert år dør af asbest. Det er næsten dobbelt så meget som bliver dræbt i trafikken. Og tallet kan være meget højere,« skriver han til TV2 Østjylland og fortsætter:
»Det er derfor, et helt enigt Folketing har valgt at sige, at kun mennesker, der kender farerne og er uddannet til det, bør arbejde med asbest. Det handler selvfølgelig ikke om at genere folk, men fordi asbest kan være ekstremt farligt, selvom man kun udsættes for det i meget begrænset omfang.«