Af Jørgen Andersen, Stenaltvej 6, 8930 Randers NØ
Randers har en unik placering ved Danmarks længste år. Ved Gudenåens gennemløb gennem Randers bys centrum. Gennem historien har Gudenåen været et omdrejningspunkt for byens liv og udvikling som havneby, bosætning og handelsliv.
Derfor bør vi også i dag og i ”al fremtid” være taknemmelige og fremsynede til at bevare byens unikke placering ved Gudenåens friske rindende vand gennem byens centrum. Det kan kun ske, hvis vi tilbagefører Gudenåen til dens oprindelig løb gennem det nordlige havnebassin tættest på Rander by.
Randers kommune og politikerne er i gang med at planlægge en udskiftning af industrihavnen til et moderne boligområde for at udnytte byens unikke placering ved åbent vand, som er attraktivt i dagens Danmark.
I forbindelse med omdannelsen af havnen til et boligområde har et byrådsflertal valgt, at der samtidigt skal opføres en ”såkaldt” Klimabro, hvor den nordlige del af broen opføres på en dæmning over det nordlige havnebassin. Derved lukker man for tilførslen af frisk vand i det nordlige havnebassin, der samtidigt efter planen skal udgøre et regnvands bassin af stillestående vand.
Det vil være en katastrofe for Randers by og vores historiske selvforståelse, hvis vi undlader at tilbageføre Gudenåen til dens oprindelig løb med frisk vand gennem det nordlige havnebassin tæt på byen.
Randers by kan i stedet for komme til at ende som ”Konen i muddergrøften”.
Jeg er overbevist om, at fonde og EU vil støtte en genopretning af Gudenåens oprindelige forløb, hvis Randers kommune og byens politikere er deres ansvar bevist.