De første troldejægere har allerede lagt vejen forbi Voldum, som har fået en ny, stor indbygger.

AF Christina S. Johansen Jyllands-Postens Lokalaviser

Ved første øjekast er der intet mærkværdigt at observere ved den lille sø nær Favrskov Forsyning på Møllevænget 80 i Voldum. Men noget ret så spektakulært gemmer sig lige i nærheden. Noget stort er flyttet ind.

Jeppe Væktæppe er navnet. Han er en kæmpetrold. Dog ganske fredelig. Med et venligt og imødekommende udtryk sidder han på hug og gemmer sig under sit kludetæppe, men du må gerne finde ham. Den nærmere placering får du bare ikke her. Du må selv gå på jagt.

Der skal nemlig helst være lidt hemmelighedskræmmeri omkring kunstneren Thomas Dambos trolde. Jeppe Væktæppe er Dambos værk. Trold nummer 33 i Danmark. Trold nummer 151 på verdensplan.

»Jeg synes, at han er blevet dejlig, og hans tæppe er blevet så fint. Det er fedt at have brugt noget andet genbrug end bare træ. Og så er det jo dejligt, at materialerne kommer fra lokale virksomheder,« siger Thomas Dambo og henviser blandt andet til det markisestof, som troldens tæppe er lavet af.

Her kommer Gardin Lis ind i billedet – eller bare Lis Bilde, som er hendes borgerlige navn. Hun bor nemlig i Voldum og har været en af primus motorerne bag at få en Dambo-trold til Voldum.

Thomas Dambo forklarer videre:

»Alle mine trolde er lavet af rester og genbrug. Så jeg spørger gerne lokale virksomheder, hvad der er i deres skraldespande. Gardin Lis mente ikke, at der var noget, der kunne bruges. Men jeg fik lov at kigge og fandt de her småstykker af markisestof, som er fra enderne af rullerne.«

Kunstneren øjnede straks muligheden for at realisere en idé, han havde gået med.

Jeppe Væktæppes store tæppe er lavet ud af småstykker af markisestof fra Gardin Lis’ skraldespande. Gardin Lis, som jo egentlig hedder Lis Bilde, bor nemlig i Voldum og har været meget engageret i troldeprojektet. Hun ses i lyserødt på billedet. Foto: CSJ

Idéen opstod under leg

Idéen til Jeppe Væktæppe opstod under Thomas Dambos leg med sine tvillingedrenge på to år.

Han gemte sig under et tæppe, og drengene fandt ham siddende i stuen.

»Jeg inviterede dem ind under tæppet. Det var ligesom et stort telt for dem. Og så slog det mig, at skalaen fra dem til mig cirka er det samme som fra mig til en trold. Der opstod idéen om at lave en skulptur lidt som et telt,« forklarer Thomas Dambo, der i 10 år var rapper og derfor også går op i sjove navne, som gerne må rime lidt – her poppede ”Jeppe Væktæppe” op.

Jeppe Væktæppe blev først rigtig vakt til live ved afsløringen. Her blev hans øjne nemlig skruet fast foran de cirka 40 fremmødte. Foto: CSJ

Troldejægerne

Som nævnt er Thomas Dambos troldeunivers lidt hemmeligt. På et troldekort – www.trollmap.com – kan man kun finde cirkaplaceringer af troldene, som befinder sig i 17 forskellige lande.. Derudfra kan man så gå på troldejagt – og det er der altså mange, som gør.

Faktisk har de første troldejægere allerede lagt vejen forbi Jeppe Væktæppe, allerede før han var færdig. Og der er altså ikke just tale om tætte naboer. Nej, der har såmænd været folk forbi fra Lolland-Falster, København og hold nu fast Holland samt Seattle i USA.

Den ene halvdel af Seattle-parret fik lov at skrue et bræt på Jeppe Væktæppe, hvilket gjorde hende ellevild.

»Det er efterhånden ved at gå op for mig, at de er ret populære,« siger Thomas Dambo med et lille smil.

Er det først nu ved at gå op for dig?

»Det er jo ikke som med min gode kammerat Tobias Rahim, hvor alle fansene står lige dér foran ham. Det er meget tydeligt for ham, hvor mange fans han har. Men troldene bygger vi jo hemmelige steder, hvor vi gør meget ud af, at man ikke bare lige kan finde dem. Så mit publikum kommer ligesom først, når jeg er gået. En familie ad gangen. Hen ad vejen. Over lang tid. Derfor hænger det ikke helt sammen inde i mit hoved, hvor populære de faktisk er.«