Filmen “Pigen med nålen” er valgt som det danske bud på en oscarnominering, oplyser Det Danske Filminstitut.
Den danske oscarkomité har valgt den danske film ”Pigen med nålen” af svenske Magnus von Horn som det danske bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film.
Det oplyser Det Danske Filminstitut torsdag.
Filmen er inspireret af en virkelig historie om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for mord på ni spædbørn.
Dem havde hun i årene forinden adopteret mod betaling fra ofte enlige mødre.
Og netop Dagmar Overbye trækker tråde til både Randers, Aarhus og andre dele af Østjylland.
»Det er helt forståeligt, at man ofte lægger vægt på Dagmar Overbyes tid i København. For det var her, at drabsrækken, hun blev dømt for, fandt sted. Men hendes formative år og tidlige voksenliv var i Randers, samt Aarhus og omegn, hvor der var mørke pletter, som nok lagde fundamentet for de senere drab på børn,« har Frederik Strand museumsleder ved Politimuseet, tidligere fortalt til Din Avis Aarhus onsdag.
Overgreb i Aarhus-lejlighed
Dagmar Overbye blev født nær Horsens i 1887. I en alder af omkring ni år flyttede hun sammen med sin familie til Aarhus. I første omgang boede familien i en lejlighed i Ny Munkegade 4, imens unge Dagmar Overbye begyndte i den hedengangne kommuneskole i Paradisgade. Kort tid efter flyttede familien Overby til en lejlighed i Fynsgade 25, og på netop den adresse skete der noget, som ifølge Frederik Strand muligvis kan have været definerende for Dagmar Overbyes dystre side.
»Efter Dagmar Overby blev afsløret i 1920, lavede professor Wimmer en retspsykiatrisk rapport af hende, og under de samtaler fortalte Dagmar Overby, at hun blev udsat for et overgreb som barn,« fortæller museumslederen og uddyber:
»Det skete, da hun var omkring ti år gammel og boede i lejligheden i Fynsgade. Hendes bedstefar var på besøg, og imens hun lå og sov, udsatte han hende angiveligt for et seksuelt overgreb. Det blev aldrig meldt til politiet, og efter Dagmar Overbyes anholdelse, benægtede hendes familie, at det var sket, men det er jo ikke ensbetydende med, at Dagmar Overbye talte usandt. Dengang var sådan noget nemlig omgærdet af voldsom stigmatisering.«
Til Randers
I en periode boede Dagmar Overbye i Randers, hvorefter hun vendte tilbage til Aarhus, hvor hun på skift indledte forhold til flere mænd, som hun ligeledes var ansat hos som husbestyrerinde. Hun fødte yderligere to børn, hvoraf den ene bevidst blev efterladt ved en mark nord for Hornslet, inden hun i 1914 valgte at flytte til København.
»Hun fandt en annonce med en tjenesteplads i København, og da det blev sværere og sværere for hende at slå sig igennem i Aarhus, besluttede hun sig for at flytte, og så var det, at den drabsrække, hun blev dømt og kendt for, begyndte,« fortæller Frederik Strand.
Ikke endeligt
Det betyder dog ikke, at ”Pigen med nålen” er endeligt nomineret.
Det bliver først offentliggjort 17. januar 2025, hvor alle oscarnomineringer, inklusive de fem film i kategorien Bedste Internationale Film, meldes ud.
Men filmen er altså Danmarks bud på den bedste oscarkandidat. Det er den danske oscarkomité, hvor Jacob Neiiendam er formand, der har valgt filmen.
»Komitéens opgave er at finde den film, der har den største mulighed for at opnå en nominering. I år var der ikke nogen tvivl om, at det er den film,« siger han.
Filmen har skuespillerne Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm i hovedrollerne og foregår i slutningen af Første Verdenskrig i København. Her kæmper den unge fabriksarbejder Karoline for at overleve i København.
Da hun bliver arbejdsløs, gravid og forladt, møder hun Dagmar Overbye.
Den Danske Oscarkomité består af ni repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut.
Hyldet i Cannes
Filmen er instrueret af svenske Magnus von Horn og produceret af Malene Blenskov og Mariusz Wlodarski.
Da den blev præsenteret i Cannes var der stående klapsalver i seks minutter.
Modtagelsen af spillefilmen ”Pigen med nålen” ved den prestigefyldte Cannes Film Festival har været meget rørende, fortæller filmens instruktør, svenske Magnus von Horn.
– Det var en fantastisk oplevelse. Publikum virkede til at være grebet af filmen. Da filmen sluttede var der stilhed, fordi det er en barsk film, efterfulgt af et langt stående bifald. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger han.
»Tilgængelig«
Jacob Neiiendam peger på, at selv om filmen er i sort og hvid, er den ”enormt tilgængelig”.
»Det er en medrivende film, samtidig med at det er en film af høj kunstnerisk værdi,« siger han.
Derudover fremhæver han filmens temaer – kvinders plads i samfundet og abort.
»Det er ikke uvæsentligt, at filmen omhandler kvinders ret til deres egen krop og abort og forskelligt andet i en tid, hvor den skal ud og møde et amerikansk publikum i slutningen af i år,« siger han.
Dagmar Overbye blev dømt for otte drab, men menes at have op til 25 børns liv på samvittigheden. I 1929 døde Dagmar Overbye i Vestre Fængsel, hvor hun afsonede sin livstidsdom.
Filmen får dansk premiere 23. januar 2025.
/ritzau/jro