En psykiater blev hjemsendt efter anonym henvendelse om alvorlige behandlingsfejl. En undersøgelse er i gang.

Ritzau

Regionspsykiatrien Randers skal have ny afdelingsledelse i kølvandet på en whistleblowerhenvendelse om en psykiater.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

»Efter gensidig aftale får Regionspsykiatrien Randers nu også ny afdelingsledelse. Den nuværende har haft sidste arbejdsdag,« skriver regionen uden at gå nærmere i detaljer.

Efter henvendelsen via regionens whistleblowerordning i januar blev den pågældende psykiater, som sagen handler om, hjemsendt i februar og afskediget i maj.

Det skriver mediet Nyhedsbrevet, der i en artikelserie har beskrevet forholdene på Sengeafsnit C, som sagen handler om.

Regionspsykiatrien Randers – Sengeafsnit C, hvor op mod 1.500 patienter nu får deres behandling gennemgået efter afsløring af fejl. Foto: Jesper Voldgaard

Den anonyme whistleblower var bekymret for kvaliteten af psykiaterens arbejde. Henvendelsen indeholdt ifølge regionen 13 specifikke patientforløb. Det omfattede blandt andet et selvmord, to drabsforsøg og voldelige episoder.

Frihedsbrevet beskriver en e-mail sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvori regionen lister 21 kritikpunkter op af psykiateren.

Et kritikpunkt lyder ifølge Frihedsbrevet, at patienternes farlighed ikke er blevet vurderet. Desuden er psykiaterens vurdering af patienters risiko for selvmord ”kortfattet”.

1500 patienter

Region Midtjylland oplyser, at at der nu er igangsat flere undersøgelser for at identificere patienter, der kan være berørt af fejlbehandlingen.

Man er blandt andet ved at identificere patienter fra afdelingen, hvor psykiateren har arbejdet, og hvor det skal vurderes, om der er behov for en gennemgang af deres behandling.

1500 patienter, der har været indlagt på afdelingen, og som har været udredt eller behandlet af psykiateren, er blevet identificeret.

Berørte patienter vil blive kontaktet af regionen.

Selvom henvendelsen til regionens whistleblowerordning først kom i januar 2024, viser det sig, at ledelsen i Regionspsykiatrien Randers har kendt til bekymringerne om psykiateren siden 2019.

Det har mediet Nyhedsbrevet afsløret i sine artikler om sagen.

En ansat på afdelingen advarede dengang Styrelsen for Patientsikkerhed om, at psykiaterens behandling af patienter kunne udgøre en alvorlig risiko. Alligevel skete der ingen konsekvenser før i år.

Psykiater kalder det personhetz

Psykiateren har, ifølge læger og kolleger, ofte udskrevet patienter uden korrekt vurdering af deres farlighed eller selvmordsrisiko.

Den ledende psykiater afviser alle anklager om behandlingsfejl og beskriver sagen som en ”personhetz” mod ham.

Han påpeger, at han aldrig har fået klager fra sin ledelse, og at han altid har leveret god behandling til patienterne på Afsnit C. »Kritikken er chikane og en personhetz, som jeg med stor ærgrelse har oplevet har stået på i flere år,” skriver han i en e-mail til Frihedsbrevet.

»Jeg har læst de journaler vedr. patientbehandling igennem, og jeg er ikke enig i, at der er omfattende mangler. Så jeg holder fast i, at man på sengeafsnit C altid har og fortsat leverer rigtig god behandling til patienter med psykisk lidelse,” skriver den ledende psykiater til Frihedsbrevet i en e-mail.