En stor folkemængde var dukket op før byrådspolitikernes behandling af kommunens budget i Randers.
De var dukket op med bannere og slagord og masse af vrede ord imod de besparelser som Randers Kommune de næste mange år kommer til at døje med.
Hundredvis af mennesker, der ville fortælle politikerne, at de bør tænke sig om, inden de sparer på netop deres område.
En tur rundt blandt folk på Rådhustorvet viser, at besparelserne kommer til at gå ud over både ældre, børn og især unge.
Fælles for alle dem, vi spurgte var det svært at pege helt konkret på, hvor der så skulle spares.
Det koster både nu og fremover
»Det kommer til at koste lige nu og her. Men også i fremtiden,« lød det blandt andet fra Karin Ramsdal og Birgit Albrechtsen fra Hospice Randers. Sammen med dem står Kirsten Steiner, der er frivillig på Hospice Randers. De bærer rødt tøj og har et kæmpe banner med.
Budskabet er simpelt:
»BEVAR HOSPICE RANDERS«
»Lad være med at spare på de allermest syge. Det bliver ikke godt, hvis vi ikke er der til at sørge for dem. Hvis vi forsvinder, så går der virkelig noget tabt. Vi ved hvordan man behandler de syge og døende med værdighed. Vi er endda vidensbank for den almindelige ældrepleje. Vi oplever tit, at der står plejepersonale der aldrig har oplevet døden før. Og de har travlt nok i forvejen. Derfor mener vi det er forkert at lukke os, lød det.
Mor vil passe på sin datter
Inde i midten af torvet, tæt på statuen af frihedskæmperen Nils Ebbesen står to søstre.
Line Lykkegaard holder et banner med ordene:
»STOP BESPARELSER PÅ TREKLØVERSKOLEN. PAS PÅ VORES BØRN«
»Min datter går på Trekløverskolen. Hun og de andre i hendes lille klasse kommer ikke til at kunne klare sig i den almindelige folkeskole. Hun lærer jo helt basale ting som at tage bussen selv og hvordan man opfører sig i et fællesskab. Hvis de lukker skolen, så bliver jeg nødt til at være der for hende. For hun kan ikke terpe ligninger og være læringsparat blandt de andre elever. Det kan betyde, at jeg mister mit job, eller går ned i løn. Og hvad sparer kommunen så på det?«
Hun kigger mig indtrængende ind i øjnene.
»Jeg er bange for, at mit barn aldrig kommer til at få en uddannelse eller et almindeligt liv, hvis de fjerner hendes specialskole.«
Søsteren Sisse Christensen har taget turen fra Aalborg for at støtte sin nieces specialskole.
»Specialskolen betyder, at der en fremtid for min niece. Det er der ikke i folkeskolen, hvis alle elever skal inkluderes i samme klasse. Og husk, at den tidligere undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil for et par år siden erkendte at inklusions-projektet ikke virkede,« lyder det mens øjnene lyner under solbrillerne.
Smadrer børns fremtid
Også de ansatte på ungdomsskolerne er dukket talrigt op.
»Det er forkert at ramme børnene på den her måde. Det smadrer deres fremtid. Hvor skal de så hænge ud?« spørger Mikael Schnell, der er koordinator på ungdomsskolen.
Hånden ryger gennem håret mens han fortsætter.
»Jeg ved godt, at det ikke er penge fra den kasse. Men hvordan kan det være, at man kan bruge flere millioner kroner på en liggende statue, og så ikke på de unge. De unge er fremtiden og det bliver jo dem, der skal forme og skabe kulturen engang.«
Byrådet dukkede op kort før klokken 16 for at behandle den første rundes forhandling af budgettet. Blandt andre borgmester Torben Hansen, Stine Falk Eiby, Lise-Lotte Leervad Larsen og Henriette Malland tog en tur ud blandt folkemængden. Torben Hansen stoppede ved de ansatte fra ungdomsskolerne, mens Henriette Malland især opsøgte gruppen, der protesterede mod at lukke specialskolerne.
Det endelige budget vedtages 10. oktober.
Din Avis fulgte byrådsmødet. Du kan læse med her
Se billederne herunder.