Tidligere folketingsmedlem er ikke længere formand for Dansk Institut for Partier og Demokrati.

Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær trækker sig fra formandsposten hos Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD), som er et fællesskab af Folketingets partier.

Det meddeler DIPD onsdag på sin hjemmeside.

»Formand Kasper Sand Kjær har i dag meddelt DIPD’s direktør, Mathias Parsbæk Skibdal, at han ønsker at trække sig fra posten som bestyrelsesformand for DIPD, fordi han ikke ønsker, at den aktuelle sag skal stå i vejen for DIPD’s vigtige arbejde for at fremme demokrati og politiske partier rundt om i verden,« lyder det i en meddelelse på hjemmesiden.

Den tidligere politiker er i centrum i en sag om påstået svindel med kreditkort.

Tirsdag skrev Se og Hør, at Kasper Sand Kjær ifølge en retsmødebegæring ventes at tilstå sigtelsen ved et retsmøde på fredag i Københavns Byret.

Kasper Sand Kjær er sigtet for forsøg på bedrageri og falsk anmeldelse. Det viser retsmødebegæringen, som Ritzau også har fået aktindsigt i.

Sigtelsen går på, at han skal have anmeldt, at hans kort blev stjålet og misbrugt til hævning af samlet 45.310 kroner.

Det var dog ifølge anklagemyndigheden i strid med sandheden og dermed falsk anmeldelse.

Forsøg på bedrageri

Kasper Sand Kjær forsøgte efter anmeldelsen at få banken til at betale beløbet tilbage på hans konto. Derfor er han også sigtet for forsøg på bedrageri.

I retsmødebegæringen fremgår det, at anklagemyndigheden vil kræve ham idømt en fængselsstraf – eventuelt betinget med vilkår om samfundstjeneste.

Forbrydelsen skete ifølge anklagen 25. maj 2023. Den gang var Kasper Sand Kjær stadig medlem af Folketinget.

I Folketinget i 2019

Den i dag 35-årige Kasper Sand Kjær blev i 2019 valgt ind i Folketinget, og samme år blev han formand for DIPD.

DIPD er et såkaldt ”fællesskab af Folketingets partier, der tror på, at vi kan gøre en forskel for udviklingen af demokratiske samfund i verden”, står der på DIPD’s hjemmeside.

Han havde den ganske profilerede post som Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, da han 31. oktober 2023 meddelte, at han stoppede i Folketinget, fordi han med egne ord havde ”brug for at prøve noget nyt”.

»Jeg stopper alene af den grund, at det er det rigtige for mig. Fordi jeg har lyst til at prøve et liv udenfor politik,« skrev Kasper Sand Kjær blandt andet i et opslag på Facebook.

Han blev siden selvstændig med sit eget rådgivningsbureau.

Kasper Sand Kjær stammer fra Randers, hvor han ifølge TV2 Østjylland i 2008 blev student fra Randers Statsskole.

/ritzau/jro