Her er de ti bedste forslag til, hvor Randers kan finde penge uden at ramme børn og ældre.
Din Avis har gennemgået de høringssvar som Randers Kommune allerede har modtaget i forbindelse med, at der skal findes gennemsnitligt 126 millioner kroner om året i besparelser på de næste fire års budgetter.
Der er i skrivende stund sendt over 300 høringssvar fra kommunens egne ansatte, plejehjem, daginstitutioner, skoler og andre institutioner, MED-udvalg og tillidsrepræsentanter. Men flere almindelige borgere har også givet udtryk for deres bekymringer.
Randers Kommune står med et stort sparekrav. Heldigvis har mange borgere og institutioner peget på alternativer til de oprindelige besparelser, der rammer skoler, dagtilbud og ældrepleje.
Her er ti konkrete forslag til, hvor man kan finde penge uden at skære ned på de vigtigste områder for kommunens borgere.
Husk. Du kan afgive dit høringssvar til midnat i dag, onsdag 11. september. Tryk her. .
1. Skrot dyre projekter som klimabroen
Et af de konkrete forslag, der går igen, er at skrotte eller udskyde store projekter som klimabroen. Det er et stort projekt, der vil koste mange penge – penge, som i stedet kan bruges til at sikre skolerne og ældreplejen. Mange mener, at der er andre ting, der skal prioriteres højere.
2. Skær ned på administrationen
Flere høringssvar foreslår, at kommunen kan spare penge på administration, i stedet for at skære i de ydelser, der direkte berører borgerne. Det handler om færre konsulenter, færre administrative medarbejdere og en slankere PR- og kommunikationsafdeling. Det er ikke nødvendigvis her, man mærker det i hverdagen, hvis der bliver sparet lidt
3. Luk Bakkegårdens ældreboliger
Ældreboligerne på Bakkegården udnyttes ifølge flere høringssvar ikke optimalt. Der er forslag om at lukke disse boliger, så man kan spare på drift og vedligeholdelse.
4. Luk Aldershvile plejehjem
Aldershvile plejehjem nævnes som en anden mulighed for lukning. Plejehjemmet har få beboere og kræver mange ressourcer at drive. Ved at lukke det kunne man styrke de øvrige plejehjem og frigøre ressourcer.
5. Luk Hospice Randers
Selvom Hospice Randers er et vigtigt tilbud, nævnes det i flere høringssvar som en mulig besparelse. Hvis hospice lukkes, vil patienter blive henvist til andre regionale hospicer. Det er dog en kontroversiel løsning, da mange anser hospice som en essentiel institution i livets sidste fase.
6. Luk fritidstilbud som Vorup Børne- og Ungdomshus (VBU)
VBU foreslås som en potentiel lukning. Børnene kunne i stedet overgå til de eksisterende SFO’er, selvom mange peger på, at det vil presse kapaciteten i de nuværende fritidstilbud.
7. Skær ned på politikernes lønninger
Der er en del, der foreslår, at politikerne selv kan gå foran med et godt eksempel ved at skære lidt ned på lønningerne til de politiske udvalg. Det er ikke store penge, vi taler om, men symbolikken i det er vigtig for mange.
Kaosambassaden, et kreativt tilbud under ungdomsskolen, nævnes som en mulighed for lukning. Nedlæggelsen vil reducere udgifter til personale og faciliteter, men det vil også betyde, at unge mister et kreativt fritidstilbud.
8. Mindre mellemledelse og færre konsulenter
Ligesom i private virksomheder er det en god idé at se på, om der er for mange mellemledere i kommunen. Ved at samle større geografiske områder under én ledelse kan man måske skære ned på antallet af chefer – og dermed spare penge, uden at det går ud over borgerne. Man kunne måske også tilbyde mindre løn til de mange ledere, der får over en million kroner, lyder et konkret forslag. Det er dyrt at hyre eksterne konsulenter og rådgivere til at lave analyser og rapporter. Mange foreslår, at Randers Kommune i stedet bruger egne medarbejdere til den slags opgaver
9. Sælg de tomme bygninger
Der står mange kommunale bygninger tomme, eller de bliver ikke brugt optimalt. Ved at sælge eller udleje de ejendomme kan kommunen få ekstra indtægter og samtidig slippe for vedligeholdelsesudgifterne.
10. Effektiv ejendomsservice
Flere høringssvar peger på, at skolernes pedeller og rengøringspersonale kan tage flere opgaver lokalt, i stedet for at det centraliseres. Man kunne også overveje at vende det om og centralisere nogle af opgaverne, som fx rengøring, for at spare penge på drift og administration.