Af Aage Stenz, tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet og tidligere leder af Vorup Børne- og Ungdomshus
Med henvisning til besparelser/nedskæringer i Randers Kommunes budget foreslår nogle embedsmænd, at man kan spare den selvejende institution Vorup Børne- og Ungdomshus på Nørresundbyvej væk.
Man vil lukke alle tre institutioner. VBU består nemlig af et fritidshjem med en grundnormering på 97 børn i alderen 0.-3. klasse. En juniorklub med en grundnormering på 70 børn i alderen 4.-7. klasse. Desuden en aftenåben ungdomsklub, der er normeret til 100 børn/unge.
Vorup Børne- og Ungdomshus er en særdeles velfungerende institution med meget stor brugertilfredshed. Og den ligger godt placeret midt i Vorup Boligforening.
VBU har nogle fantastisk dejlige lokaler. Fritidshjemmet er opdelt i mindre overskuelige børnegrupper. Hver børnegruppe har tilknyttet fast pædagogisk personale, hvilket giver mere ro og tryghed for børnene. Det viser sig også at være meget betryggende, når børnene fra børnehaven Himmelblå – der er bygget sammen med VBU – begynder i fritidshjemmet. Desuden er der tilknyttet en virkeligt dejlig legeplads med gode udfoldelsesmuligheder for børnene.
Ligeledes fungerer såvel juniorklubben som ungdomsklubben i et spændende pædagogisk miljø for aldersgruppen.
VBU har et tæt samarbejde med Søndermarkskolen omkring fælles børn i indskolingen. VBU deltager i SSP, der er et tværsektorielt forebyggende samarbejde mellem Randers Kommune og politi.
Forvaltningen foreslår så, at 74 børn fra fritidshjemmet skal proppes ind i lokalerne på Søndermarkskolen. Og da der ikke er plads, propper man dem så bare ind i nogle kedelige undervisningslokaler. Det er børn, der er tale om, og ikke burhøns.
Så vil man flytte juniorklubben samt ungdomsklubben til nogle kommunale lokaler et andet sted i kommunen. Aldrig før har jeg set og hørt et sådan uigennemtænkt og særdeles uansvarligt forslag, hvor man vil flytte rundt på børn og unge, som om det er en grisetransport.
Jeg foreslår i stedet, at man nedlægger nogle af de overflødige politiske udvalg. Blandt andet det såkaldte bæredygtighedsudvalg. Desuden kan man sagtens reducere byrådsmedlemmerne fra de 31 til 25 medlemmer. Der skal nemlig ikke være 31 medlemmer. Byrådet bør gå forrest, når der skal spares så mange penge i kommunen.
Hvis man lukker Vorup Børne- og Ungdomshus, berører det 150 til 200 børn og unge om året samt deres forældre.
Hvis man følger mit forslag om at reducere byrådets medlemmer fra 31 til 25 samt nedlægge de udvalg, der kan undværes, berører det kun en håndfuld byrådsmedlemmer og deres poster. Og det vil byens borgere overhovedet ikke kunne mærke.