Politikerne er i gang med budgetforhandlingerne. Alt fra nedlæggelse af et plejehjem, dårligere ungdomstilbud og sløjfning af vejprojekter er nævnt.

Randers Kommune står over for store økonomiske udfordringer.

Der skal findes besparelser på gennemsnitligt 126 millioner kroner om året i de næste fire år. Allerede i 2025 mangler der tæt på 200 millioner kroner i budgettet, hvilket vil få store konsekvenser for både kommunale tilbud og serviceområder. Det viser beregninger fra kommunens forvaltning.

Randers har fået en engangsbevilling på 56,7 millioner kroner fra staten, hvilket betyder, at det årlige sparekrav er reduceret fra 140 millioner til 126 millioner kroner de næste fire år.

Det er nu op til politikerne at tage stilling til, hvor nedskæringerne skal ske, når budgettet for perioden 2025-2028 skal vedtages i de kommende uger. Og det er nu, du som berørt borger kan afgive høringssvar på kommunens hjemmeside. Det skal ske inden 11. september.

Besparelserne vil ramme bredt, og skolerne er et af de områder, der står over for store forandringer.

Skoler får det hårdt

Der er foreslået en helt ny tilgang til specialundervisningen, hvor alle børn som udgangspunkt starter i almindelige folkeskoleklasser i indskolingen, og kun få børn skal have mulighed for at starte direkte på specialskoler. Samtidig lægges der op til, at skolerne kan blive lagt sammen, hvilket vil betyde færre selvstændige skoler.

Derudover er der foreslået en rammereduktion på folkeskolerne. Fra 2027 ryger der 4,7 millioner fra skolernes generelle budget, og året efter skal skolernes budgetter reduceres med 9,3 millioner kroner. Det svarer til 23 pct. færre penge per elev i 2028.

Derudover vil ungdomsskolen også blive ramt af store nedskæringer. Ifølge forslaget skal budgettet skæres med 50 procent, hvilket svarer til en nedskæring på over ni millioner kroner årligt. Det foreslås at nedlægge 9 af 11 ungdomsskoler i den forbindelse.

På børneområdet er der forslag om at inkludere en større del af ledernes tid i normeringen for at sikre, at minimumsnormeringerne kan overholdes. Det kan dog ske på bekostning af den tid, der er tilgængelig til ledelsesopgaver.

Ældreområdet rammes hårdt

Også ældreområdet står over for mulige lukninger. Ifølge forvaltningens forslag kan et plejehjem blive lukket, da behovet for pladser i kommunen vurderes at være faldende.

Desuden kan Hospice Randers også blive lukningstruet, selvom der er lagt op til et generelt kvalitetsløft af ældreplejen på landsplan. Midlerne fra regeringens kommuneaftale for 2025 er dog ikke nødvendigvis øremærket ældreområdet i Randers Kommune, hvilket kan betyde, at de anvendes andre steder.

På anlægsområdet er der også lagt op til markante besparelser. To større vejprojekter foreslås droppet på ubestemt tid – vi taler om Ringboulevardens forlængelse og en udvidelse af Højsletvej.

Ved at skære disse projekter væk kan kommunen spare betydelige summer, men det vil også betyde, at vigtige infrastrukturprojekter i byen bliver sat på pause på ubestemt tid.

Socialområdet og overførselsindkomster

En af de største udfordringer for Randers Kommune har i flere år været socialområdet. Her har der været et vedvarende merforbrug i forhold til de midler, der er afsat. I 2024 blev der afsat otte millioner kroner ekstra til socialområdet, men forvaltningen vurderede, at behovet i virkeligheden var 36 millioner kroner ekstra.

På trods af de tilførte midler står kommunen stadig over for at skulle dække et årligt underskud på 65 millioner kroner på socialområdet i de næste fire år.

Randers har også flere borgere på overførselsindkomster end mange andre kommuner, og dette er en stor del af de økonomiske udfordringer.

For at dække udgifterne til overførselsindkomster mangler der i gennemsnit 50 millioner kroner om året de næste fire år. Kommunen vurderer, at den høje andel af borgere på overførselsindkomst skyldes en kombination af mange billige lejeboliger og en stor andel af borgere, der står langt fra arbejdsmarkedet.

Nordic Waste-sagen

Nordic Waste-sagen, som har kostet Randers Kommune store summer, er ikke inkluderet i budgetoplægget fra forvaltningen.

Den forventes dog at koste kommunen omkring 300 millioner kroner for at afværge en miljøskade og rydde op efter jordskreddet på stedet.

Indtil videre har Randers Kommune taget 150 millioner kroner fra kommunekassen til at dække de akutte udgifter i sagen, men det kan betyde, at kommunen senere står over for en endnu større regning.