De seneste år er antallet af klamydiatilfælde steget og steget. Derfor har Randers Sundhedscenter i skoleåret 2023/2024 lavet særlige indsatser rundt om på ungdomsuddannelserne i Randers Kommune.
I 72 klasser rundt om på ungdomsuddannelser i kommunen har der i løbet af skoleåret været øget fokus på seksuel sundhed.
»Det er rigtig vigtigt, at der kommer øget fokus på klamydia. Opdager man ikke klamydia, kan det føre til fertilitetsproblemer for både mænd og kvinder.«
Sådan siger leder af Sundhedsfremme- og forebyggelsesenheden Rikke Tarnow Friis-Hundborg og fremhæver samtidig, at det anslås, at 500 af de fertilitetsbehandlinger, der laves om året, stammer direkte fra ubehandlede klamydiatilfælde hos kvinder.
Fire ungdomsuddannelser i Randers er blevet tilbudt, at eleverne kunne lade sig teste for klamydia og gonorre. Og det var der flere, der benyttede sig af.
»Det var en fornøjelse at se, hvordan de unge tog imod tilbuddet. Vores opfattelse var, at langt de fleste unge på ingen måde havde en tanke på, at de kunne være smittede. 17 procent af de 77 elever, der lod sig teste havde dog enten klamydia og/eller gonorre,« siger forebyggelseskonsulent i Randers Sundhedscenter Anja Nesgaard Dal.
Tiltagene er en del af projekt 6Talk, som skal være med til at give unge viden om seksuel sundhed og seksuelt overførte sygdomme. Projektet er finansieret af Sundhedsfremme- og forebyggelsespuljen 2023 og evalueres nu efter, at det har forløbet over skoleåret 2023/2024.
Centralt i projektet er, at de unge har været involveret for at gøre tiltagene så vedkommende og aktuelle som muligt.
I efteråret var en del klasser med til at producere oplysende plakater i en plakatkonkurrence, og nogle af dem blev brugt i en forebyggende indsats fra uge 11 og cirka fire uger frem. Plakaterne skulle være med til at påvirke de unges holdninger og handlinger i forhold til at træffe sunde og sikre valg i seksuallivet.