Det oprindelige bæredygtige snit er nu ændret. Men bliver billigere.

Planerne om et nyt parkeringshus på Brotoften i Randers, en del af det omfattende Flodbyen-projekt, har ændret sig markant.

Huset, der oprindeligt skulle bygges i træ som et bæredygtigt og arkitektonisk unikt projekt, vil nu blive opført i stål og beton.

Skiftet fra træ til stål skyldes ifølge kommunen og arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers P/S nødvendigheden af at overholde strenge brandkrav.

Samtidig har man ønsket at reducere anlægsomkostningerne og den fremtidige lejepris for kommunen. Stålkonstruktionen gør det muligt at bygge en mere kompakt og økonomisk bygning, som kan udnytte pladsen bedre end det oprindelige trædesign.

Randers Kommune har besluttet at leje 150 offentlige parkeringspladser i det nye p-hus. Denne aftale blev første gang vedtaget af byrådet i december 2022. Med de seneste ændringer i projektet forventes lejeprisen for parkeringspladserne at blive lavere, hvilket gør projektet mere økonomisk attraktivt for kommunen.

Hvad med klimaaftrykket?

Kommunen skal deponere omkring 30 millioner kroner som en del af lejeaftalen, med udbetalinger der starter i 2027. Beløbet frigives gradvist over 25 år, og det forventes, at p-husets optimerede driftsøkonomi vil gøre det til en bedre investering end først antaget.

I flere høringssvar har en del borgere og også flere lokale politikere sat spørgsmålstegn ved behovet for endnu et stort parkeringshus i midtbyen, især når der allerede findes omfattende parkeringsmuligheder ved Randers Regnskov og Gasværksgrunden. Mange frygter, at det nye p-hus vil ødelægge de naturskønne omgivelser ved Gudenådalen og Blegen i Vorup.

Samtidig er der bekymringer om de miljømæssige konsekvenser ved at opføre huset i stål og beton i stedet for træ, hvilket kan resultere i et større klimaaftryk.

Beslutningen om at godkende de ændrede forudsætninger var på byrådsmødet mandag, hvor et flertal stemte for.