Momsændring betyder at 12.000 husstande får højere affaldsgebyrer i Randers. 10.000 andre sparer penge.

Skattestyrelsen har lige smidt en bombe, der fra 2025 ændrer spillets regler. Og nej, det er desværre ikke en af de rare overraskelser.

Randers Kommune har nemlig fået besked om, at de ikke længere skal opkræve moms på renovationsydelser fra private husholdninger.

Det lyder måske som en god handel, men der er en hage ved det. Kommunen kan heller ikke få refunderet moms på deres udgifter. Så hvad betyder det for os forbrugere? Jo, det betyder højere gebyrer for mere end halvdelen af os.

12.000 husstande rammes

For et typisk enfamiliehus i Randers vil den årlige udgift til affaldsgebyrer hoppe fra 2.753 kroner til 2.988 kroner uden moms i 2025. Det er altså 235 kroner mere om året. Der er omkring 12.000 husstande i Randers, der i dag får tømt deres affald hver 14. dag, og det er dem, der bliver ramt.

Men der er en lille lyspunkt for nogle. For de godt 10.000 husholdninger, der i dag får ugentlig tømning og fra 2025 skal overgå til 14-dages-tømning, vil gebyret faktisk falde med 950 kroner. Det skyldes, at færre tømninger betyder lavere omkostninger.

Den store plan med 14-dages-tømning, som bliver obligatorisk fra 2025, skal hjælpe med at reducere miljøbelastningen fra skraldebilerne. Det lyder fint, men det betyder også, at de faste udgifter bliver omfordelt. Derfor stiger gebyrerne for nogle.

Kommunen har satset på, at affalds- og genbrugsområdet skal være selvfinansierende. Det vil sige, at de ekstra udgifter fra den nye momsfritagelse skal dækkes af os, borgerne.

I alt forventes affalds- og genbrugsområdet at koste 154,8 millioner kroner i 2025, og indtægterne fra gebyrerne skal dække 160,7 millioner kroner.

Mere end halvdelen af forbrugerne i Randers må nok vænne sig til at betale lidt ekstra for deres affaldshåndtering fra 2025 på trods af den umiddelbart attraktive momsfritagelse. Kommunens udfordring bliver at holde balancen i budgettet, uden borgerne får en urimelig regning.