De fleste danskere ved ikke, hvad de skal bruge kunstig intelligens til. Det vil Randers Bibliotek lave om på. Teknologien kan nemlig hjælpe med at gøre din hverdag nemmere.
AF CECILIE BISGAARD
»Jeg bliver ofte spurgt, om jeg vil læse eller rette en jobansøgning igennem, men det har jeg hverken tid eller faglighed til. Der kom en for noget tid siden og spurgte om hjælp, og jeg sagde, at det kunne jeg ikke hjælpe med – ”men jeg kan godt lære dig at bruge AI”.«
Sådan starter Loke Daugbjerg Andersen, der er koordinator og projektleder på Randers Bibliotek, med at præsentere et af bibliotekets igangværende projekter. Det handler om kunstig intelligens, og om hvordan helt almindelige mennesker kan få glæde af det i deres hverdag.
»Så fandt vi jobopslaget og spurgte ChatGPT, hvad der skal være i en ansøgning. Bagefter fortalte han lidt om sig selv, og så skrev ChatGPT en ansøgning. Men det lød overhovedet ikke som ham, for den bruger meget akademiker-sprog. Så han bad den om at skrive det simplere, og så fik han faktisk en brugbar ansøgning,« siger Loke Daugbjerg Andersen og fortsætter:
»Jeg synes ikke, at det er snyd at bruge ChatGPT til det, for det var ikke et arbejde, hvor han skulle skrive noget. Han skulle bruge sine hænder og skulle bare bruge hjælp til ansøgningen.«
Dinoer og traktorer
Ifølge Loke Daugbjerg Andersen er der en tredjedel af danskerne, der er nysgerrige på, hvad kunstig intelligens og ChatGPT er for noget. De resterende to tredjedele ved ikke helt, hvad de skal bruge det til. Bibliotekets nye AI-projekt er målrettet den sidste gruppe.
»Vi vil finde ud af, hvad helt almindelige mennesker kan bruge det til – hvad der giver mening for dem,« siger han.
Et rigtig godt eksempel er underholdning.
Loke Daugbjerg Andersen fortæller, at en af hans kollegaer har en dreng, der er vild med traktorer og dinosaurer.
»Da vi skulle lave nogle nye skabeloner til perleplader i børnebiblioteket, brugte vi en AI til at lave nogle skabeloner, som du ikke kan finde andre steder. Så nu har vi nogle skabeloner til perleplader med dinosaurer, der kører traktor. Det er små, simple ting, som den almindelige dansker kan få glæde af AI til,« siger han.
Artiklen fortsætter under billedet
AI er ikke skræmmende
Et andet eksempel på ting, som helt almindelige mennesker kan bruge kunstig intelligens til, er planlægning.
»AI kan hjælpe med ferieplanlægning og madplaner. Du kan bede den om at tage ugens tilbudsavis fra Rema 1000 og bede den om at lave mad til fire personer i en uge for 500 kroner,« siger Loke Daugbjerg Andersen og fortsætter:
»AI kan hjælpe med praktiske ting i hverdagen. Det er ikke en stor, fjern og skræmmende ting, der tager ens job.«
Som nævnt kan kunstig intelligens også hjælpe dig med at planlægge din ferie. Du kan få hjælp til at planlægge en rute, hvis du skal på roadtrip. Du kan få hjælp til at planlægge, hvad du skal se i de byer, du skal på ferie i. Du kan også få hjælp til, om der er nogle ting, du skal være opmærksom på – hvilke lande skal du købe vignetter i, og er der steder, hvor du ikke kan bruge dit kreditkort til at betale for billet i busserne.
Hjælp, der ikke er snyd
Loke Daugbjerg Andersen fortæller, at man også kan bruge kunstig intelligens til at få hjælp til en skoleopgave – på måder, der ikke er snyd.
»Hvis du skal skrive en opgave på 20 sider, kan den hjælpe med strukturen – hvilke afsnit skal der være med og sådan. Den laver bare en ramme, som du skal fylde din viden ind i. Den kan også lave nogle søgeord på spansk – det er noget, jeg for eksempel ikke kan hjælpe med,« siger han.
De nævnte eksempler er alt sammen noget, som Randers Bibliotek gerne vil gøre borgerne klogere på, at de kan bruge kunstig intelligens til. I første omgang er der dog fokus på børnefamilierne. De bruger nemlig biblioteket meget, og de har ofte god til, når de er der, så de har tid til at sætte sig ind i emnet og lære mere.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
FAKTA: Her er tre gode råd
Her er Loke Daugbjerg Andersens tre gode råd til dig, der gerne vil vide mere om AI og ChatGPT og se, hvad det kan.
- Spørg os og snak med andre, der også er nysgerrige. Det er sjovere at kaste sig ud i det sammen
- Bare se, hvad den kan – og spørg den selv om råd
- Tag noget konkret. Det giver bedre mening i stedet for at starte med en blank skærm. Det kan være hjælp til at skrive en konfirmationssang eller lave ferieplanlægning og madplaner
Et helt andet output
AI-projektet, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje, er et samarbejde mellem Randers Bibliotek og bibliotekerne i Aalborg og Aabenraa. På længere sigt er det meningen, at projektet skal bredes ud til flere biblioteker.
»Vi arbejder også sammen med Aarhus Universitet om at lave nogle større ting i biblioteksrummet. Der kommer til at være noget hele tiden. Det kan blandt andet være noget om, hvad en prompt er, og hvordan man laver den om. Mange skriver én ting, og så regner de med, at det er det resultat, de kan få. Men ved at lave prompten om, kan du få et helt andet output,« siger Loke Daugbjerg Andersen og fortsætter:
»Det spændende ved projektet er, at mens vi arbejder med den her teknologi, så udvikler den sig hele tiden. Vi skal bruge mindre tid på at forberede aktiviteter på biblioteket og mere tid på bare at gøre det. Når vi opdager, at den kan noget nyt, så skal vi bare lave noget med det.«
Et supplement
Som en del af projektet med at gøre de helt almindelige biblioteksbrugere fortrolige med kunstig intelligens, kigger Randers Bibliotek også deres egne arbejdsopgaver efter i sømmene.
»Hvis AI kan hjælpe os med at effektivisere en opgave, så kan vi måske bruge mere tid på det, vi allerhelst vil – at være sammen med borgerne,« siger Loke Daugbjerg Andersen og fortsætter:
»Den kan helt sikkert ikke erstatte interaktionen med folk – den er lidt elendig til at svare på svære spørgsmål – og det er også det, vi helst vil bruge tid på. Vi ser den som et supplement til os.«
Et eksempel er bibliotekets grafiker. Der er nemlig en del grafikeropgaver på biblioteket, som skal løses.
»Vi bruger ikke AI til at erstatte vores grafiker, men vores grafiker bruger AI i sit arbejde. AI kan ikke erstatte nogen, men der er et supergodt supplement til en faglig viden,« siger projektlederen, der samtidig opfordrer alle, der er interesserede og nysgerrige i kunstig intelligens, til at spørge bibliotekets medarbejdere, hvis der er noget, de er i tvivl om eller gerne vil vide mere om.