Der er i forvejen et stort underskud på socialområdet, så det har været svært at finde et alternativ.

AF CECILIE BISGAARD

SAM Foreningen fik afslag på deres første ansøgning om penge fra paragraf 18-midlerne. Så blev de opfordret til at søge igen af politikerne.

Men igen fik foreningen, der faciliterer aktiviteter for udsatte borgere, afslag.

På seneste møde i Socialudvalget skulle politikerne så drøfte forvaltningens forsalg til en permanent løsning for finansiering af SAM Foreningen.

I år var foreningen gennem budgettet på forhånd sikret 575.000 kroner af paragraf 18-midlerne. Sådan har det også været tidligere år, men derudover har de i andre år også sendt en ansøgning om yderligere 200.000 kroner fra de samme midler. Det var den ansøgning, der i år blev afvist.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: SAM Foreningen

SAM Foreningen er et sted for socialt udsatte i Randers Kommune. Her kan de mødes til blandt andet faste ugentlige aktiviteter som ridning, svømning, fodbold og fitness. Foreningen har også et kolonihavehus, og der bliver arrangeret ture og lignende for brugerne.

Formålet med samarbejdet mellem Randers Kommune og SAM Foreningen er at understøtte udsatte borgere i at udvikle sociale netværk og generel sundhed gennem sociale aktiviteter og motion.

Herigennem styrkes borgernes sociale og personlige ressourcer, samt de integreres i lokalsamfundet. Det skal også give dem lyst til og mod på at udvikle deres sociale netværk uden for foreningen.

SAM Foreningen har to ansatte koordinatorer – en på fuld tid og en, der arbejder 30 timer om ugen. Deres arbejde består af at stå for aktiviteter, fondsansøgninger, planlægning, netværk og andet. Uden den ekstra støtte på 200.000 kroner er der kun råd til en koordinator.

Fra 1. januar til 15. maj har der været 161 individuelle brugere af SAM Foreningen, og de har deltaget i aktiviteter 2.111 gange i samme periode.

Kilde: SAM Foreningen og Randers Kommune

Økonomisk underskud

På samme byrådsmøde, hvor SAM Foreningen fik afslag på sin anden ansøgning om 200.000 kroner, var samtlige politikere enige om, at der skulle findes en permanent løsning på finansiering af foreningen.

Det har den kommunale forvaltning forsøgt, og de foreslår ifølge referatet fra mødet i Socialudvalget, at nedskrive puljen med paragraf 18-midler med 775.000 kroner om året, så de penge i stedet går direkte til SAM Foreningen.

”Socialområdet har de seneste år haft et økonomisk underskud, hvorfor forvaltningen ikke kan pege på andre finansieringsformer end gennem paragraf 18-midlerne. Alternativt skal socialudvalget finde andre kompenserende besparelser på socialområdet,” står der i referatet.

Udvalgspolitikeren valgte enstemmigt at sende forslaget videre til budgetforhandlingerne, der snart går i gang.