Som pensionist har Alice Rothmann »ikke andet end tid«. En del af den tid har hun valgt at bruge med beboerne på plejehjemmet Kildevang.

AF CECILIE BISGAARD

Alice Rothmann skynder sig at sige, at der altså er andre end hende, der gør en stor forskel for beboerne på plejehjemmet Kildevang i Langå.

»Kildebussen kører hver 14. dag, der er cykelguider, der er en købmandsbutik, hvor der er nogen, der går rundt med en vogn – ligesom en biblioteksvogn – med varer, som de sælger til dem, der ikke selv kan komme afsted. Der er dameklub hver 14. dag, madklub hver mandag for udeboende, der er besøgsvenner og gudstjenester, hvor der også er frivillige, der hjælper til,« siger hun.

Hun vil gerne nævne dem alle sammen for at vise, at der sker en masse på Kildevang, som aktivitetsudvalget ikke står for. Hun er selv formand og sekretær for aktivitetsudvalget, og så hjælper hun selvfølgelig til ved alle de arrangementer, som udvalget står for – cirka et om måneden.

»Der er andre, der giver beboerne et væsentligt større afbræk fra hverdagen. Vi gør kun en lille del af det frivillige arbejde på Kildevang,« siger hun.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Aktivitetsudvalget på Kildevang

Aktivitetsudvalget på plejehjemmet Kildevang i Langå består af følgende personer:

Alice Rothmann, formand og sekretær
Anne Marie Birkmann
Minna Kromann
Peter Kromann
Poula Pedersen
Anna Grethe Fyrst, suppleant
Derudover er Bent Pedersen revisor for udvalget, og han deltager – ligesom resten – i alle arrangementer, som aktivitetsudvalget står bag.

Banko, pølsevogn og musik

På alle de plejehjem, som kommunen driver, er der et aktivitetsudvalg, der består af en frivillig bestyrelse. Bestyrelsen får hvert år en sum penge fra Randers Kommune, som de kan lave arrangementer for plejehjemmets beboere for. På Kildevang er det blandt andet en nytårsfest, banko, udendørskoncerter, hvor der også er en pølsevogn, mortensaften og caféeftermiddage en del af de arrangementer.

»Til Valdemarsdag i juni holder vi kartoflens dag. Vi laver ikke maden, men vi dækker bord og pynter op, så det ser festligt ud, og vi betaler for musikken. Det arrangement ville ikke blive holdt, hvis vi ikke var der. Der må gerne komme pårørende og udeboende, og hvert år er der omkring 50,« fortæller Alice Rothmann, der bor i Stevnstrup.

Aktivitetsudvalget planlægger løbende årets arrangementer.

»Det ville jeg gerne«

For to-tre år siden manglede bestyrelsen for aktivitetsudvalget på Kildevang medlemmer. Alice Rothmann kendte nogen, der var med i bestyrelsen, og de kom til at snakke om det.

»Jeg tænkte, det ville jeg gerne være med til. Jeg havde en masse tid – jeg havde ikke andet. Og jeg kunne godt være sekretær, for jeg har aldrig bestilt andet end at skrive,« fortæller hun og fortsætter:

»Jeg har ikke selv nogle ældre familiemedlemmer, og jeg synes, det er givende at se, at man godt man være 98 og stadig være glad og tilfreds, selvom livet nu har gjort, at man er kommet på plejehjem.«

Efter ikke så forfærdeligt længe stoppede udvalgets formand. Så tog hun også den post.

Alice Rothmann havde ikke sådan rigtigt dyrket frivillighed tidligere. Hun havde da gjort lidt, da børnene var små, og hun har også været formand for Kulturkælderen i Jennumparken.

»Jeg arbejdede med flygtninge i Randers Kommune, så det var en naturlig forlængelse af det. Ellers er frivilligheden kommet som pensionist. Jeg har også læst på en skole for 1.-2. klasse, men jeg stoppede, da der kom corona. Jeg låner også bøger for andre og afleverer dem igen,« siger hun.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Om serien: Den Fantastiske Frivillighed

I Din Avis har vi henover sommeren bragt en serie om Den Fantastiske Frivillighed, og vi fortsætter lidt endnu.
Du har blandt andet kunnet læse om en hel familie af frivillige i en sportsklub, hvordan Røde Kors’ frivillige arbejder med flygtninge og indvandrere, hvad kommunen gør for de frivillige, og hvordan frivillighed kan snog sig ind i alle kroge af ens liv.
Har du selv en idé til en fortælling om frivillighed? Så kontakt os endelig!
Du kan skrive til journalist Cecilie Bisgaard på følgende mailadresse: cecilie.bisgaard@jyla.dk

Én ting forbløffede Alice

Fordi hun kendte nogen, der allerede var med i bestyrelsen, vidste Alice Rothmann godt lidt, hvad arbejdet gik ud på. Men alligevel var der noget, der kom bag på hende.

»Jeg havde aldrig drømt om, der var så meget oprydning,« griner hun.

På Kildevang er der nemlig kun ét rum, som aktivitetsudvalget kan holde deres arrangementer i. I rummet står der diverse gymnastikredskaber, der først skal fjernes – blandt andet nogle motionscykler, som hun knap nok selv kan løfte.

Bagefter sætter udvalget borde og stole frem, og så dækker de bord og pynter op.

»Det er et stort arbejde. Vi kommer et par timer før, og vi er også dem, der rydder op og sætter på plads. Vi i aktivitetsudvalget sætter os heller ikke sammen. Vi deler os rundt, så vi sidder mellem de ældre og snakker med dem. Vi ser om de mangler noget, og så henter vi det. Så man er på, den tid man er der. Jeg føler ikke, jeg slapper den,« siger hun med et smil og fortsætter:

»Vi laver ikke noget pleje, men hvis personalet har travlt, så kan vi da godt køre en i kørestol hjem.«

Artiklen fortsætter under billedet

Randers Kommune stiller en masse hjælp til rådighed for plejehjemmenes aktivitetsudvalg. I det udvalg, Alice Rothmann er formand for, har man blandt andet fået hjælp til at lave denne plakat for deres sommerkoncert. Foto: Cecilie Bisgaard

»Der er nok sure mennesker«

Det er som sagt også aktivitetsudvalgets opgave at sørge for musik til deres arrangementer – det er faktisk en af de vigtigste opgaver.

»De ældre kan lide det. De er glade, og de synger med. Det er et lyspunkt. Der er ikke nogen, der er sure og tvære. Der er nok sure mennesker i verden, så det er dejligt bare at være et glad sted,« siger Alice Rothmann og fortsætter:

»Når vi leder efter noget musik, så vælger vi nogen, der spiller noget, de ældre kan synge med på. Noget fra deres tid. Og der skal også være plads til, at man gerne må snakke sammen, selvom musikeren spiller.«

At se beboerne på Kildevang hygge sig til aktivitetsudvalget arrangementer er det, der for hende gør arbejdet det hele værd.

»Det fedeste er at se glade mennesker, og så er fællesskabet med de andre i udvalget en gave. Jeg synes, det, vi gør, giver nogen noget, og det giver også en selv noget. Det giver nogen indhold og afveksling, når vi er der. Det er berigende at være sammen med andre – at glæde nogen. Det får man også selv noget ud af,« siger hun og fortsætter:

»Hvis man har tid til overs og synes, det er dejligt at være sammen med andre mennesker, så synes jeg, man skal være frivillig på et plejehjem. Man spreder glæde og indgår i et fællesskab med de andre frivillige, hvor vi har det rart med hinanden.«