Nye tal viser, at i gennemsnit står 30 procent af parkeringspladserne i Randers midtby tomme.

Randers’ nye parkeringsinformationssystem, der har været i drift siden slutningen af november 2023, viser præcis, hvor du kan finde godt 1600 ledige parkeringspladser i midtbyen.

Der er langt over 2.000 parkeringspladser i midtbyen, når du tæller de private parkeringspladser med. Og flere af dem findes i gåafstand til den indre by. Flere af dem er dog ikke med i denne kommunale tælling og registrering af P-pladser.

Selvom der ofte er travlt på nogle bestemte kommunale p-anlæg, er der altid mindst 30 procent ledig kapacitet i byen, det skriver forvaltningen til politikerne, efter at man har gennemgået de første tre-fire måneders tal.

Data fra p-info systemet afslører, at p-anlæggene ved Værket, Bolværket og P-Hus City næsten altid har masser af ledige pladser. Og parkerer du sent om aftenen, så er der masser af plads ved Regnskoven. Selv på de mest travle handelsdage, som lige før jul, viser tallene, at der er et stort antal ledige parkeringspladser i de førstnævnte områder.

Her er listen over de parkeringspladser der er med i parkeringsinformationssystemet, der via 55 skilte i centerringen viser vej til ledige parkeringspladser. Tallene er omregnet fra procent til antallet af faktiske ledige pladser. Der kan være rundet op eller ned. Illustration: Kian Johansen via Datawrapper

Byrådet investerede 8,5 millioner kroner i info-systemet, som lige nu omfatter 10 større p-anlæg med godt 1.600 p-båse.

55 skilte langs centerringen opdateres i realtid, så bilister hurtigt kan finde ledige pladser. Systemet registrerer ledige pladser via kameraer, der sidder på master.

Data logges til analyse af parkeringsmønstre. Det er de første tal fra systemet, som kommunen nu kan præsentere. Kameraerne optager ikke mennesker og områderne, men kan udelukkende registrere tomme og fyldte p-pladser.

Listen her viser et udpluk af parkeringspladser, som Din Avis har kunnet finde antal pladser på og som ikke er en del af det nye parkeringsinformationssystem. Der findes mange flere private pladser, som vi ikke har kunnet finde data på. Illustration: Kian Johansen via Datawrapper

Her er der fyldt

Sundhedshuset, Polititorvet, Jernbanegade og Vestervold er blandt de mest fyldte p-anlæg, viser tallene.

Men der er mange pladser tæt på. For eksempel er der ofte ledige pladser ved Værket og Bolværket, selv når de populære p-anlæg er fulde.

Specielle events, som store koncerter eller besøg i Randers Regnskov, skaber pres på specifikke p-anlæg, mens andre pladser forbliver underudnyttede, lyder konklusionen.

Forvaltningen arbejder på at inkludere Gasværksgrunden i systemet. Men det sker tidligst i efteråret 2024, for der skal først bygges en ny cykelsti. Den kommer til at forbinde cykelstien langs jernbanen fra Regnskoven hen til banegården. Dermed vil du kunne cykle i uafbrudt linje fra Havnegade, langs den dobbeltrettede cykelsti ved Tørvebryggen, krydse lyskrydset ved Odinsgade, køre forbi Regnskoven og ramme banegården i slutningen.

Som bilist kan du altid se aktuelle oplysninger om de 1600 ledige parkeringspladser, inklusive handicappladser, på www.randers.dk/borger/vej-trafik-og-parkering/parkering/parkering-i-randers-midtby.

Med p-info systemet er det meningen, at det skal blive lettere at undgå de fyldte p-anlæg og finde ledige pladser uden besvær. Planerne har været undervejs siden slutningen af 2021.