Politikerne i Skole- og Uddannelsesudvalget vil gøre ungdomsklubber tilgængelige for alle udskolingselever – og det betyder blandt andet, at en eksisterende klub er nødt til at lukke.

AF CECILIE BISGAARD

Randers Kommune vil oprette flere ungdomsklubber. Faktisk vil de sikre sig, at der er en på alle skoler, der har en udskoling.

Helt konkret er der tale om at etablere ungdomsklubber på Vestervangsskolen i Randers, Munkholmskolen i Stevnstrup og på specialskolen Trekløverskolen i Randers, og det er nu sendt i høring. Det besluttede politikerne på det seneste møde i Skole- og Uddannelsesudvalget.

Baggrunden for beslutningen er at lave en struktur for Randers Ungdomsskoles klub- og fritidstilbud, så de kommer flest mulige unge til gode.

Samtidig med den beslutning er endnu en sag om en ungdomsklub sendt i høring. Oprettelsen af de tre nye steder betyder nemlig, at en eksisterende klub må lukke. Faktisk vil de nye tilbud betyde ”en samlet reduktion af serviceniveauet i eksisterende klubtilbud – for eksempel i form af kortere åbningstider, færre åbningsdage eller færre særlige arrangementer,” står der i referatet fra udvalgsmødet.

Dele eller overtage kantinen

Forvaltningen, der har undersøgt sagen omkring en ny struktur for ungdomsklubberne, ser tre muligheder for placering af en ungdomsklub på Vestervangsskolen.

Første forslag er at etablere ungdomsklub i den nuværende kantine i et samarbejde med skolen. Den anden mulighed er, at den nye ungdomsklub overtager kantinelokalerne, så de elever, der i dag opholder sig i kantinen i pauserne, skal finde et andet sted at være. Efter aftale vil lokalerne dog kunne bruges til undervisning. Den løsning findes allerede på Nørrevangsskolen og Fårup Skole.

Den tredje mulighed er at bruge de lokaler, hvor der er i dag er juniorklub, til ungdomsklubben. Det vil ikke betyde, at juniorklubben skal lukke. Der vil være tale om en dele-løsning mellem de to klubber.

Vurderingen er, at det vil koste 100.000 kroner at etablere en ungdomsklub på Vestervangsskolen. Pengene skal gå til køb af inventar og artikler til indretning.

En mulig lokaleløs klub

På Munkholmskolen mener forvaltningen, at der er to muligheder for placering af en ungdomsklub. Der er et fællesrum i skolens A-bygning, der i dag bliver brugt som samlingssted og til undervisning, ophold og eksamen. Da skolen ikke kan undvære rummet til de ting, vil der blive tale om en dele-løsning.

Den anden mulighed er, at den nye ungdomsklub ikke vil få et fast lokale. Tilbuddet vil i stedet bestå af en række aktiviteter i forskellige lokaler rundt om på skolen. Det kan for eksempel være sport, musik, madlavning eller kreative aktiviteter.

Ved den sidste løsning, vurderer forvaltningen, vil det ikke koste noget at oprette en ungdomsklub på Mukholmskolen. Ved dele-løsningen vil det koste omkring 100.000 kroner.

En klub på to lokationer

Trekløverskolen består af flere matrikler, og skolen vurderer selv, at en ungdomsklub er relevant for eleverne, der går på de to lokationer, der ligger på Blommevej i Randers og Borup Byvej mellem Randers og Råsted (tidligere Rytterskolen). På begge lokationer er der lokaler, som kan bruges til formålet.

Fordi Trekløverskolen er en specialskole, vurderer forvaltningen, at eleverne har behov for genkendeligt personale, og det vil kræve, at skolen bidrager med noget egenfinansiering i form af medarbejdertimer. Det, mener Trekløverskolen, godt kan lade sig gøre, hvis ungdomsklubben kun har åbent en gang om ugen på hver af de to nævnte lokationer.

”De færre åbningsdage skal ses i lyset af, at der på Trekløverskolen findes et udvidet sfo-tilbud, som alle elever kan benytte, hvorfor behovet for en ungdomsklub med mange åbningsdage er mindre end på skoler uden fritidstilbud til de unge,” står der i referatet fra mødet i Skole- og Uddannelsesudvalget.

Ifølge forvaltningen vil det maksimalt koste 50.000 kroner at oprette en ungdomsklub på Trekløverskolen. Skolen vurderer nemlig, at de allerede har alle faciliteter. Der kan dog komme uforudsete udgifter til indretning og inventar, og det er der de 50.000 kroner kommer ind i billedet.

Her mister de deres klub

Som sagt betyder de tre nye ungdomsklubber, at en eksisterende klub må lukke. Meningen med de nye tilbud er nemlig, at der skal være ungdomsklubber på alle skoler med en udskoling. Og lige nu er der en by, der har en ungdomsklub, men som ikke har en udskoling.

Det er Øster Bjerregrav.

Forvaltningen vurderer, at de børn i Øster Bjerregrav, der benytter sig af ungdomsklubben, vil kunne rummes i klubtilbuddet på Hornbæk Skole. Det er også Hornbæk Skole, som børnene fra Øster Bjerregrav skifter til, når de skal gå i 7., 8. og 9. klasse. Der går derfor også allerede busser fra Øster Bjerregrav til Hornbæk Skole.

Forslaget om at lukke ungdomsklubben i Øster Bjerregrav er som sagt også sendt i høring.