»Det er sgu ikke ordentligt,« siger byrådspolitiker Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten) om situationen.

AF CECILIE BISGAARD

SAM Foreningen, der faciliterer aktiviteter for udsatte borgere, fik ved budgetforhandlingerne i efteråret tildelt 575.000 kroner. Derudover søgte de støtte på 200.000 kroner via de såkaldte paragraf 18-midler. De fik afslag på den ansøgning, selvom de tidligere er blevet tilgodeset.

Afslaget fik de, fordi politikerne besluttede at ændre på de kriterier, som paragraf 18-midlerne uddeles efter. Samtidig blev det bemærket, at SAM Foreningen ikke skulle have yderligere midler, når de allerede havde fået støtte gennem budgettet.

Politikerne opfordrede dog efter afslaget SAM Foreningen til at søge igen. Det gjorde de så, og på sidste byrådsmøde inden sommerferien var sagen så igen på dagsordnen. Det gik dog ikke, som foreningen havde håbet.

Denne gang blev deres ansøgning nemlig også afvist.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Sådan stemte politikerne

Seks byrødder stemte for at tildele SAM Foreningen 200.000 kroner fra næste års paragraf 18-midler: Frida Valbjørn Christensen (EL), Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten), Bjarne Overmark (Beboerlisten), Rosa Lykke Yde (SF), Mogens Nyholm (RV) og Henriette Malland (løsgænger).
Østbroen undlod at stemme.
Resten af byrådet (23 politikere fra Venstre, Konservative, DF, Liberal Alliance og Socialdemokratiet) stemte imod.
Hele byrådet stemte for, at der skal udarbejdes en ny samarbejdsaftale mellem SAM Foreningen og Randers Kommune.

En af dem, der stemte for at finde pengene, var Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten).

»SAM Foreningen løser en opgave, som ellers ikke vil blive løst, og derfor skal de have de penge, der er nødvendige. Og så synes jeg, at det nummer, man har lavet her, med at sige, at så kan de søge igen og så videre – altså, det er jo at stikke folk blår i øjnene. Hvis I ikke vil give dem pengene så sig det da. I stedet for at give dem en masse falske håb. Det er sgu ikke ordentligt,« sagde han i byrådssalen.

Også Enhedslisten, Beboerlisten, SF, Radikale Venstre og løsgænger Henriette Malland stemte for den løsning, men det var altså ikke nok til at sikre et flertal, og ansøgningen blev derfor afvist.

»Vil være uforsvarligt«

Flere af politikerne forklarede på byrådsmødet, at de ikke ville stemme for at finansiere SAM Foreningen med de ekstra 200.000 kroner, fordi der var lagt op til, at pengene skulle tages fra næste års paragraf 18-midler.

»Med den økonomiske situation vi står i lige nu i Randers Kommune, synes jeg, det vil være uforsvarligt at begynde at åbne en pulje for næste år, når vi reelt ikke ved, om der er nogle penge i puljen,« sagde Lars Axel Nielsen (LA).

Også DF’s Frank Nørgaard forklarede, at det var grunden til, at han stemte imod.

»Det med at tage hul på 2025-midlerne, synes jeg, er en ualmindelig dårlig idé. Det er et budget, vi ikke er startet op på endnu,« sagde han blandt andet.

»I Østbroen har vi selvfølgelig forståelse for, at man ikke bare tager forskud på et budget, og at man ikke uddeler midler, før vi ved, hvordan budgettet for 2025 overhovedet ser ud,« sagde Erik Bo Andersen.

Han kaldte hele forløbet »politisk makværk«, og derfor ville partiet hverken stemme for eller imod at tildele SAM Foreningen 200.000 kroner fra næste års paragraf 18-midler.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: SAM Foreningen

SAM Foreningen er et sted for socialt udsatte i Randers Kommune. Her kan de mødes til blandt andet faste ugentlige aktiviteter som ridning, svømning, fodbold og fitness. Foreningen har også et kolonihavehus, og der bliver arrangeret ture og lignende for brugerne.

Formålet med samarbejdet mellem Randers Kommune og SAM Foreningen er at understøtte udsatte borgere i at udvikle sociale netværk og generel sundhed gennem sociale aktiviteter og motion.

Herigennem styrkes borgernes sociale og personlige ressourcer, samt de integreres i lokalsamfundet. Det skal også give dem lyst til og mod på at udvikle deres sociale netværk uden for foreningen.

SAM Foreningen har to ansatte koordinatorer – en på fuld tid og en, der arbejder 30 timer om ugen. Deres arbejde består af at stå for aktiviteter, fondsansøgninger, planlægning, netværk og andet. Uden den ekstra støtte på 200.000 kroner er der kun råd til en koordinator.

I år har der været 161 brugere af SAM Foreningen, og de har deltaget i aktiviteter 2.111 gange i de første fire og en halv måned af året.

Kilde: SAM Foreningen og Randers Kommune

Akut brug for penge

Argumentet, som flere politikere brugte om, at de ikke ønskede at tage hul på næste års midler, gav Rosa Lykke Yde (SF) ikke meget for, selvom hun forklarede, at hun heller ikke synes, det er en god løsning.

»Den er i virkeligheden uhensigtsmæssig. Men jeg kan godt forstå, at forvaltningen ikke har andre muligheder. Der er kommet en opfordring fra borgmesteren om, at SAM Foreningen skulle søge igen. Forvaltningen har så været nødt til at finde de eneste midler, de kan pege på, og det har de gjort,« sagde hun under behandlingen af sagen og fortsatte:

»Hvis det er så vigtigt, at man ikke tager pengene fra næste års paragraf 18-midler, så kan man jo putte de 200.000 kroner tilbage i forbindelse med budgetforhandlingerne. Det var en måde at håndtere det på. SAM Foreningen laver et helt ufatteligt stort stykke arbejde for de allermest sårbare bruger i vores kommune, og de har akut brug for pengene. Det får store konsekvenser, hvis ikke de får det tildelt nu.«

»Den rigtige måde«

Til gengæld var alle politikerne enige om, at de gerne vil finde en mere permanent løsning for finansiering af SAM Foreningen. Det blev derfor enstemmigt vedtaget, at forvaltningen udarbejder en ny samarbejdsaftale mellem SAM Foreningen og Randers Kommune, som de vil præsentere efter sommerferien.

»Vi vil gerne lave en på længere sigt god løsning til SAM Foreningen. Det gør vi blandt andet med den her samarbejdsaftale. Jeg kunne godt tænke mig, at de får en permanent løsning, så de er fri for at skulle tænke på det økonomiske. Det, synes jeg, er den rigtige måde at gøre det på,« sagde Stine Falk Eiby (S) i byrådssalen.

Budgetforhandlingerne går i gang på den anden side af sommerferien, og måske kan en løsning med permanent finansiering af SAM Foreningen altså blive en del af den nye budgetaftale.