»Veninderne syntes jo, jeg var tosset i hovedet,« siger Lis Rytter, der oprindeligt kommer fra Støvring ved Randers. Nu kan hun fejre sin 80 års fødselsdag med et stort anlagt standup-show i Den Gamle By.

AF ANDERS MICHAELSEN

Til en familie-julefrokost for halvandet års tid siden formåede Lis Rytter nærmest at chokere hele selskabet – og det lykkedes med blot én sætning.

»Jeg har bestemt, jeg vil lave stand-up,« var ordene, som blev fulgt af total tavshed.

Muligvis fordi det ikke er den slags sætning, vi normalt forventer, flyver ud af munden på nære familiemedlemmer, når de nærmer sig de 80.

»Al ære værd, at du har lyst til at prøve det,« lød det blandt andet til den pågældende julefrokost – og man kan nærmest smage en mild skepsis, når Lis Rytter i dag selv genfortæller øjeblikket, der var et slags point of no return for hende.

»Men hvis du gør det, så kommer vi fandeme og ser det,« lød det dog fra nogle af børnebørnene.

»Men der var ingen, der troede på det,« siger Lis Rytter og smiler bredt – for hun ved, hvordan historien fortsætter.

I en høj alder har hun nemlig fundet ind og tilbage til det, hun allerhelst vil. Og det er at stå på en scene og få folk til at grine.

Onsdag 17. juli kan standupperen, der oprindeligt kommer fra Støvring ved Randers, fejre sin 80-års-fødselsdag.

Artiklen fortsætter under billedet

Lis Rytter er før blevet omtalt som Danmarks måske ældste standup-komiker. Men Johannes Sejr-Nielsen fyldte 80 i marts og blev sidste år kåret som Årets Talent hos Christiania Comedy Club. Lis Rytter er dog muligvis landets ældste kvindelig standup-komiker. Pressefoto

De første og eneste nerver

I dag sidder Lis Rytter nærmest hver uge i en gul Midttrafik-bus på vej ind til byen fra Højbjerg, hvor hun i dag bor, for at optræde i kælderen på Alberts under Store Torv, når der er open mic-aften, og man kan komme på scenen og prøve nyt materiale af. Det var også her, hun fik sin egen standup-debut for cirka halvandet år siden.

Det var første og foreløbigt sidste gang, hun har haft nerver på, inden hun har skullet på scenen.

»Jeg havde fået at vide, at der var fuldt hus, og da jeg kom, kunne jeg høre alt det der larm og snak fra publikum, og dernede sidder de jo helt tæt på scenen, og jeg nåede faktisk at tænke: ”Jeg tror ikke, jeg tør”,« siger hun og griner.

Men op på scenen kom hun alligevel.

»Jeg havde fem minutter første gang, og jeg havde skrevet noget materiale, der passede med det, og det hele handlede om, hvor irriterende min mand er – og det gik simpelthen så godt. Og så tænkte jeg; ”det tror jeg godt, jeg vil gøre hver 14. dag”,« fortæller hun.

Og der gik ikke længe, før hun fik smag på endnu mere.

Artiklen fortsætter under billedet

Lis Rytter har både været hjemmegående husmor, ansat i tøj- og skobutikker, herunder hedengangne E.B.M. (Engelsk Beklædnings Magasin, red.), været selvstændig som ejer af Den Lille Kræmmerbod, clairvoyant håndlæser, sygehjælper og forfatter til to romaner – og nu er hun sprunget ud som standup-komiker. Pressefoto

Smed sms til kendt komiker

»Hvordan kommer man over og optræder på Comedy Zoo?,« gik Lis Rytter pludselig rundt og spurgte i det lokale comedy-miljø blot to måneder efter sin nervepirrende, men vellykkede, standup-debut.

»Jeg tænkte, jeg er gammel, så jeg har travlt. De unge går og venter flere år på, at tingene sker, og det kan jeg jo ikke,« siger hun.

Der var dog ikke lige nogle af dem, hun spurgte, der umiddelbart havde et godt svar på, hvordan man kommer over og står på Danmarks måske mest kendte standup-scene.

Så hun fandt i stedet nummeret til en, der burde vide det – komikeren Torben Chris.

»Jeg ringede og fortalte ham, hvem jeg var, og så sagde jeg, at jeg godt nok er så og så gammel, men jeg vil egentlig bare rigtig gerne prøve at have et lille spot derovre. Så sagde han: ”jeg kører bil lige nu, men du smider bare en sms, så finder vi sgu ud af noget”.«

Den besked var Lis Rytter mildest talt begejstret for. Hun smed en sms, og mere skulle der faktisk ikke til. Og nogle dage senere tog hun hele vejen til København for at lave få minutters standup.

Artiklen fortsætter under billedet

Lis Rytter er født i Støvring ved Randers men vokset op i Åbyhøj. I dag bor hun sammen med sin mand Ole i Højbjerg. Foto: Anders Michaelsen

»Tosset i hovedet«

»I starten var det op ad bakke, for veninderne syntes jo, jeg var tosset i hovedet,« siger hun.

»Vil du fortælle mig, at du betaler for at køre i tog derover, kører hjem igen senere om aftenen, betaler for en taxa til Højbjerg, fordi bussen ikke kører – bare for at stå fem minutter på scenen derovre? Og du får ikke noget for det?« spurgte en af Lis Rytters veninder vantro.

»Ja,« lød svaret fra Lis Rytter.

»Folk bruger jo mange penge på en eller anden hobby, ikke? Og jeg bliver sgu helt høj af at stå på scenen,« fortæller komikeren.

Skal ikke slutte i en kælder

I mange år har hun også lavet revy og variete samt været syngepige. Her blev der også fortalt vittigheder imellem sangene. Og faktisk var det enden på noget af det, der også blev begyndelsen på standup-karrieren.

»De andre, jeg lavede variete med, som er jævnaldrende med mig, begyndte at sige, at de ikke orkede mere. Men vi blev enige om at lave en sidste forestilling nede i kælderen under Viby Bibliotek. Men jeg kunne simpelthen ikke holde tanken ud om, at aller-allersidste gang på en scene skulle være nede i den kælder,« siger Lis Rytter.

Hun fik godt nok overtalt variete-gruppen til at lave én forestilling mere – denne gang på Helsingør Theater i Den Gamle By, men så var det også slut. Og så er vi tilbage ved julefrokosten og idéen om at lave standup.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

BLÅ BOG: Lis Rytter

Født 17. juli 1944 i Støvring ved Randers
Vokset op i Åbyhøj og bor i dag sammen med manden Ole i Højbjerg
Har i løbet af et langt liv både været hjemmegående husmor, ansat i tøj- og skobutikker, herunder hedengangne E.B.M. (Engelsk Beklædnings Magasin, red.), været selvstændig som ejer af Den Lille Kræmmerbod, clairvoyant håndlæser, sygehjælper, forfatter til to romaner, syngepige – og ja, nu også standup-komiker
Er muligvis Danmarks ældste kvindelige komiker

Nye kollegaer

For Lis Rytter har gennem årene set en pæn del standup. Favoritterne har været Mick Øgendahl og førnævnte Torben Chris. Og fordelen ved den minimalistiske kunstform er blandt andet også, at man ikke skal overtale andre til at være med, før man selv kan komme op på scenen igen.

»Det føles også, som om jeg har fået kollegaer igen,« siger hun.

»Altså, der er ikke ret mange piger, og så alle jo unge, så jeg var også spændt på, hvordan de ville tage imod en som mig. Men alle har bare været supersøde,« siger hun.

Der er også masser af hjælp at hente, men Lis Rytter foretrækker at gøre tingene på sin egen måde.

En ung komiker afleverede eksempelvis for noget tid siden en note og et forslag til, hvordan hun kunne peppe en af sine jokes om at gå til gynækolog op med en anden formulering.

»I pausen fik jeg en seddel, og der stod: ”Jeg er fandeme blevet tjekket i fissen, før du blev født”. Det synes han, jeg skulle tage og sige i stedet – for det ville peppe det lidt mere op. Og så sagde jeg til ham: ”det er sødt af dig, men det kommer jeg aldrig til at sige”,« siger hun.

For godt nok foregår meget af Lis Rytters komik under bæltestedet, men den slags frække ord bruger hun aldrig, slår hun fast.

Artiklen fortsætter under billedet

Ole og Lis Rytter samt deres lille hund Zita, der næsten går i et med Lis’ uldvest. Her i hjemmet i Højbjerg. Foto: Mille Winther

Vælter i jobs

Det til trods går standup-karrieren nu meget godt. Tidligere på året lavede både TV2 Østjylland og Go’ Morgen Danmark indslag om og med den sene ’standup-debutant’ og pludselig væltede det ind med jobs.

Ved den lejlighed blev Lis Rytters mand Ole nærmest en slags manager for hende. Han er også mere teknisk kyndig, indrømmer den runde fødselar.

»De sidste par måneder har jeg bare haft jobs hele tiden. Det er fedt. Men jeg blev også så forbavset og glad, at jeg bare sagde ja til alting, og så kom jeg også til at lave aftaler oven i hinanden, og der blev jeg lidt stresset,« siger hun.

Den seneste tid er der dog kommet lidt mere ro på, og der er dukket flere huller op i kalenderen, og det gør også, at der er blevet bedre tid til at kunne lave de open-mics, hvor det hele startede. Og det passer Lis Rytter ganske godt.

Hvor lang tid håber du at blive ved?

»Jeg er uhyggeligt bevidst om, at det her jo ikke kan blive ved. Alle de unge håber at komme til at leve af det, og det gør jeg jo ikke. Men jeg synes allerede, at jeg har fået rigtig meget godt ud af det, og jeg håber, at jeg kan blive ved et par år endnu – det kan dog være, det er mere sitdown end standup til den tid,« siger fødselaren og griner.

Komikeren har i hvert fald besluttet sig for at fejre sin runde fødselsdag med et stort anlagt comedyshow i Helsingør Theater i Den Gamle By, lørdag 21. september.

Ni komikere – herunder Brian Mørk og Daniel Hoffe – skal ved den lejlighed være med til at fejre Lis Rytters 80-års-fødselsdag med en måneds forsinkelse. Billetter til showet kan man finde på Facebook.