Forsinkelser, skeletter og sne har forhindret EM på storskærm på Slotspladsen for op til 800 personer, mener ejer af Café Slotspladsen.

Forsinkelser i forskønnelsen af Slotspladsen i Randers betyder, at Randers-borgerne må undvære en kæmpefest med plads til 800 mennesker, storskærm og gang i den under EM i fodbold i juni og juli.

I stedet bliver der inviteret til EM-fodbold via en mindre storskærm og plads til under 200 mennesker på en lille del af Slotspladsen.

Og her må man som restauratør godt holde det kommercielt. Det betyder, at Royal Unibrew velvilligt donerer en gratis fadøl hver gang det danske landshold scorer.

Det fortæller indehaver af Café Slotspladsen, Thomas Christensen.

Ifølge ham har han for længe siden fået lov af TV2 til at vise samtlige EM-kampe i fodbold på en storskærm, der skulle være opstillet på Slotspladsen fra midten af juni og frem til 14. juli.

»Jeg har vist billeder af Slotspladsen til TV2, der har godkendt, at vi kunne vise kampene for op til 800 personer. Men det tør jeg simpelthen ikke længere. For pladsen er ikke færdig endnu, og selvom vi er blevet lovet flere datoer, hvor pladsen stod klar, så er den dato blevet skubbet flere gange,« siger Thomas Christensen, der i september 2023 overtog cafén på Slotspladsen og omdøbte den til Café Slotspladsen.

Dengang var hans klare indtryk, at en større overhaling af Slotspladsen ville stå færdig i god tid før sommerferien 2024. Faktisk lød meldingen, at pladsen stod færdig 31. maj.

Har du overvejet at flytte EM-arrangementerne ud på Østervold, der er jo god plads?

»Det vil ikke være så godt. Jeg skal kunne dokumentere over for TV2, at der ikke er mere end 800 tilskuere, og det er nemmere at gøre på Slotspladsen. Desuden har jeg søgt om tilladelse til at vise EM på storskærm på Slotspladsen, ikke Østervold. Og så er der også det med logistikken. Det ville være nemmere og billigere på Slotspladsen.«

Slotspladsen står først klar i slutningen af juli, lyder meldingen fra Randers Kommune. Foto: Kian Johansen

Ligesom Tetris

Omdannelsen af Slotspladsen har taget flere år at planlægge, og især afklaringen af, hvordan man kunne komme til at arbejde rundt om Per Nebles hvide kunstkugler, og hvordan det arbejde skulle håndteres, har betydet, at Randers Kommune længe har taget tilløb til at renovere Slotspladsen og gøre den til et mere indbydende byrum end hidtil.

Men det er ikke altid nemt at planlægge tingene, når man laver en offentlig plads om midt i en by, erkender midtbykoordinator i Randers Kommune, Line Heydorn, der har forsøgt at binde tingene sammen omkring planlægningen og selve renoveringen af Slotspladsen i mere end tre år.

»Det er ligesom Tetris at planlægge det her,« lyder det fra midtbykoordinatoren.

»Vi gør virkelig, hvad vi kan. Det er også i Randers Kommunes allerstørste interesse at få det her projekt ordentligt i mål. Randers Kommune vil rigtig gerne hjælpe byens aktører med at stable arrangementer på benene, og vi vil gerne gøre, hvad vi kan for at tilvejebringe den nødvendige plads til specielle anledninger. Men det er en udfordring at køre anlægsprojekter samtidig med at opretholde byens vanlige drift og give plads til særlige arrangementer. Vi forsøger og vil gerne gøre os umage for at få enderne til at nå sammen,« lyder det.

Sne og skeletter

Forskønnelsen skulle have været i gang allerede i januar 2024.

Men heftigt snevejr og snebunker på pladsen forsinkede entreprenørens indtog.

Der har været forsinkelser af stenleverancer, et fund af skeletter tæt på Slotscentrets støttemur mod nord og dermed ændring af planer undervejs. Det har alt sammen betydet store forsinkelser, lyder det fra kommunen.

»Vi havde forventet, at projektet var færdigt her sidst i maj, men omfanget af fortidsminder var større, end vi håbede, og det har forsinket os. Det gav dog vores museum mulighed for at få registreret dele af klostret, som ikke tidligere har været registreret. Som konsekvens af fortidsfundet har vi måttet omprojektere dele af projektet, blandt andet nogle bænke og de støbte mure, hvor bænkene skal monteres,« forklarer Line Heydorn.

Tilbage står Thomas Christensen fra Café Slotspladsen, der ikke er imponeret af kommunens planlægning.

»Jeg er selv uddannet tømrer, så jeg ved godt, hvordan man kan planlægge en ordentlig byggestyring, tage højde for vejrliget, og hvordan man bestiller leverancer af sten og materialer, så de er der til tiden. Og at man kan tage boreprøver af undergrunden, før man går i gang. I det mindste kunne jeg godt tænke mig at blive informeret, før entreprenørerne rykkede ind på pladsen i februar, to måneder for sent. Jeg troede på et tidspunkt, at kommunen havde droppet projektet.«

Legepladsen kan åbne igen i slut juni, lyder planen. Der skal blandt andet støbes mure ved støttemuren mod nord, før pladsen kan tages helt i brug. Foto: Kian Johansen

Færdig i etaper

På trods af generne på pladsen og den store forsinkelse, så giver Thomas Christensen ikke op.

»Jeg har ikke fortrudt, at jeg overtog caféen. Det er min drøm. Men jeg glæder mig til, at jeg ikke skal pudse vinduer to gange om ugen, og til den dag, entreprenørerne ikke støver og larmer i frokostperioden, hvor jeg skal tjene mine penge.«

Planen er nu, at bænke og inventar monteres i starten af juli. I slutningen af juni og starten af juli skal der oprettes lunker på pladsen, så pladsen igen bliver mere jævn. Kanten af faldunderlag ved legepladsen genetableres i slutningen af juni, og når det er færdigt, så kan børnene igen komme til legepladsen.

Den midterste del af pladsen skal lægges om og forventes færdig i sidste halvdel af juli.

Men bedene må vente til koldere vejr.

»Det er også bare lige pludselig blevet ekstremt varmt. Så derfor kan vi simpelthen ikke begynde at arbejde med plantebede og sådan noget nu, fordi så går det til. Så det bliver vi nødt til at gøre, når vi er på den anden side af sommeren,« siger Line Heydorn.