FGU Østjylland har modtaget 1.776.582 kroner i støtte fra Nordea-fonden. Midlerne giver blandt andet mulighed for en mere bæredygtig praksis.
Med 100 millioner kroner fra Nordea-fondens Værkstedspulje får en række erhvervsskoler og FGU-skoler i hele Danmark nu mulighed for at investere i mere moderne værktøj, nye teknologier og grøn omstilling.
Hos FGU Østjylland har man valgt at søge bredt, så de 1.776.582 kroner bidrager til større eller mindre opgraderinger på mere end 20 værksteder, skriver FGU Østjylland i en pressemeddelelse.
»Med midlerne fra Nordea-fonden i hånden, kan vi opgradere på en række værksteder, så vi både følger den teknologiske og erhvervsmæssige udvikling, og samtidig får vi en mere bæredygtig praksis,« fortæller Kim Kabat, der er direktør for FGU Østjylland.
Savværk og fræser
Et af de større projekter, der er søgt midler hjem til, er etablering af et savværk på Brusgård ved Randers. Her er det målet i højere grad at udnytte lokale ressourcer ved at give værkstedet Skov og Natur mulighed for at kunne skove træ og producere byggematerialer.
Materialerne kommer til at indgå i produktion på flere af værkstederne på de i alt fem skoler, som FGU Østjylland består af, ved vedligehold af bygninger med mere. Savværket tilbyder således et grønnere og mere bæredygtigt materialeforbrug og giver samtidig eleverne ny viden og erfaring med en række produktionsprocesser.
Et andet stort projekt er til afdelingen på Engboulevarden i Randers, hvor eleverne på Innovationsværkstedet fremover rigtigt kan få fornemmelsen af, hvad det vil sige at være industritekniker.
Her bliver der nemlig indkøbt en CNC-fræser, som kan skære i både træ, metal og plastik, og som for alvor tilføjer en praksisdimension til de 3D-programmer, som i mange år har været en del af undervisningen.
Øverum og droner
Også i Grenå kommer der betydelige opgraderinger til blandt andet værkstederne Byg og Bolig og Ejendomsservice. Her er der søgt midler til at etablere et mobilt øverum til brug af SmartThings, som det er relevant for eleverne at stifte bekendtskab med.
SmartThings dækker over en række løsninger til styring af for eksempel lys og lyd, hårde hvidevarer, alarmsystemer og andet, som typisk kontrolleres via apps og er en del af mange moderne hjem.
Derudover indkøbes der båndsav og graveringsmaskine til brug på både Metal-, Ejendomsservice- og Byg og Bolig-værkstederne, som svarer til det maskinel, eleverne kan forvente at møde i de respektive brancher.
På tværs af institutionen får eleverne på relevante værksteder også mulighed for at stifte bekendtskab med droneflyvning. Der indkøbes i alt fem droner og en række undervisere modtager droneflyverkurser, så de er klædt på til at undervise eleverne i lovgivning, teknologi og brug. Droner bruges i dag i flere brancher i en lang række funktioner lige fra journalistik og reklame til opmåling og inspektion.
Bidrag til grøn omstilling
Med fokus på den grønne omstilling betyder støtten fra Nordea-fonden desuden, at udvalgt værktøj og havemaskiner til flere ejendomsservice-hold bliver opgraderet til el-versioner ligesom etableringen af Ejendomsservice-værkstedet i Hadsten er med et grønnere afsæt.
Skolerne i Grenå og Ryomgård kan hver købe en elektrisk minilæsser, Brusgård ved Randers en elektrisk ATV til brug ved pasning af dyrene og skolen på Engboulevarden i Randers kan opsætte solcelleanlæg til brug ved opladning af maskiner.
sra