Pladsen skal i højere grad invitere til ophold, og derfor bliver stedet bæredygtigt renoveret.
AF CECILIE BISGAARD
’Slotspladsen bliver grønnere og får en bedre plads i solen’.
Sådan står der på to opsatte skilte ved Slotspladsen i Randers. Og man kan da heller ikke blive i tvivl om, at her sker ting og sager. I den nordlige ende af pladsen ligger der jord i store bunker bag en metalafspærring. Der kører flere store maskiner rundt – i skrivende stund to gravemaskiner.
»Der bliver tilført noget mere grønt, der bliver tilført noget mere ophold, og så rydder vi op i noget forskelligt udateret inventar. Vi prøver at strømline de designudtryk, der er der, så der ikke er så mange forskellige visuelle indtryk,« siger Line Heydorn, der er arkitekt og midtbykoordinator i Randers Kommune.
Artiklen fortsætter under billedet
Hun fortæller, at det udaterede inventar blandt andet omfatter nogle træbeskyttere, hvor malingen er skallet af.
Sidste i rækken
I 2019 vedtog byrådspolitikerne en strategisk plan for Randers midtby.
»Der var nogle af byens pladser, der kaldte på et løft og lidt omsorg. Renoveringen af Slotspladsen er en del af den indsats, hvor vi har kigget på, hvilke pladser der trængte mest,« siger midtbykoordinatoren.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
FAKTA: Der sker der på Slotspladsen
Ifølge opstillede skilte ved Slotspladsen kommer der til at ske følgende de næste par måneder:
– Belægningen bliver bevaret stort set, som den er. Der, hvor der er behov, bliver den rettet op. Det vil dog blive ændret og tilføjet på områder, hvor det kan skabe et mere sammenhængende udtryk.
– Bedet i den nordlige ende bliver fornyet og gjort større. Der kommer grøn bevoksning på bagvæggen.
– Der kommer nye, ens bænke, så man bedre kan nye pladsen og hvile sig.
Rådhustorvet, Erik Menveds Plads og Houmeden har allerede fået et løft. Lige nu er kommunen også i gang med at renovere Kirketorvet, som sammen med Slotspladsen er de sidste steder, der får et løft i denne omgang.
»Politikerne har besluttet, at der skal være fokus på aktiviteter – arrangementer, musik og events, der gør det attraktivt og rart at være i byen for alt fra borgere og gæster til turister,« siger Line Heydorn.
Artiklen fortsætter under billedet
Sammenhæng med kunst
Renoveringen af pladsen sker på en bæredygtig baggrund. Belægningen på pladsen kan nemlig godt holde flere år endnu.
»Så der er ikke nogen grund til fuldstændigt at udskifte den. Vi genanvender det, vi kan, og reparerer. Så der, hvor der er kommet fordybninger i belægningen, vil blive renoveret. Der kommer også nogle små forandringer i belægningen, så det er mere åbenlyst, hvor man skal gå henne. Der kommer gangstier i periferien af pladsen, så der på den midterste del af Slotspladsen bliver en bedre sammenhæng med kunstværket,« siger Line Heydorn.
Artiklen fortsætter under billedet
Kunstværket er ’Et Randersspil’ af Per Neble, der består af syv små plader – såkaldte himmelspejle – ni træer og tretten hvide kugler.
Arbejdet med renoveringen af Slotspladsen forventes færdigt i slutningen af maj.
»Det har været længe undervejs, og vi er opmærksomme på at være så lidt til gene som muligt for dem omkring,« siger midtbykoordinatoren.
FAKTA: Kunstværket ‘Et Randersspil’
’Et Randersspil’ blev afsløret i 1987 og renoveret i 2018. Det blev skænket af Kommunens Kunstfond, Fonden for Almenvellet, SDS Randers.
Værket består blandt andet af 13 kugler, der er ’trillet ind i byens midte’ ad de 13 landeveje.
Der er syv såkaldte himmelspejle, der reflekterer himlen i lighed med Gudenåens vandspejl. Ni træer fuldender talsymbolikken 7-9-13.
Kilde: Randers Kommune