Jeppe Snog er netop uddannet dommer. Han fyldte 15 i forrige måned og bruger dommerjobbet som hobby og til at tjene penge.
»Aii. Dommer!«
Fodbolden triller uden kontrol. En tackling skråt bagfra og et skub får en blåklædt fodboldspiller til at falde om på banen lige foran målet.
Fodboldspillerne fra Randers Freja og Spentrup/Ommersyssel IF kigger alle på dommeren, der fløjter og peger på straffesparkspletten.
Kropssproget er myndigt. Stemmen kan du høre, selvom den er lav. Men alle forstår, hvad den sortklædte dommer mener.
Ikke alle spillere er enige i dommen, enkelte ryster på hovedet. De hovedrystende bærer alle sammen grønne trøjer fra Spentrup/Ommersyssel IF, men de accepterer dommerens kendelse, selvom han er på højde med dem og enkelte er endda et hoved højere. Spillerne er mellem 11 og 12 år gamle.
Jeppe Snog er næsten lige blevet 15 år. Kampen er hans tredje som dommer, og han klarer det fint, fortæller Daniel Schmidt fra sidelinjen. Han dømmer selv i Jyllandsserien og er dagens vejleder for Jeppe Snog, der efter denne 11-mands kamp er klar til at dømme på egen hånd i de yngste rækker.
Bedre spiller af det
Selv spiller Jeppe Snog U16-fodbold i Helsted og er en del af en meget aktiv fodboldfamilie. Han er er også hjælpetræner for et U8-hold i klubben.
Hans far, Henrik, har både været træner for Jeppe og hans to ældre brødre. En del af snakken i hjemmet i Helsted handler om fodbold og frivillighed, fortæller moderen, Britta Snog.
»Jeg bliver en bedre fodboldspiller af det. Jeg tjener penge og får motion, og så lærer jeg at vurdere min egen præstation,« siger Jeppe Snog selv om motivationen til at blive dommer. Og tilføjer, at nu skal han ikke til at finde fritidsjob andre steder end i fodboldens verden.
Han har netop taget en dommeruddannelse gennem Fodboldlinjen Randers, hvor han også går til morgentræning to timer om ugen.
Fodboldlinjen Randers er med til at træne skoleelever i fodbold på stort set set alle skoler i kommunen. De fleste har ikke spillet fodbold før, og det er en del af planen med fodboldlinjen.
Det er lige så meget det sociale sammenhold og det at få rørt sig, der betyder noget.
Det fortæller leder John Witting, der sammen med Randers Ungdomsskole har stået i spidsen for fodboldlinjen i over otte år. Der bliver stillet trænere til rådighed helt ned til 4. klasse, og fodboldlinjen inspirerer både engelske, svenske og andre nordiske lande til at gøre noget lignende.
Med i konceptet er blandt andet en juniorlederuddannelse, der klæder de ældste skoleelever på til at kunne træne eller være frivillig i en forening. Samt en træneruddannelse.
Det nyeste tiltag er dommerkurser. Her har 16 unge bestået dommereksamen i slutningen af 2023, og de kommer fra et par skoler, for konceptet skulle lige på plads.
De har bestået teori, prøvet det af i praksis og er udstyret med dommerfløjte og sort tøj med DBU’s logo.
Elever fra endnu flere skoler i Randers Kommune er på venteliste til dommerkurser i foråret 2024.
16 er klar til at dømme
De første 16 unge kan nu hjælpe til i Randers Dommerklub, der som så mange andre dommerklubber i Danmark mangler yngre dommere. Gennemsnitsalderen ligger over 50 år for den nuværende dommerstand.
Der er desværre også en udfordring med at fastholde nyuddannede dommere, efter de har taget dommeruddannelsen.
Og her er Jeppe Snog helt klar i spyttet. Han vil fortsætte med at være dommer.
»Jeg tjener penge på min hobby, så jeg skal ikke ud og finde andet fritidsjob,« lyder det.
Hvordan har du det med at dømme spillere på din egen alder?
»Det har jeg det fint med. Og selv om de skulle råbe lidt af mig, så lader jeg mig ikke gå på. Når jeg selv spiller, så glemmer jeg lidt, hvordan det er at dømme og går op i det. Men jeg kan sagtens holde folks kommentarer ude som dommer,« forklarer Jeppe, der storsmiler i sit sorte dommertøj med DBU’s logo på brystkassen.
Også dommervejlederen Daniel Schmidt smiler. For Jeppe gør det godt på banen på trods af den unge alder, lyder det. Sammen med sine lidt ældre dommerkolleger står han klar, hvis de unge dommere skal have råd og vejledning. For det er ikke alt, man kan dele med mor og far.
»Jeppe har gjort det godt i kampen. Han dømmer klart og tydeligt og viser, hvad han vil. Han leder kampen og følger med, hvor det foregår. Det er vist ikke alle vores dommere, der gør det,« griner Daniel Schmidt og tilføjer:
»Han er stadig ung, og han har begået et par mindre fejl inde på banen. Det gør alle dommere. Men her er han så tæt på, at spillerne ikke er i tvivl om, at han ser, hvad der foregår. Det giver respekt, så de kan sagtens leve med det. Han skal nok blive god, for det er tydeligt, at han vil det,« lyder det.
Hvad tjener en fodbolddommer?
- Dommere får en omkostningsgodtgørelse. Den skal ikke oplyses til SKAT, Jobcenter, SU, A-kasser eller sociale myndigheder, da det jo kun er omkostningsgodtgørelse.
- Godtgørelsen er afhængig af den tid kampene tager, men ligger mellem 165 og 250 kroner pr. kamp.
- Kørsel til og fra kampe dækkes også med statens takst på 3,51 kroner pr. kørt kilometer.
Kilde: DBU