Vi ser på året, der snart er gået, og de ting, der skete i løbet af 2023. Her kan du se højdepunkterne fra maj, juni, juli og august. I næste uge kigger vi på de sidste fire måneder af 2023.
AF CECILIE BISGAARD
Læs højdepunkterne fra 2023’s fire første måneder her
Maj
I sne og slud skal avisen ud. Det ved 67-årige Carl Kristensen alt om. I 2023 blev han nemlig ’forfremmet’ til avisbud.
Tidligere havde han kun gået med reklamer på sin rute, men da Budnet lukkede deres omdeling i Randers ned, overtog FK Distribution, som allerede omdelte reklamerne. Siden omkring påske har det altså været de samme bude, der både delte reklamer og aviser ud.
Og det gjorde Carl glad. Faktisk så glad, at han på en avis, som han afleverede på sin rute, skrev: ’Rigtig god påske! Hilsen fra reklamebuddet, som nu er forfremmet til rigtig avisdreng´. Det fortalte vi om i maj.
»Af og til hænger der en friskbagt kage i en pose til mig, når jeg afleverer aviserne. Er de ikke bare vidunderlige,« sagde den glade avisdreng dengang om dem, han kommer omkring på sin rute.
En ny måltidsstrategi stemte politikerne i Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget for i maj. Med strategien ville man indføre mere klimavenlig mad i de måltider, som kommunen står for. Det fik folketingspolitiker og byrådsmedlem (nu på orlov) Nick Zimmermann (DF) op i det røde felt.
»Jeg synes, det er for dårligt. Mange ældre er småt- og svagtspisende, så de skal have mad, de bryder sig om. De skal have det, de kender og er trygge ved. Det er flæskesteg og brunede kartofler – ikke rødbedebøffer,« sagde han.
Men byrådskollegaen Ellen Petersen (S), formand for Omsorgsudvalget, mente dog, at Nick Zimmermann havde misforstået strategien.
»Nick Zimmermann siger, at de ældre ikke skal regne med at få deres karbonader – og det er ikke rigtig. Det er sådan, at vi udvider sortimentet med nogle flere retter med grøntsager. Vi ønsker bare at give et alternativ. Det er stadig op til den enkelte ældre, der selv betaler for sin mad, at vælge retterne til,« sagde hun om sagen.
Juni
Kan du huske, hvor tør juni var? Med de store mængder regn, vi har fået i efteråret, og den sne, der er kommet i december, kan det godt være lidt svært at erindre.
Men det var en tør måned. Så tør, at sankthansaften på Tronholmen blev aflyst. Østjyllands Brandvæsen og Beredskab & Sikkerhed indførte nemlig et afbrændingsforbud i hele Østjylland.
Det betød, at der ikke kunne laves sankthansbål, og derfor blev årets hekseafbrænding aflyst. Båltalen blev dog stadig holdt. Årets båltaler var den kendte sportskommentator og radiovært fra DR, Morten Hausborg.
Flere andre steder i Randers og omegn gennemførte man ligeledes sankthansaften uden ild.
Det var også i juni, at Houmeden, Danmarks ældste gågade, fyldte 60 år. Her var det altså seks årtier siden, man sendte bilerne ud af midtbyens gader. Og det skulle naturligvis fejres.
Butikkerne i hele området fra Snaregade, Houmeden, Vester Kirkestræde og ned til Operaen bag Sct. Mortens Kirke, der samlet kalder sig Latinerkvarteret, pyntede op – især med balloner. Der var også livemusik.
»Her er liv. Hver lørdag er der marked på pladsen. De fleste af butikkerne i området er drevet af enkeltpersoner og er ikke en del af en kæde. Det tror jeg godt, folk kan mærke. Vi er gode til at være tætte på kunderne, og så har gaden bare charme,« fortalte Eva Kristensen fra dametøjsforretningen Nørrebro om det særlige sted i midtbyen.
Juli
Is og skøjter rimer ikke ligefrem på juli. Men de ting har alligevel lidt med hinanden at gøre. Det var nemlig den sommermåned, hvor Din Avis kunne fortælle, at skøjtebanen var reddet.
Et flertal i byrådet stemte nemlig for at afsætte de 970.000 kroner, som forvaltningen vurderede, at det ville koste, at holde skøjtebanen kørende i denne vintersæson. 247.000 kroner af den lille million skulle bruges på at renovere banen, så den kan holde et par år mere.
»Det her handler også om ungepolitik og de unges fællesskaber, så jeg stemmer for. Jeg har en drøm. Hvad med en dome på Jens Otto Krags Plads. Eller hvad med at høre kreative mennesker om, hvilke fællesskaber der efterlyses. Kunne det være en rulleskøjtebane?« spurgte Rosa Lykke Yde (SF) om beslutningen, som hun altså bakkede op om.
Det var også i juli, at Arena Randers for første gang længe kunne skimte et lys for enden af en meget lang og mørk tunnel.
Tribunerne i arenaen, der allerede i 2022 blev erklæret ulovlige, var nemlig ved at blive skiftet ud. Henover sommerferien blev de gamle tribuner pillet ned, og her i november blev der så monteret nogle helt nye tribuner.
»Tribunerne kan hurtigt køres ud og ind, og de betjenes af en enkelt mand, der kan gøre arbejdet alene på tre timer. De gamle, nu kasserede, tribuner krævede langt mere – nemlig tre mands arbejde i mere end en hel dag,« fortalte Morten Arnesen, der er direktør for Randers Idrætshaller og fortsatte:
»Det har været svært at øge omsætningen med alle fejlene og manglerne. Vi tror på, at vi med en færdig arena til december langsomt vil vækste stabilt.«
August
August er lig med Randers Festuge. Sådan er det bare. Udover musik, øl og fest så betyder det, at Årets Randers-borger bliver kåret. Og i år blev ikke bare én person overrakt den store hæder.
Både Emil Lind Skipper og Christian Bach, der i fællesskab står bag Operaen, blev nemlig udnævnt til Årets Randers-borgere i år. Det blev afsløret under den officielle åbning af festugen.
»De to venner bidrager til at skubbe byen i en ny retning. De er aldrig bange for at prøve noget nyt, og de har skabt en café, hvor der er plads til alle. Her møder man nemlig op, lige præcis som man er. De nytænker og lader sig ikke begrænse af noget. Deres projekt er både mangfoldig og folkelig. De skaber liv i Randers til glæde for både borgere og gæster i byen,« lød det blandt andet.
På den sidste sommerdag fik Randers fornemt besøg. Hendes Majestæt Dronning Margrethe lagde vejen forbi Randers med en indlagt smuttur til Øster Bjerregrav som en del af årets sommertogt.
Dronningen var både forbi Det Gamle Rådhus, Rhanders (tidligere Randers Handsker), Hotel Randers og den nye skaterpark og skatebowl, som er etableret i Øster Bjerregrav, inden turen gik forbi Tradium.
Her hilste majestæten på elever på tømrer- og mureruddannelsen.
»Jeg er meget beæret over, at der er nogen, der har tænkt, at den oplevelse skulle jeg have. Hun var superpositiv, interesseret og oprigtig,« sagde den ene elev, Caroline Ullits Dreholt, efter mødet.
Efter Tradium gik turen videre til Tronholmparken, hvor der ventede Dronning Margrethe en sand folkefest, der afsluttede dagens officielle program.