Nordic Waste ved Ølst stoppede med at skubbe skridende jord væk fra minut til minut. Nu lukkes Gammel Århusvej i månedsvis og kommunen kæmper for at undgå miljøkatastrofe.
Der kæmpes stadig for at undgå en miljøkatastrofe ved Alling Å tæt på Ølst ved Randers.
Tirsdag formiddag lige før jul blev den opgave ikke lettere for Randers Kommune, da Nordic Waste med minutters varsel ved 11-tiden oplyste, at man nu stopper med at skubbe jord væk.
Under et pressemøde kunne ingen af de fremmødte fra kommunen forklare, hvorfor Nordic Waste stoppede øjeblikkeligt, selvom blandt andet Jens Heslop, der er direktør for Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune, hurtigt var på stedet.
Opdateret klokken 20.07. Du kan læse firmaets svar længere nede i teksten:
Mere end en million om dagen
Det har kostet firmaet mere end en million kroner dagligt siden sidste tirsdag i forsøget på at undgå – og inddæmme – en lavine af jord fra toppen af en lerbakke.
En lerbakke der på grund af regn og tøvejr er begyndt at sende jorden nedad.
For enden af bakken ligger Alling Å, en transformerstation og en befærdet landevej. Dermed er der lagt op til en tredobbelt katastrofe, hvis der kommer mere vand de kommende dage og uger, forudser Jens Heslop, der er direktør for Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune.
Det kan for det første betyde en miljøkatastrofe, hvis forurenet jord lander i åen, der lige nu er sikret og overdækket med jernplader, som en meget midlertidig løsning.
Hvem betaler?
Til dem, der er bange for at skatteborgerne i Randers Kommune kommer til at betale, lyder det:
»Vi forventer, at Nordic Waste selv betaler for det arbejde vi udfører,« siger Jens Heslop, mens borgmester Torben Hansen supplerer:
»Vi må forvente, at firmaet har en forsikring der dækker det her.«
Katastrofe efter katastrofe
At jorden når frem til vejen og dermed spærrer den, er katastrofe nummer to.
Den tredje og ind til videre mindst tænkelige katastrofe er, hvis jord og især vand, når frem til en transformerstation syd for Nordic Waste. Dermed kan en del huse i området stå uden strøm op til jul.
Det kom frem på et pressemøde, som Randers Kommune afholdt tirsdag klokken 16.
Ikke forsvarligt
I en pressemeddelelse sendt klokken 20.03 tirsdag aften, forklarer Nordic Waste følgende:
»Det er forsøgt at inddæmme og bremse på jorden på egen grund, men naturkræfterne, som har været på spil i forbindelse med jordskreddet, har efter halvanden uges intens indsats i døgndrift vist sig ikke at være mulige at bremse. Nordic Waste har derfor nu været nødsaget til at indstille arbejdet, da det blev vurderet, at det efter formiddagens acceleration ikke længere var forsvarligt at opholde sig på grunden omkring jordskreddet og dæmningen.«
Efter at firmaet med kort varsel valgte at stoppe arbejdet på egen grund, så overtog Randers Kommune arbejdet med at sikre især Alling Å mod forurening.
Et skurvognsmøde med de nu opsagte entreprenører betød, at man nåede frem til en plan B, for man ved ikke, hvor længe den succesfulde overdækning af Alling Å vil virke, fortæller Jens Heslop.
Landevej lukkes
Det betyder, at man vil omlægge Alling Å, grave over Gammel Århusvej og føre den langs vejen og igennem rastepladsen mod nord på den modsatte side af vejen, der er den østlige side. Det betyder 300 meter rørlagt å.
Samtidig lukkes Gammel Århusvej i månedsvis og der skal en omkørsel til, lyder buddet fra direktøren for Udvikling, Miljø og Teknik.
»Vi har to døgn til at nå det, så vi er på lånt tid. Men vi håber, at åen er omdirigeret om to dage,« lyder det.
»Vil du ikke nok lade være med at bevæge dig i området. Det er farligt. Der kører tonstunge maskiner i området i døgndrift. Giv folkene arbejdsro og undgå farlige situationer,« lyder opfordringen fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt og borgmester Torben Hansen.