Janni Kondrups job som gravermedhjælper har ifølge hende selv taget en meget uheldig drejning. Hun føler sig nedgjort og talt ned til.
Citathistorie: TV2 Østjylland
Janni Kondrups liv ændrede sig for år tilbage drastisk, da hun måtte sygemelde sig fra sit job som kørelærer. Efter et hårdt og opslidende sygdomsforløb blev hun tildelt en førtidspension.
Men hun drømte stadig om at være en del af arbejdsmarkedet. Den drøm har nu lidt et knæk.
Efter en længere praktik fik Janni Kondrup ellers fem timer om ugen som gravermedhjælper i Harridslev-Albæk-Støvring Kirkesogn.
»Det er her, jeg samler energi. Her er jeg ikke syg,« siger hun og fortsætter:
»For mig er det her lidt mere simpelt. Det er noget, jeg godt kan finde ud af, og det er noget, jeg godt kan lide.«
I lang tid fungerede det da også for Janni Kondrup. Hun nød arbejdet og naturen ved kirkerne, og det, at hun stadig havde en funktion på arbejdsmarkedet, betød meget.
Men nu er idyllen brudt, af hvad, hun mener, er et meget dårligt psykisk arbejdsmiljø.
»Jeg fornemmer, jeg bliver set på en måde, jeg ikke bryder mig om. Jeg føler, jeg bliver talt ned til. Jeg føler mig ikke værdsat,« siger hun.
Fra praktik til lønnet arbejde
Janni Kondrup er i konflikt med sin arbejdsgiver, det lokale menighedsråd, og har været det, siden hun overgik fra en toårig praktikperiode til lønnet arbejde.
Gravermedhjælperen ønsker at bruge det sociale frikort, hun har som førtidspensionist. For så kunne hun slippe for at betale skat. Men det vil menighedsrådet ikke tillade.
»Deres begrundelse er, at jeg skulle være misbruger, alkoholiker, hjemløs eller have væsentlige psykiske problemer, som skulle påføre et stort ledelsesmæssigt ansvar, som de ikke kan honorere.«
Er du det?
»Nej, og det har jeg aldrig været.«
Udmeldingen rammer Janni Kondrup hårdt.
»Jeg synes, det er voldsomt grænseoverskridende, og jeg synes slet ikke, at det stemmer overens med det, jeg har vist dem gennem de 2,5 år, jeg har været der. Jeg synes ikke, de har haft nogen grund til at sætte de prædikater på mig. Jeg synes ikke, at de har belæg for at sige det, og jeg føler mig voldsomt nedgjort.«
TV2 Østjylland har talt med flere andre tidligere og nuværende ansatte i kirkerne, der også kritiserer arbejdsmiljøet.
»Jeg synes faktisk, at det er skræmmende, for det er et virkelig hårdt arbejdsmiljø. Og det er ikke kun, fordi jeg har en belastningsreaktion og en førtidspension. Jeg tror ikke, at særlig mange kan trives i det her,« siger Janni Kondrup.
Hver tredje nedgjort
Og noget tyder på, at der generelt er udfordringer med arbejdsmiljøet i Folkekirken. I en stor undersøgelse, der er lavet af DR, svarer hver tredje kirkeansatte da også, at de er blevet nedgjort på arbejdet inden for de seneste fem år.
Janni Kondrup er ansat i en tidsbegrænset stilling, der udløber 31. december.
Vi hører fra menighedsrådet, at du ikke får den kontrakt forlænget. Stiller du dig ikke bare op nu, fordi du er bitter over det?
»Det er nyt for mig, det har jeg ikke fået at vide før nu.«
Hvad tænker du om, at det er os, der skal overbringe dig den nyhed?
»Det kendetegner jo meget godt, hvordan kommunikationen er inden for den organisation.«
Efter alt at dømme stopper Janni Kondrup derfor som gravermedhjælper ved årsskiftet.
Og selvom det så næppe får betydning for hende selv, så drømmer Janni Kondrup om, at hendes opråb rykker noget.
»Jeg håber, der bliver skabt noget fokus omkring menighedsrådenes kompetencer for at være arbejdsgiver,« siger Janni Kondrup.