Mandeklubben på Randers Bibliotek er fællesskab, viden og samvær. Og så er det kun for mænd.
Af Marie Have Qvist, Journalist og SoMe-ansvarlig, Randers Bibliotek
Det umiddelbart politisk ukorrekte krav for at opleve museumschef Jørgen Smidt-Jensen tirsdag 24. oktober på Randers Bibliotek er, at man er mand. Foredraget bliver nemlig afholdt i regi af Randers Biblioteks Mandeklub, og her er kvinder forment adgang.
»Vi ved, at mænd generelt er mere udfordret i forhold til at komme ud ad døren og skabe nye relationer, når de rammer pensionsalderen. Og vi ved, at det udgør en sundhedsrisiko. Mænd er generelt underrepræsenterede som gæster til bibliotekets arrangementer, og derfor har vi skabt et tilbud, der virkelig appellerer til målgruppen,« siger Henrik Gadegaard, projektansvarlig på Randers Bibliotek, og tilføjer:
»I virkeligheden er det ikke meget anderledes, end at vi har mange arrangementer for børn eller unge i specifikke aldersgrupper.«
Og faktum er, at det virker. Mandeklubben er et af de absolut mest populære fællesskaber på Randers Bibliotek, hvor over 50 deltagere møder op til hvert arrangement, lytter til et foredrag, synger et par sange, får en kop kaffe og en god snak.
Med al respekt for strikning
Søren Veng, Erik Mouritsen, Erik Hedegaard og Peter Brügge har været med i Mandeklubben næsten fra starten. De fire herrer har deres egen mandeklub, som er opstået via deres koners tilsvarende kvindeklub, og da den yngste af de fire krydsede grænsen til pensionstilværelsen, greb han telefonen og ringede til biblioteket.
»Vi ved, at Randers Bibliotek er et aktivt hus, der er god til det med fællesskaber. Børnebiblioteket har gjort det fantastisk i mange år, og i nyere tid er der kommet fokus på flere profiler i andre aldersgrupper med forskellige interesser. Jeg ringede og fik fat i en medarbejder, der anbefalede mandeklubben, og vi er kommet her lige siden,« fortæller 64-årige Erik Mouritsen, der pensionerede sig selv i 2021 efter mange aktive år; først i det politiske og siden i kommunale hverv i Randers Kommune.
»Det er et frirum, hvor jargonen er en anden, end hvis der er kvinder til stede. Og samtaleemnerne er nogle, der interesserer de fleste mænd – det kan være ting som Formel 1 eller fluefiskeri. Snakken i dette rum ville for eksempel aldrig falde på strikning,« siger 67-årige Peter Brügge, der har et arbejdsliv med ledelse inden for socialområdet bag sig.
»Med al respekt for strikning, selvfølgelig,« tilføjer Erik Mouritsen.
Mandeklubben
Mandeklubben på Randers Bibliotek har eksisteret siden foråret 2021.
Den opstod i kølvandet på et projekt i efteråret 2020 ved navn ”Bibliotek og Bevægelse”, der var støttet af DGI og Nordea Fonden.
Formålet var at bidrage til fysisk og mental sundhed for en målgruppe, der af mange anses for at være meget svær at nå. Forløbet blev tilbudt en gruppe mænd, der havde deltaget i rehabilitering på Randers Sundhedscenter, og der var fokus på fællesskab og varige relationer for at modvirke ensomhed.
Efter forløbet ønskede mange deltagere at fortsætte fællesskabet, og sådan opstod Randers Biblioteks Mandeklub.
Deltagerne mødes cirka hver anden tirsdag i løbet af både forårs- og efterårssæsonen på Randers Bibliotek til en uformel snak, en kop kaffe, et foredrag fra ”Dagens Mand” og et par fællessange.
Hvis du gerne vil være med, kan du tilmelde sig på bibliotekets hjemmeside.
Hvordan fodbold forklarer verden
Modsat mange andre fællesskaber, hvor man ofte mødes om en fælles interesse, er Mandeklubben et sted, hvor man får indblik i alverdens forskellige emner. De forskellige foredragsholdere har blandt andet underholdt om ’Siriuspatruljen’, ’Vine fra Rhône-området’, ’Hvordan fodbold forklarer verden’ og ’Jesus og Tom Waits’ – ja, sidstnævnte var overskriften på ét af foredragene.
»Emnerne spænder meget bredt, og man får indblik i nogle ting, man normalt ikke ville have brugt tid på at sætte sig ind i. For eksempel var jeg skeptisk, da et af de første temaer var Højskolesangbogen. Men man kan altid mærke, at foredragsholderne virkelig brænder for de ting, de fortæller om, og så kan næsten ethvert emne blive interessant,« mener Peter Brügge.
»Medarbejderne på biblioteket er også gode til at pege i andre retninger, hvis man gerne vil have mere viden om dagens emne. Det kan både være litteratur eller andre fællesskaber, der bliver nævnt i den sammenhæng,« tilføjer 72-årige Søren Veng, pensioneret elektriker og inkarneret Randers-dreng.
Nye ansigter og gamle venner
Mandeklubben er et åbent fællesskab, hvor man snakker sammen på kryds og tværs hen over kaffekopperne. Der er både plads til nye ansigter og gamle bekendte.
»Jeg har for eksempel mødt nogle folk, som jeg spillede fodbold med for 20 år siden,« siger 75-årige Erik Hedegaard, som straks må finde sig i at blive korrigeret af de tre andre herrer, der enstemmigt pointerer, at de fodboldkampe nok snarere fandt sted for 40-50 år siden.
Erik Hedegaard, der er pensioneret sælger fra et lokalt reservedelsfirma, tager de råkærlige drillerier med godt humør og holder fast i emnet om fællesskabet i Mandeklubben:
»Selvom vi er mange, der kender hinanden, så er der altid plads til nye deltagere, og de bliver hurtigt en del af samtalerne ved bordene. Hvis jeg blev alene eller var ny i byen, så var det lige præcis et sted som det her, jeg ville søge.«
Projektansvarlig på Randers Bibliotek Henrik Gadegaard bekræfter, at Mandeklubben har været ophav til flere nye bekendtskaber:
»Der er både skabt nye relationer og uafhængige grupper på baggrund af møder i bibliotekets Mandeklub. For nogle bliver Mandeklubben også stedet, hvor venskabet udfolder sig – og så er der ikke behov for at mødes oftere privat.«
Fællesskaber
I efteråret 2023 har Randers Bibliotek tema om ensomhed og fællesskab.
Formålet er at bidrage til aftabuisering af ensomhed og sætte fokus på lokale fællesskaber.
Du kan gå på opdagelse i en udstilling på Hovedbiblioteket med en masse eksempler på lokale fællesskaber.
Du kan også hente invitationskort til nye fællesskaber og tippe en 13’er med små handlinger, der kan gøre en forskel.