Landmand diskuterede biodiversitet med Danmarks Naturfredningsforening og politiker fra Randers Byråd.
AF JEPPE RAFN
Landmand og formand for Landboforeningen Kronjylland, Christian G. Jensen, har netop fået foretaget et Naturtjek på sin ejendom i Hallendrup ved Hadsten. Et Naturtjek har fokus på og indeholder anbefalinger til, hvordan landmanden kan tilgodese naturen og øge biodiversiteten.
I den forbindelse inviterede Landboforeningen Kronjylland foreningens medlemmer og blandt andre Alfred Borg, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov, og Karen Lagoni, socialdemokratiske byrådsmedlem i Randers, til en diskussion om biodiversitet.
»Meninger mødes her hos mig, og derfor har jeg inviteret nogle af dem, som landbruget indimellem har været uenig med. Jeg vil gerne vise, at landbruget også tager ansvar for naturen. I dag har jeg desuden inviteret seks naboer for at vise dem, hvad der bliver gjort,« fortæller Christian G. Jensen i en pressemeddelelse.
En vigtig diskussion
Landbruget og Danmarks Naturfredningsforening har historisk diskuteret, hvordan der kan være plads til at producere fødevarer og foder, samtidig med at der er plads til naturen og øget biodiversitet.
»Det er fint, at han har fået lavet en rapport, og det er godt at få et overblik over, hvad man kan i forhold til at øge biodiversiteten. Vi står midt i en biodiversitetskrise, ligesom vi er midt i en klimakrise, og alle skal gøre en indsats. Det er vigtigt med store, sammenhængende naturområder,« siger Alfred Borg, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov.
FAKTA: Naturtjek
Et Naturtjek er et produkt til dem, der ønsker et overblik over, hvordan de kan tilgodese naturen på ejendommen.
Med et Naturtjek bliver man guidet til at lave præcis den indsats, der giver størst effekt for naturen og biodiversiteten på bedriften.
Fokus er på at finde de løsninger, der passer bedst, så natur, økonomi og driftspraksis går op i en højere enhed.
»Jeg er en af dem, der slår myterne ned om, at landbruget ikke er til at tale med. Der er store problematikker, for eksempel rent drikkevand og manglende natur og sammenhængende natur, men det er inspirerende at se, hvilke naturtiltag Christian G. Jensen har foretaget. Den diskussion, vi har haft, er vigtig i forhold til at øge biodiversiteten. Debatten skal bære os frem,« siger Karen Lagoni.
I Naturtjekket har Christian Jensen fået fem anbefalinger til, hvordan han kan øge biodiversiteten og blandt andet lade naturen være rodet.
»Nogle af anbefalingerne kan jeg lave ret hurtigt, mens andre er spændende, men også lidt højtflyvende. Der er mange niveauer af anbefalinger, og nogle af dem skal først modnes,« siger formanden for Landboforeningen Kronjylland.